Dette kan ligne på den mest populære gryteretten som du allerede finner her på bloggen – one pot wonder – lettvint gryterett. Men det er det altså ikke – dette er gulasj ♥
Gulasj er noe vi til stadig hadde til middag når jeg var barn. Kjøtt og poteter i en saus krydret med paprika. Ganske mye paprika. Og det er paprikaen som gjør at denne gryteretten skiller seg ut fra one pot wonder. Det og fremgangsmåten.
I motsetning til one pot wonder, går jeg her klassisk til verks. Dvs kjøttet brunes, finhakkede grønnsaker surres og så tilsettes alt annet etterhvert. Når du tilsetter resten av grønnsakene er litt opp til deg. Poteter (kokefaste, uskrelte) tåler å gå i gryta med en gang. Liker du bløte gulrøtter kan de også opp i med det samme, liker du de mer al dente har du de opp i en halvtime før gryteretten er ferdig sånn cirka.
Ta oppskriften som et utgangspunkt. Vin, grønnkål, tomatpuré og/eller bacon er bare noen ting jeg tenker også kunne vært godt i retten.
Og ja, gulasj er egentlig en suppe så ikke vær skuffet over at sausen er tynn – spis den med skje.
Gulasj – 8-10 personer
ingredienser
ca. 2 kg høyrygg av storfe eller annen grytekjøtt
3 ss hvetemel
3 ss mild paprika
1 ss røkt paprika*
1 ss havsalt
1/2 ts pepper
rapsolje til steking
2 gulrøtter finhakket
2 selleristenger finhakket
1 løk, finhakket
4 hvitløksfedd finhakket
ca. 100g spicy chorizopølse i små biter**
1.5 liter kjøttkraft eller -buljong
1 boks a 400g hakkede tomater
2 laurbærblad
1 kg sjalottløk, skrelt
7- 8 gulrøtter i store biter
1 kg små poteter
4 paprika i store biter
balsamicosirup
fremgangsmåte
*bruk mer mild paprika eller en sterkere variant om du ikke har røkt paprika
**kan ersattes med bacon, men best med chorizo…
Finn frem en STOR gryte om ikke du skal halvere oppskriften.
Skjær kjøttet i terninger, ca. 2-3cm i størrelse. Strø hvetemel, paprika, salt og pepper over kjøttet og bland godt.
Brun kjøttet i omganger på høy varme slik at du får fin stekeskorpe. Flytt kjøttet over til en tallerken når den er ferdig og fortsett til all kjøtt er brunet.
Ha litt mer olje i kjelen om nødvendig og ha opp i finhakket gulrøtter, selleri, løk, hvitløk og chorizo. Stek en 10 minutters tid på middelsvarme til løken er myk.
Ha kjøttet opp i kjelen igjen og hell opp i hakkede tomater, laurbærblad, kjøttkraft/-buljong og sjalottløk. La det småkoke en times tid.
Ha opp i gulrøtter, poteter og paprika og la gulasjen småkoke videre en times tid til grønnsakene er møre. Husk at hvis du heller vil ha litt bit i grønnsakene kan du vente med å ha gulrøtter og paprika opp i.
Smak til med balsamicosirup, salt og pepper.
Server med litt persille på toppen og litt rømme på si for de som ønsker.
Som «halvt» ungarsk, synes jeg dette var en god oppskrift på gulyás, som det heter på ungarsk.
Pappa lagde både gulyás og pörkölt.
Spiste akurat “norsk gulasj», som ferdigrett (samme type som Fjordland). Det var en gryte med bulgur. Det var mat, som gikk ned! 😉
Takk for oppskriften!
Fin oppskrift denne. Ser at flere kommenterer at de ikke finner røkt paprika, men det er intet «must» . Jeg bruker i tillegg en del chilli for å få litt sting i smaken. Ellers bruker jeg minst 1/2 pk karve på en slik porsjon. Anbefales på det sterkeste. PS! Fin side du har her INA
Nydelig gryterett. Glemte å lagre oppskriften da jeg laget den. Fant den igjen i dag og lykken var stor . Gleder meg til å lage den igjen. Nydelige smaker. Takk Ina !
Hei Gunnar
Røkt paprika får du i de fleste store dagligvareforretninger. Den produseres av både Hindu og Santa Maria.Finner du den ikke i butikken din, kan du spørre de å ta den inn.
Og så kan jeg ikke la være å påpeke orddelingsfeil i din kommentar.
Møkkaside skrives som ett ord.
hilsen
ina
Ina, jeg synes denne suppen er fantastisk. Mye god smak fra begge paprika krydderne, fyldig og veldig godt. Og nå får man tak i røkt paprika pulver overalt, så ingen grunn til å ikke prøve. Anbefales!
altså, røkt paprika. hvor får jeg tak i det? jeg bor ikke i byen så utvalget er ikke det helt store på landet. men jeg har lett lenge etter det jeg altså.
Hei Siren
Ser ut som om du må finne en spesialitets forretning.
Jeg fant det hos fiskehandleren. Kanskje prøve slakteren om du har en i nærheten?
Eller får du se etter det neste gang du er på storby besøk 🙂
Og ps. det går fint an å lage gulasj uten…
Denne var kjempegod
Hele familien digget denne!
Som «halvt» ungarsk, synes jeg dette var en god oppskrift på gulyás, som det heter på ungarsk.
Pappa lagde både gulyás og pörkölt.
Spiste akurat “norsk gulasj», som ferdigrett (samme type som Fjordland). Det var en gryte med bulgur. Det var mat, som gikk ned! 😉
Takk for oppskriften!
Hva tror du om å bruke elgkjøtt i denne oppskrifta? Ev da tilsette litt bacon siden elgkjøttet er nokså magert
Hei Kjersti
Har ikke prøvd med elgekjøtt, men jeg tenker at det må jo bli godt!
Særlig med litt bacon også som du foreslår 🙂
ina
Fin oppskrift denne. Ser at flere kommenterer at de ikke finner røkt paprika, men det er intet «must» . Jeg bruker i tillegg en del chilli for å få litt sting i smaken. Ellers bruker jeg minst 1/2 pk karve på en slik porsjon. Anbefales på det sterkeste. PS! Fin side du har her INA
Takk Anne Brit 🙂
Kjempegodt, der reddet du gulasjen min! Så glad jeg fant oppskriften din, tusen takk for at du deler❤️
Så hyggelig å høre at det var akkurat det du var på utkikk etter! 🙂
Nydelig gryterett. Glemte å lagre oppskriften da jeg laget den. Fant den igjen i dag og lykken var stor . Gleder meg til å lage den igjen. Nydelige smaker. Takk Ina !
Veldig glad for å høre at du fant tilbake til oppskriften!:)
Her elsker vi gulasj, og det har blitt laget mange ganger. Men denne syntes jeg var veldig autentisk – kjempegod!
Så hyggelig å høre Mona – takk for kommentar!
Hvor mange personer er denne oppskriften beregnet på?
Hei Ronny
8-10 personer (står under bildet, like før ingredienslisten)
hilsen
ina
jeg er ikke sikker på om denne retten var som den skulle være.
røkt paprika liksom…
wtf
hvor finner jeg det liksom…
møkka side
Hei Gunnar
Røkt paprika får du i de fleste store dagligvareforretninger. Den produseres av både Hindu og Santa Maria.Finner du den ikke i butikken din, kan du spørre de å ta den inn.
Og så kan jeg ikke la være å påpeke orddelingsfeil i din kommentar.
Møkkaside skrives som ett ord.
hilsen
ina
Fabelaktig svar Ina 🙂
Gunnar, du kan ta deg ei bolle! Ina har mange gode oppskrifter på det også 😉
Ina, jeg synes denne suppen er fantastisk. Mye god smak fra begge paprika krydderne, fyldig og veldig godt. Og nå får man tak i røkt paprika pulver overalt, så ingen grunn til å ikke prøve. Anbefales!
Så hyggelig at det falt i smak Vanessa!
Glad for at flere og flere oppdager røkt paprika, det er virkelig den lille prikken over i’én 🙂
hilsen
ina
altså, røkt paprika. hvor får jeg tak i det? jeg bor ikke i byen så utvalget er ikke det helt store på landet. men jeg har lett lenge etter det jeg altså.
Hei Siren
Ser ut som om du må finne en spesialitets forretning.
Jeg fant det hos fiskehandleren. Kanskje prøve slakteren om du har en i nærheten?
Eller får du se etter det neste gang du er på storby besøk 🙂
Og ps. det går fint an å lage gulasj uten…
Jeg fant det på min lokale Mega
Er det mulig å fryse ned denne retten til senere ?
Det er det Antonio! Jeg fryser gjerne i porsjoner, i plastposer.