Gulasj

Gulasj

Dette kan ligne på den mest populære gryteretten som du allerede finner her på bloggen – one pot wonder – lettvint gryterett. Men det er det altså ikke – dette er gulasj ♥

Gulasj er noe vi til stadig hadde til middag når jeg var barn. Kjøtt og poteter i en saus krydret med paprika. Ganske mye paprika. Og det er paprikaen som gjør at denne gryteretten skiller seg ut fra one pot wonder. Det og fremgangsmåten.

I motsetning til one pot wonder, går jeg her klassisk til verks. Dvs kjøttet brunes, finhakkede grønnsaker surres og så tilsettes alt annet etterhvert. Når du tilsetter resten av grønnsakene er litt opp til deg. Poteter (kokefaste, uskrelte) tåler å gå i gryta med en gang. Liker du bløte gulrøtter kan de også opp i med det samme, liker du de mer al dente har du de opp i en halvtime før gryteretten er ferdig sånn cirka.

Ta oppskriften som et utgangspunkt. Vin, grønnkål, tomatpuré og/eller bacon er bare noen ting jeg tenker også kunne vært godt i retten.

Og ja, gulasj er egentlig en suppe så ikke vær skuffet over at sausen er tynn – spis den med skje.

gulasj

Gulasj – 8-10 personer

ingredienser
  • ca. 2 kg høyrygg av storfe eller annen grytekjøtt
  • 3 ss hvetemel
  • 3 ss mild paprika
  • 1 ss røkt paprika*
  • 1 ss havsalt
  • 1/2 ts pepper
  • rapsolje til steking
  • 2 gulrøtter finhakket
  • 2 selleristenger finhakket
  • 1 løk, finhakket
  • 4 hvitløksfedd finhakket
  • ca. 100g spicy chorizopølse i små biter**
  • 1.5 liter kjøttkraft eller -buljong
  • 1 boks a 400g hakkede tomater
  • 2 laurbærblad
  • 1 kg sjalottløk, skrelt
  • 7- 8 gulrøtter i store biter
  • 1 kg små poteter
  • 4 paprika i store biter
  • balsamicosirup
fremgangsmåte

*bruk mer mild paprika eller en sterkere variant om du ikke har røkt paprika

**kan ersattes med bacon, men best med chorizo…

gulasj

Finn frem en STOR gryte om ikke du skal halvere oppskriften.

Skjær kjøttet i terninger, ca. 2-3cm i størrelse. Strø hvetemel, paprika, salt og pepper over kjøttet og bland godt.

Brun kjøttet i omganger på høy varme slik at du får fin stekeskorpe. Flytt kjøttet over til en tallerken når den er ferdig og fortsett til all kjøtt er brunet.

Ha litt mer olje i kjelen om nødvendig og ha opp i finhakket gulrøtter, selleri, løk, hvitløk og chorizo. Stek en 10 minutters tid på middelsvarme til løken er myk.

Ha kjøttet opp i kjelen igjen og hell opp i hakkede tomater, laurbærblad, kjøttkraft/-buljong og sjalottløk. La det småkoke en times tid.

Ha opp i gulrøtter, poteter og paprika og la gulasjen småkoke videre en times tid til grønnsakene er møre. Husk at hvis du heller vil ha litt bit i grønnsakene kan du vente med å ha gulrøtter og paprika opp i.

Smak til med balsamicosirup, salt og pepper.

Server med litt persille på toppen og litt rømme på si for de som ønsker.

Gulasj

Kommentarer

  • Reply Silje 6. oktober 2022

    Denne var kjempegod
    Hele familien digget denne!

  • Reply Róbert Dániel Dévay-Fóris 1. september 2022

    Som «halvt» ungarsk, synes jeg dette var en god oppskrift på gulyás, som det heter på ungarsk.
    Pappa lagde både gulyás og pörkölt.
    Spiste akurat “norsk gulasj», som ferdigrett (samme type som Fjordland). Det var en gryte med bulgur. Det var mat, som gikk ned! 😉
    Takk for oppskriften!

  • Reply Kjersti Tollefsen 21. februar 2022

    Hva tror du om å bruke elgkjøtt i denne oppskrifta? Ev da tilsette litt bacon siden elgkjøttet er nokså magert

    • Reply Mat På Bordet 27. februar 2022

      Hei Kjersti
      Har ikke prøvd med elgekjøtt, men jeg tenker at det må jo bli godt!
      Særlig med litt bacon også som du foreslår 🙂
      ina

  • Reply Anne Brit Andreassen 20. februar 2021

    Fin oppskrift denne. Ser at flere kommenterer at de ikke finner røkt paprika, men det er intet «must» . Jeg bruker i tillegg en del chilli for å få litt sting i smaken. Ellers bruker jeg minst 1/2 pk karve på en slik porsjon. Anbefales på det sterkeste. PS! Fin side du har her INA

    • Reply Mat På Bordet 26. februar 2021

      Takk Anne Brit 🙂

      • Reply Linda 24. oktober 2021

        Kjempegodt, der reddet du gulasjen min! Så glad jeg fant oppskriften din, tusen takk for at du deler❤️

        • Reply Mat På Bordet 27. oktober 2021

          Så hyggelig å høre at det var akkurat det du var på utkikk etter! 🙂

    • Reply Trine 13. november 2021

      Nydelig gryterett. Glemte å lagre oppskriften da jeg laget den. Fant den igjen i dag og lykken var stor . Gleder meg til å lage den igjen. Nydelige smaker. Takk Ina !

      • Reply Mat På Bordet 24. november 2021

        Veldig glad for å høre at du fant tilbake til oppskriften!:)

  • Reply Mona 28. desember 2020

    Her elsker vi gulasj, og det har blitt laget mange ganger. Men denne syntes jeg var veldig autentisk – kjempegod!

    • Reply Mat På Bordet 2. januar 2021

      Så hyggelig å høre Mona – takk for kommentar!

  • Reply Ronny 20. september 2019

    Hvor mange personer er denne oppskriften beregnet på?

    • Reply Mat På Bordet 20. oktober 2019

      Hei Ronny
      8-10 personer (står under bildet, like før ingredienslisten)
      hilsen
      ina

  • Reply gunnar storkvist 3. juni 2019

    jeg er ikke sikker på om denne retten var som den skulle være.
    røkt paprika liksom…
    wtf
    hvor finner jeg det liksom…
    møkka side

    • Reply Mat På Bordet 6. juni 2019

      Hei Gunnar
      Røkt paprika får du i de fleste store dagligvareforretninger. Den produseres av både Hindu og Santa Maria.Finner du den ikke i butikken din, kan du spørre de å ta den inn.
      Og så kan jeg ikke la være å påpeke orddelingsfeil i din kommentar.
      Møkkaside skrives som ett ord.
      hilsen
      ina

      • Reply Edith Hoff 20. januar 2021

        Fabelaktig svar Ina 🙂

        Gunnar, du kan ta deg ei bolle! Ina har mange gode oppskrifter på det også 😉

    • Reply Vanessa Langhelle 29. september 2019

      Ina, jeg synes denne suppen er fantastisk. Mye god smak fra begge paprika krydderne, fyldig og veldig godt. Og nå får man tak i røkt paprika pulver overalt, så ingen grunn til å ikke prøve. Anbefales!

      • Reply Mat På Bordet 5. oktober 2019

        Så hyggelig at det falt i smak Vanessa!
        Glad for at flere og flere oppdager røkt paprika, det er virkelig den lille prikken over i’én 🙂
        hilsen
        ina

  • Reply siren 21. januar 2017

    altså, røkt paprika. hvor får jeg tak i det? jeg bor ikke i byen så utvalget er ikke det helt store på landet. men jeg har lett lenge etter det jeg altså.

    • Reply Mat På Bordet 4. februar 2017

      Hei Siren
      Ser ut som om du må finne en spesialitets forretning.
      Jeg fant det hos fiskehandleren. Kanskje prøve slakteren om du har en i nærheten?
      Eller får du se etter det neste gang du er på storby besøk 🙂
      Og ps. det går fint an å lage gulasj uten…

    • Reply Anna 7. september 2018

      Jeg fant det på min lokale Mega

  • Reply Antonio Lien 29. oktober 2016

    Er det mulig å fryse ned denne retten til senere ?

    • Reply Mat På Bordet 30. oktober 2016

      Det er det Antonio! Jeg fryser gjerne i porsjoner, i plastposer.

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »