ANNONSE

Gulasj

Gulasj

Dette kan ligne på den mest populære gryteretten som du allerede finner her på bloggen – one pot wonder – lettvint gryterett. Men det er det altså ikke – dette er gulasj ♥

Gulasj er noe vi til stadig hadde til middag når jeg var barn. Kjøtt og poteter i en saus krydret med paprika. Ganske mye paprika. Og det er paprikaen som gjør at denne gryteretten skiller seg ut fra one pot wonder. Det og fremgangsmåten.

I motsetning til one pot wonder, går jeg her klassisk til verks. Dvs kjøttet brunes, finhakkede grønnsaker surres og så tilsettes alt annet etterhvert. Når du tilsetter resten av grønnsakene er litt opp til deg. Poteter (kokefaste, uskrelte) tåler å gå i gryta med en gang. Liker du bløte gulrøtter kan de også opp i med det samme, liker du de mer al dente har du de opp i en halvtime før gryteretten er ferdig sånn cirka.

Ta oppskriften som et utgangspunkt. Vin, grønnkål, tomatpuré og/eller bacon er bare noen ting jeg tenker også kunne vært godt i retten.

Og ja, gulasj er egentlig en suppe så ikke vær skuffet over at sausen er tynn – spis den med skje.

gulasj

Gulasj – 8-10 personer

  • ca. 2 kg høyrygg av storfe eller annen grytekjøtt
  • 3 ss hvetemel
  • 3 ss mild paprika
  • 1 ss røkt paprika*
  • 1 ss havsalt
  • 1/2 ts pepper
  • rapsolje til steking
  • 2 gulrøtter finhakket
  • 2 selleristenger finhakket
  • 1 løk, finhakket
  • 4 hvitløksfedd finhakket
  • ca. 100g spicy chorizopølse i små biter**
  • 1.5 liter kjøttkraft eller -buljong
  • 1 boks a 400g hakkede tomater
  • 2 laurbærblad
  • 1 kg sjalottløk, skrelt
  • 7- 8 gulrøtter i store biter
  • 1 kg små poteter
  • 4 paprika i store biter
  • balsamicosirup

*bruk mer mild paprika eller en sterkere variant om du ikke har røkt paprika

**kan ersattes med bacon, men best med chorizo…

gulasj

Finn frem en STOR gryte om ikke du skal halvere oppskriften.

Skjær kjøttet i terninger, ca. 2-3cm i størrelse. Strø hvetemel, paprika, salt og pepper over kjøttet og bland godt.

Brun kjøttet i omganger på høy varme slik at du får fin stekeskorpe. Flytt kjøttet over til en tallerken når den er ferdig og fortsett til all kjøtt er brunet.

Ha litt mer olje i kjelen om nødvendig og ha opp i finhakket gulrøtter, selleri, løk, hvitløk og chorizo. Stek en 10 minutters tid på middelsvarme til løken er myk.

Ha kjøttet opp i kjelen igjen og hell opp i hakkede tomater, laurbærblad, kjøttkraft/-buljong og sjalottløk. La det småkoke en times tid.

Ha opp i gulrøtter, poteter og paprika og la gulasjen småkoke videre en times tid til grønnsakene er møre. Husk at hvis du heller vil ha litt bit i grønnsakene kan du vente med å ha gulrøtter og paprika opp i.

Smak til med balsamicosirup, salt og pepper.

Server med litt persille på toppen og litt rømme på si for de som ønsker.

Gulasj

Kommentarer

  1. Reply siren 21. januar 2017

    altså, røkt paprika. hvor får jeg tak i det? jeg bor ikke i byen så utvalget er ikke det helt store på landet. men jeg har lett lenge etter det jeg altså.

    • Reply Mat På Bordet 4. februar 2017

      Hei Siren
      Ser ut som om du må finne en spesialitets forretning.
      Jeg fant det hos fiskehandleren. Kanskje prøve slakteren om du har en i nærheten?
      Eller får du se etter det neste gang du er på storby besøk 🙂
      Og ps. det går fint an å lage gulasj uten…

  2. Reply Antonio Lien 29. oktober 2016

    Er det mulig å fryse ned denne retten til senere ?

    • Reply Mat På Bordet 30. oktober 2016

      Det er det Antonio! Jeg fryser gjerne i porsjoner, i plastposer.

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Translate »