Vi har en ny oppskriftsutfordring på gang på Matbloggsentralen.no og denne måneden er det Vidar som skriver bloggen et kjøkken i Istanbul som holder tak i den. Tema er syrisk mat, mer om selve utfordringen kan du lese om her.
Jeg har valgt å lage labneh – eller rettere sagt labneh kuler. Kulene egner seg ypperlig som en liten appetizer, men kan også serveres til et hvert brød måltid. Labneh er en mindre fet variant av kremost og smaker mild og lett syrlig. Perfekt å ha på brødskiva! Den kan også serveres som dip slik Aicha gjør her og Vidar gjør her.
Labneh kommer til å figurere sterkt her hjemme fremover – som dipp, pålegg og kuler. Mulighetene er endeløse….
Labneh kuler – lager 15-20 kuler
- 500g tyrkisk eller gresk yoghurt
- 1 ts salt
forslag til pynt/smakstilsetning
- finhakkede nøtter
- finhakkede friske urtet gjerne blandet med tørkede urter
- knuste roseblader
- ristede eller svarte sesamfrø
Rør salt inn i yoghurten og hell yoghurten over i en osteklut eller et annet rent grovvevet bomullsstoff. Bind det lett sammen og heng det over en bolle slik at overflødig væske kan renne av.
Her ser du hvordan jeg gjorde det – med hjelp av to spisepinner….
Sett yoghurten i kjøleskapet og la det renne av i minst 24 timer. Jo lengre det får renne av jo fastere blir osten din.
Pakk ut osten og rull den ut til kuler. Det er nå du blir noe grisete på hendene….
Om ikke de skal serveres med en gang kan kulene (uten topping) oppbevares i olivenolje.
Rull kulene i de forskjellige toppingene og legg på et fat. Server med kjeks slik at osten kan smøres utover.
Alternativt kan de også spises uten kjeks – de smaker vidunderlig friske!
På bildet ser du kulene rullet i svart sesamfrø, finhakkede pistasjnøtter, knuste roseblomster, finhakket frisk basilikum blandet med tørket basilikum og ristede sesamfrø. Gode alle sammen!
Inspirasjon til disse kulene fant jeg hos the Hampstead Kitchen som bidro med denne oppskriften til #cookforsyria initiativet.
Følg gjerne #oppskriftsutfordringen og #cookforsyria på Instagram.
Ta gjerne en titt på de andre bidragene i utfordringen også :
- Et kjøkken i Istanbul – Syriske linser
- Sunnere alternativ – Syrisk hummus
- Et kjøkken i Istanbul – Kylling med syriske linser, labneh og za’atar
- The Norwegian hausfrau – Kafta
- Kjøkkenmagi – Meze
- Krem.no – Syrisk nøttekake med appelsin og tørket frukt
- Idéfull – Kjøttboller i paprikasalsa
- Kokebloggen – maqluba – ‘opp-ned’ kylling
- Cecilies matblogg – biscotti med pistasjnøtter og appelsinblomstvann