Karamellpudding med salte brente mandler

Karamellpudding med salte brente mandler

Har du sett? Jeg er på forsiden av Vinbladet! Gratisbladet til Vinmonopolet som du kan hente i butikk….

Nå har jeg tenkt å røpe en av oppskriftene her, men det er to oppskrifter til i bladet og gode vinanbefalinger til dessertene som jeg ikke skal røpe her. Ikke enda i allfall… Det står også mye fint om meg og bloggen i bladet, så det er bare om å gjøre å hente den.

Av de tre dessertene så er karamellpuddingen med salte brente mandler min favoritt. Kanskje. Jeg er ikke helt sikker for de var jammen gode alle tre (selvskryt). Men et sted må man begynne..

Denne karamellpuddingen er ikke en tradisjonell norsk karamellpudding som skal stekes i vannbad, denne lages i en gryte. Og så har den også flere elementer. Selve puddingen som du ser nederst i glasset, karamellsaus på toppen av det og så en klatt med pisket kremfløte med noen knuste salte brente mandler på toppen.

Det meste kan lages på forhånd. Brente mandler lager du ved anledning, de holder seg godt i tett glass om de ikke spises opp før du skal bruke de (kanskje lurt å gjemme en håndfull). Puddingen må lages på forhånd, den skal avkjøles og stivnes i glass og kan gjerne lages opp til 2 dager i forkant.

Karamellsausen kan også lages når som helst. Angitte mengder lager litt mer enn det du trenger til denne desserten, men så kan karamellsaus brukes til så mangt at det er bare kjekt å ha ekstra. Oppbevar den i kjøleskapet den og i et glass med lokk, der holder den seg et par ukers tid. Lag gjerne dobbel porsjon om du vil ha mer karamellsaus på lur.

Pisket kremfløte kan gjerne lages like før servering men kan også lages dagen før. Hele desserten kan faktisk settes sammen dagen før og oppbevares i kjøleskapet. Vær obs på at karamellsausen blør litt inn i puddingen, men det synes jeg ble litt kult (se bildet). Brente mandler kan også bli litt seige, så de kan gjerne strøs på like før servering.

Karamellpudding med salte brente mandler

Karamellpudding med salte brente mandler – 6 porsjoner

ingredienser
Til puddingen
 • 7.5dl helmelk
 • 2 ss maizena
 • 150g brun sukker
 • 1 dl vann
 • 5 eggeplommer
Til karamellsausen
 • 150g sukker
 • 1.5 dl fløte
 • frø fra 1/2 vaniljestang
 • 1 ss smør
Salte brente mandler
 • 100g sukker
 • 1 dl vann
 • 200g mandler
 • havsaltflak
Til pynt
 • pisket kremfløte
fremgangsmåte

Lag puddingen.

Rør maizena ut i 1 dl av melken. Varm resten av melken opp til kokepunktet. Ha sukker og vann i en kjele og varm opp langsomt under omrøring til sukkeret har smeltet. La det koke opp, sett til side.

Pisk eggeplommene godt til de er luftige og lyse. Hell den varme melken i eggeplommene mens du pisker videre. Pisk inn melken med maisenna og så sukkeret. Hell blandingen tilbake i gryta og kok til opp under omrøring til det har tyknet. Konsistensen skal ligne vaniljesaus.

Hell puddingen over i et målebeger (eller annen beholder med tut) gjennom en sil slik at du fanger opp evt. eggrester. Fra målebegeret fordeler du puddingen blant 6 dessertglass. Sett kjølig til det har stivnet, 4-6 timer.

Lag karamellsausen (oppskriften kan gjerne dobles, da har du ekstra karamellsaus som du kan bruke til andre desserter)

Ha sukker opp i en (stor, karamellsausen vil boble opp) tykkbunnet gryte og smelt over middels varme. La sukkeret få en fin jevn karamell farge – rist gjerne litt på gryta. Ha litt og litt fløte opp i sukkeret mens du rører hele tiden – vær forsiktig det vil boble kraftig. La det småkoke mens du rører. Ta av varmen og rør inn vaniljefrø og smør.

La karamellsausen avkjøle helt.

Lag salte, brente mandler

Ha sukker i en tykkbunnet kjele og hell opp i noen spiseskjeer vann. Kok opp på middels varme, rør gjerne litt rundt for å passe på at sukkeret smelter. Når sukkeret har smeltet har du opp i mandlene. Rør hele tiden. Sukkeret vil først krystallisere seg før den smelter igjen og legger seg som en gyllen karamell rundt mandlene. Hell mandlene over på et smurt plate og dra de fra hverandre med gaffel. Strø godt med havsalt mens de fortsatt er varme.

Når mandlene er avkjølt har du en håndfull i en food processor og kjører de til halvgrove smuler.

Montering

Hell en spiseskje eller to karamellsaus over hver pudding. Om karamellsausen er blitt for stiv under avkjøling kan du varme det litt opp i vannbad. Pynt med en klatt pisket kremfløte tilsatt litt vaniljesukker og strø mandelsmulene over.

Topp med en klype havsalt.

Karamellpudding med salte brente mandler

Denne desserten er absolutt verdt å lage! Perfekt som avslutning til julemiddager ♥

Kommentarer

 • Reply Siv Katrine Carlsen 4. februar 2017

  Hei! Jeg prøvde å lage denne karamellpuddingen i dag og det gikk ikke bra Jeg fordelte blandingen i 6 porsjonsglass og de stod i kjøleskapet i 12 timer, men ville ikke stivne. Ble bare et tykt skum, på en måte Men god på smak da Hva kan ha skjedd tror du? Og da jeg hadde smeltet sukkeret til karamellsausen, hadde jeg i litt og litt fløte mens jeg rørte hele tiden, men det jeg fikk var en stor klump med karamell rundt vispen jeg rørte med.. tips til neste gang? Hjelper set å varme opp fløten?

  • Reply Mat På Bordet 6. februar 2017

   Hei Siv Katrine

   Det høres ut som om du skulle ha kokt puddingen noe lengre.
   Når det gjelder karamellsausen, så gjettet du riktig. Det er bare å være tålmodig, sett opp varmen noe slik at sukkeret smelter igjen 🙂

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »