JULEBOLLER – julekalender dag 3

juleboller

Vi har kommet til tredje dagen i desember og dermed 3. oppskriften i julekalenderen. Og i dag folkens, blir det juleboller!

De som følger meg på snap (se snapstoryen litt lenger ned i innlegget) så hvordan disse ble til med hjelp av min nye Bosch kjøkkenmaskin og Bosch ovn (modell HNG6764.1) jeg har til låns her hjemme. For de som ikke er klar over det, har jeg et samarbeide med Bosch og har flere hvitvarer til låns – les gjerne dette innlegget som forteller om de forskjellige maskinene.

Det er flere funksjoner å like ved ovnen jeg har installert her hjemme, men den jeg vil fortellle om her er heveprogrammet med damp. Den er ganske genial skal jeg si deg – den halverer rett og slett hevetiden! På touchpanelet går du inn på programmer, finner frem til dampprogrammet og velger hevetrinn. Vanntanken må fylles med vann og temperaturen settes (jeg satt den til 40°) så er ovnen klar for deigen din.

Første heving tok ca. 40 minutter. Bakebollen ble satt rett inn i ovnen og der fikk den stå og godgjøre seg i en varm, lett fuktig, trekkfri miljø. Helt ideelt for gjærdeiger. Deigen fikk så en rask elting på kjøkkenbenken, ble delt i emner, trillet til boller, satt pent på et stekebrett og rett inn i ovnen igjen for neste heving som tok ca. en halvtime. Så var det ut igjen, ovnen ble satt til steketemperatur og bollene ble penslet med egg. Nå glemte jeg å ta tiden på hvor langt tid ovnen tar for å varme seg opp fra heve- til steketemperatur, men fort går det gitt.

Alt i alt en super funksjon som gjør at gjærbaksten går raskere. Jeg har jo også forsøkt å heve kanelsnurrer med hjelp av heveprogrammet. Vær obs på at det ikke er like lurt – smørfyllet begynte å smelte…

Her kommer et bilde til av julebolletreet, denne gangen med noen hvite pomponger. Jeg klarte ikke helt å bestemme hvilket av de to bildene jeg likte best…

Oppskriften følger under bildet.

juleboller

JULEBOLLER – ca. 24 boller (alt. 1 stor eller 2 mindre julekaker)

 • 1 kg hvetemel
 • 2 ts kardemomme
 • 125g sukker
 • 1 pk tørrgjær
 • 5 dl kald melk
 • 200g kaldt smør i terninger
 • 150g rosiner
 • 100g sukat

Ovn temp 200°

Finn frem kjøkkenmaskinen din og bland hvetemel, kardemomme, sukker og tørrgjær i bollen. La maskinen gå på saktefart (med eltekrok) og hell opp i melken. Ha opp i smørterningene i omganger. La maskinen elte i ca. 10 minutter på sakte fart. Deigen skal være glatt og smidig. Sett opp farten på maskinen og elt i 5 minutter til.

Sett bollen i ovnen som du har forprogrammert til heving og la den heve til det dobbelte – 30-40 minutter. Alternativt dekker du til bollen, setter den et lunt sted og setter den til heving, 60-90min.

Hell deigen over på en lett melet flate, elt den lett, rull den ut til en pølse og skjær den i 24 like store emner. Trill de til boller og sett på et stekebrett som du har dekket med bakepapir.

Sett bollene tilbake i ovnen (som fortsatt er programmert til heving) og la de stå 20-30 minutter. Alternativt dekkes stekeplaten til, og etterheves på et lunt sted (40-60 minutter).

Pensle bollene med lett sammenvispet egg og sett i forvarmet stekeovn. Stek i 12-15 minutter til gyldne.

La bollene avkjøle på rist.

Her er bilder fra snapstoryen, så kan du se prossessen:

juleboller

Har du ikke lyst å lage juletre av julebollene kan du alltids sette de på et fat ♥

juleboller

Juleboller er best rett fra ovnen, det må innrømmes. Får du ikke spist de på samme dag har du to alternativer:

 • frys bollene – ha de i plastposer og oppbevar i frysen. La de tine i romtemperatur og frisk de evt. litt opp ved å ha de kjapt i varm ovn
 • ha de i brødristeren neste dag, eller dagen etter det igjen. Server varme gjerne med litt smør og/eller brunost.

Og har bollene fått stå noen dager og blitt litt for tørre kan du alltids gjøre slik jeg gjorde med fjorårets panettone og lage en skikkelig digg dessert – sjekk oppskriften her. 

 

Kommentarer

 • Reply Rosa 8. desember 2016

  Åssen kjøkkenmaskin bruker du?

  • Reply Mat På Bordet 10. desember 2016

   Hei Rosa
   Jeg bruker en Bosch OptiMUM 🙂 Super maskin!!

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »