Tranebærgelé – tilbehør til julematen

Tranebærgelé - tilbehør til julematen

Jeg gjør et unntak i julekalenderen ved å ikke gi dere en oppskrift på julebakst i dag, men heller oppskriften på tranebærgelé som hele familien MÅ bare ha. Ja, og venner og familie også da jeg har som vane å gi bort noen glass i julegaver.

Jeg har laget tranebærgelé i mange år nå og i store mengder. Vi spiser mye av det selv til julematen men også til hverdag (supergodt til  kjøttboller i brunsaus for eksempel).  Jeg bruker den også til å runde av sauser Finner du ikke tranebær kan du også bruke denne oppskriften til å lage tyttebærgelé. Personlig, foretrekker jeg tranebær, de gir en noe rundere smak. De er som regel relativt lette å få tak i på denne årstiden – jeg fant de til og med nedsatt med 40% i ferskvaredisken i min nærbutikk.

Geléen er superenkel å lage. Bærene kokes opp, siles og saften kokes opp igjen med sukker. Hvor mye sukker du bruker er litt opp til deg og hvor søtt du liker det. Jeg brukte 600g sukker og synes det var nok. Bærene inneholder mye pektin og det gjør at geléen stivner uten videre fiks fakserier.

Prøv det du og – det er omtrent den letteste sylteoppskriften du kan komme bort i med garantert god resultat. Hell over i mindre glass og ta det med neste gang du er invitert på middag som en liten førjulsgave.

Oppskriften følger under bildet.

Tranebærgelé - tilbehør til julematen

Tranebærgelé – lager ca. 1.2 l gelé

  • 1 kg tranebær
  • finrevet skall og saft av 2 appelsiner
  • 5 dl vann
  • 500 – 1000g sukker

Fremgangsmåte

Ha tranebær, finrevet skall og saft av appelsinene og vannet opp i en gryte og koke det opp. La det småkoke, du vil høre at tranebærene popper, i 15 minutter.

Hell bærene over i en sil og press ned med en skje for å trykke saften ut av bærene. Ha saften over i en ren gryte og varm det opp igjen. Tilsett sukker. Begynn med 500g og smak deg frem.

La geléen småkoke i 10 minutter, skum av.

Hell den varme geléen i rene steriliserte glass og legg på lokk. La de avkjøle i romtemperatur og oppbevar så i kjøleskapet.

Geléen holder seg godt hele julen ♥

Tranebærgelé - tilbehør til julematen

Bruk tranebærgelé som tilbehør til gryteretter og andre kjøttretter.

Kommentarer

  • Reply Tante er Fortsatt Gal! – Straks i gang! 23. november 2022

    […] glassene som eg bestilte forrige uke i posten idag, da var det bare å få kokt den Tranebærgeleén ♥ Det er sååå godt! Nydelig til brunsaus middager og når du har kyllingpostei (eller […]

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »