I dag skal vi lage mikrobølge karameller – eller karameller i mikrobølgeovnen om du vil. Det går så raskt at du vil ikke tro det!
Jeg har selvsagt lekt litt med oppskriften som jeg opprinnelig fant her (du kjenner meg, kan ikke la være) og laget noen morsomme varianter. Her er det bare å kjøre på med selvkomponerte versjoner! Og regn med noen mislykkede resultater om du tøyer strikken for langt.
Mislykkede og vellykkede karameller kan du se på snap i dag (der heter jeg også matpaabordet), der ser du hvordan jeg lager karamellene skritt for skritt. Hvis du ikke rakk å se storyen før den forsvant kan du se et sammendrag lenger nede i innlegget.
Hvem vill ha trodd at man kunne lage karameller i den – en helt ny verden har åpnet seg jo…..
Oppskriften følger under bildet.
Mikrobølge karameller – hver oppskrift lager ca. 20-30 karameller
Salte karameller
- 100g sukker
- 1 dl/100g fløte
- 1 ss (25g) smeltet smør
- 1 ss lys sirup
- 1 ts vaniljeekstrakt
- havsalt
Mørke karameller
- 100g brun sukker
- 1 dl/100g fløte
- 1 ss (25g) smeltet smør
- 1 ss mørk sirup
- 1 ts vaniljeekstrakt
Pepperkakekarameller
- 100g sukker
- 1 dl/100g fløte
- 1 ss (25g) smeltet smør
- 1 ss lys sirup
- 1 rund ts pepperkakekrydder*
Sjokoladekarameller
- 100g sukker
- 1 dl/100g fløte
- 1 ss (25g) smeltet smør
- 1 ss lys sirup
- 1 ss kakao
- 1 ts vaniljeekstrakt
*pepperkakekrydder er selvkomponert og for øyeblikket hemmelig….kommer snart på bloggen. Alternativt kan du bruke pepperkakesirup.
Ha sukker, fløte, smør og sirup i en stor skål ( bør romme en liter minst) som tåler mikrobølge og rør sammen.
Sett mikrobølgen på fullt (900W) og sett skålen i. Sett timeren på 4 minutter. Ta skålen ut og rør igjen.
Sett skålen i mikrobølgeovnen og sett timeren på 3 minutter. Karamellen bør ha tyknet noe nå. Nå bestemmer du hvor myk eller hard du ønsker karamellen din. Liker du den myk er den ferdig nå, liker du den litt hardere kan du sette karamellen inn i mikroen igjen 30-60sekunder. (Jeg brukte termometer og lot blandingen kom opp til 120° +)
Rør vaniljeekstrakt i karamellen. Hell karamellen i en liten form som du har kledd med bakepapir. La karamellen avkjøle helt (gjerne i kjøleskapet) før du skjærer den i ruter eller stenger.
Skal du lage sjokoladekarameller røres kakaoen inn helt i begynnelsen sammen med de andre ingrediensene. Fremgangsmåten er ellers lik som beskrevet over.
Skal du lage pepperkakekarameller røres krydderet inn helt fra begynnelsen sammen med de andre ingrediensene. Fremgangsmåten er ellers lik som beskrevet over.
Tips
- om ikke din mikrobølgeovn har samme effekt (900W) må du nesten prøve deg frem ang. koketid.
- sett en tallerken under skålen i mikrobølgeovnen i tilfelle det skulle renne over så slipper du å vaske ovnen din etterpå.
- har du ikke termometer og vil teste hvor langt karamellene har kommet drypper du litt av den varme karamellen i et beger med kaldt vann. Løft den ut og trykk på den for å kjenne på konsistensen. Er den hard nok for deg er den ferdig, hvis ikke må karamellblandingen i mikroen igjen.
- vær VELDIG FORSIKTIG med karamellen – dette er GLOVARMT!
- vil du forhindre at karamellene klistrer seg til hverandre kan du rulle de i litt melis eller pakke de individuelt i litt vokspapir.
- prøv å lage flere varianter – kaffekarameller, karameller trukket i sjokolade, karameller med nøtter – er bare noen av variantene jeg har tenkt å prøve meg på.
- karamellene blir mykere i romtemperatur – jeg liker derfor å oppbevare mine i kjøleskapet.
Og her er et lite sammendrag av snapstoryen – skynder du deg så kan hele fortsatt sees på snap frem til imorgen (lørdag ca. kl. 12)
Lag karamellene dine i mikrobølgeovnen i år!
Dette ble helt katrosafe! Første form sølte jeg ut i kjøleskapet etter 1t
2 form ble helt ur etter 3 t !
Det var synd!
Kan det være at din mikrobølgeovn ikke har samme effekt?
Kom karamellene opp til riktig temperatur?
Karameller er lune greier og det er vanskelig å si hva som gikk feil, men jeg håper at du prøver igjen.
hilsen
ina
Kan man bruke bakepapir?
Det kan du Henriette 🙂
Hei, når har du i saltet i de salte karameller?
Hei Gitte
Saltet strør jeg over karamellen etter at jeg har helt den over i en form og før karamellen stivner.
Lykke til!
Så gøy å følge deg på snap altså 🙂 Går det an å bruke samme oppskrift og lage de på vanlig måte?
Hei Anja!
I utgangspunktet så ville jeg tro at det bør være mulig ja 🙂
Er det mulig å lage disse i vanlig stekeovn?
Hei Inger Marie
Nei, dessverre.
Men du kan lage karameller på den ‘tradisjonelle’ måten, dvs på koketopp. Her har du en oppskrift: http://www.matpaabordet.no/2013/12/09/myke-pepperkakekarameller/
Ønsker dette var her 2dager sida,måtte stå og rører i 45minutter.har såpass nok for i år men kan ikkje gå glipp av å bruke mikro til karamell også.
Takk for åt du deler,må prove meg fram.
Hei Ini!
Lol, ja, sorry, hadde jeg bare visst at du allerede var i gang 🙂
Kanskje du bare må lage flere karameller i år, eller bare spare på oppskriften til neste jul. God jul!
Jeg har ikke vaniljeekstrakt, kun vaniljesukker. Kan det brukes, evt. hvor mye?
Jeg lurer på det samme, er det mulig å bruke vaniljesukker, og hvor mye?