INGEFÆRKJEKS

ingefærkjeks

Ingefærkjeks kan jeg spise hele året rundt, men innrømmer gjerne at de smaker ekstra godt til jul.

Jeg liker å lage ingefærkjeks med mye ingefær – de må jo liksom leve opp til navnet. Tenk så skuffende å bite inn i en ingefærkjeks og så smaker det nesten ikke ingefær. Dette løser jeg ved å bruke både malt og fersk ingefær. Den ferske ingefæren river jeg på et fint rivjern (jeg har en microplane jeg liker å bruke til dette), men du kan også hakke det veldig fint. Det krever litt tålmodighet men er vel verdt det.

Kommer du over kandisert ingefær kan du gjerne ha det opp i ingefærkjeksen også (jeg lever etter ‘aldri nok ingefær’ regelen som du kanskje skjønner). Hakk det opp ganske fint – her gjør det ikke noe om det er noen større biter som du kan bite ned i. Litt som sukat i juleboller – en hyggelig overraskelse. For de som liker sukat/ingefær altså…

ingefærkjeks

Et lite tips ang. steking. Jeg steker ingefærkjeks i 10 minutter – da blir de gyldne og sprø og bittegranne seige i midten. Liker du de seigere er det bare å kutte ned på steketiden 1-2 minutter.

Ja, og så en ting til – jeg ruller ingefærkjeks i sukker før steking. Dette kan sløyfes om du vil. Sløyfer du sukkert kunne du vurdere å dyppe halvparten av kjeksen i hvit eller mørk sjokolade for å gjøre litt ekstra stas på de. Bare et forslag altså ♥

Du finner mange gode oppskriftet på julebakst her på bloggen min. Her er flere favoritter:

Ingefærkjeks – ca. 50 stykk

  • 200g myk smør
  • 200g sukker
  • 1 egg
  • 1/2 dl mørk sirup
  • 2 ts finrevet fersk ingefær
  • 300g hvetemel
  • 2 ts malt ingefær
  • 3/4 ts kanel
  • 1/2 ts malt nellik
  • 2 ts natron

Pynt

  • perlesukker eller ‘vanlig’ sukker
ingefærkjeks

Ovn temp 180°c.

Pisk smør og sukker luftig og hvitt. Dette tar gjerne 5-10 minutter med kjøkkenmaskinen. Vær tålmodig, det lønner seg. Pisk inn egget, sirupen og så den ferske ingefæren.

Bland hvetemel med malt ingefær, kanel, nellik og natron. Rør dette inn i deigen. Sett deigen kjølig, minst en halvtime eller til dagen derpå.

Bryt av små stykker av deigen og rull ut til kuler. Rull kulene i litt sukker eller perlesukker og sett på et bakebrett dekket med bakepapir. Kulene vil flyte utover, plasser de derfor med god avstand i mellom.

Sett brettet i forvarmet ovn og stek i 10 minutter. La de avkjøle på rist.

Ingefærkjeks oppbevares i tett kakeboks og holder seg godt lenge.

ingefærkjeks

Kommentarer

  • Reply Berita Bakke 6. januar 2024

    Jeg rullet mine i en blanding av lyst rørsukker og en pose instant ingefær-te pulver. Det ble kjempegodt! Og kjeksene ble erklært årets beste bakst.

    • Reply Mat På Bordet 7. januar 2024

      Herlig!
      Skjønner at de ble en suksess! 🙂

  • Reply Wera Teresa 13. desember 2022

    Disse var enkle å lage, og var knallgode. Baket til jul, men alle er borte, har noen skapnisser her hjemme 🙂

  • Reply Tonje 17. november 2022

    Ny slager! Supergode!
    Fungerte bra med melkefri melange, tilsatte 1/2 ts salt.

  • Reply TorunStrøm 15. november 2022

    Takk for oppskrifta, denne skal jeg prøve sammens med barnebarna. De liker å bake.

  • Reply John Trygve 25. september 2022

    Disse ble kjempegode! Ikke var det spesielt vanskelig heller. Disse kommer nok til å bli ganske fast å finne her hjemme

  • Reply Heidi 13. desember 2021

    De her var veldig gode. Jeg lagde dem glutenfrie (byttet bare ut hvetemelet med vanlig lys glutenfri melblanding) og det var veldig vellykket.
    Det var bare et problem – alle ble spist opp den dagen vi lagde dem, så jeg må nok lage en runde til og da blir det nok dobbelt porsjon 🙂

    • Reply Mat På Bordet 30. desember 2021

      Haha, sånne ‘problemer’ liker jeg å høre om 🙂
      ina

  • Reply Sarah 6. november 2018

    Hei! Har du noen tanke om hvor lenge disse kan oppbevares? Jeg ønsker å gi bort i julegave men med tanke på reising må de lages senest 16. november.. tror du de holder til jul? 🙂

    Takk for svar! Og takk for en helt super nettside med masse gode oppskrifter og fin inspo <3

  • Reply Per 18. februar 2018

    Disse ble skummelt gode! Flott oppskrift. Det ble 48 stykker med ca 14 gr deig.
    Jeg hadde ikke sirup, men brukte flytende honning i stedetfor.

    • Reply Mat På Bordet 1. april 2018

      Hei Per
      Ja, ingefærkjeks er en stor favoritt her og.
      Lurt å bruke honning istedenfor sirup!
      ina

  • Reply Mona 27. november 2017

    Disse ser veldig gode ut og skal prøves ut i morgen:-) Bruker du varmluft og hvis ikke,stekes de midt i ovnen? Takk for en inspirerende blogg✨

    • Reply Mat På Bordet 9. desember 2017

      Hei Mona
      Jeg bruker alltid varmluft om det ikke står annet i oppskriften og setter de midt i ovnen ja 🙂
      ina

  • Reply Anne 14. desember 2016

    Når skal sirupen oppi?

    • Reply Mat På Bordet 14. desember 2016

      hei Anne

      Det skal opp i sammen med egget og den ferske ingefæren.
      Har rettet i oppsrkiften – takk for at du sa fra! 🙂

  • Reply Heidi Clausen 13. desember 2016

    Hei, du har skrevet: pisk egg og sukker luftig og tilsett egg. Skal sikkert være smør og sukker luftig?
    De ser nydelige ut!
    Mvh. Heidi

    • Reply Mat På Bordet 14. desember 2016

      Hei Heidi

      Huff, litt for mye slurv i den oppskriften gitt.
      Ja, det er smør og sukker som skal piskes – har rettet i oppskriften, takk for at du sa fra 🙂

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »