Ingefærkjeks kan jeg spise hele året rundt, men innrømmer gjerne at de smaker ekstra godt til jul.
Jeg liker å lage ingefærkjeks med mye ingefær – de må jo liksom leve opp til navnet. Tenk så skuffende å bite inn i en ingefærkjeks og så smaker det nesten ikke ingefær. Dette løser jeg ved å bruke både malt og fersk ingefær. Den ferske ingefæren river jeg på et fint rivjern (jeg har en microplane jeg liker å bruke til dette), men du kan også hakke det veldig fint. Det krever litt tålmodighet men er vel verdt det.
Kommer du over kandisert ingefær kan du gjerne ha det opp i ingefærkjeksen også (jeg lever etter ‘aldri nok ingefær’ regelen som du kanskje skjønner). Hakk det opp ganske fint – her gjør det ikke noe om det er noen større biter som du kan bite ned i. Litt som sukat i juleboller – en hyggelig overraskelse. For de som liker sukat/ingefær altså…
Et lite tips ang. steking. Jeg steker ingefærkjeks i 10 minutter – da blir de gyldne og sprø og bittegranne seige i midten. Liker du de seigere er det bare å kutte ned på steketiden 1-2 minutter.
Ja, og så en ting til – jeg ruller ingefærkjeks i sukker før steking. Dette kan sløyfes om du vil. Sløyfer du sukkert kunne du vurdere å dyppe halvparten av kjeksen i hvit eller mørk sjokolade for å gjøre litt ekstra stas på de. Bare et forslag altså ♥
Du finner mange gode oppskriftet på julebakst her på bloggen min. Her er flere favoritter:
Ingefærkjeks – ca. 50 stykk
- 200g myk smør
- 200g sukker
- 1 egg
- 1/2 dl mørk sirup
- 2 ts finrevet fersk ingefær
- 300g hvetemel
- 2 ts malt ingefær
- 3/4 ts kanel
- 1/2 ts malt nellik
- 2 ts natron
Pynt
- perlesukker eller ‘vanlig’ sukker
Ovn temp 180°c.
Pisk smør og sukker luftig og hvitt. Dette tar gjerne 5-10 minutter med kjøkkenmaskinen. Vær tålmodig, det lønner seg. Pisk inn egget, sirupen og så den ferske ingefæren.
Bland hvetemel med malt ingefær, kanel, nellik og natron. Rør dette inn i deigen. Sett deigen kjølig, minst en halvtime eller til dagen derpå.
Bryt av små stykker av deigen og rull ut til kuler. Rull kulene i litt sukker eller perlesukker og sett på et bakebrett dekket med bakepapir. Kulene vil flyte utover, plasser de derfor med god avstand i mellom.
Sett brettet i forvarmet ovn og stek i 10 minutter. La de avkjøle på rist.
Ingefærkjeks oppbevares i tett kakeboks og holder seg godt lenge.
Jeg rullet mine i en blanding av lyst rørsukker og en pose instant ingefær-te pulver. Det ble kjempegodt! Og kjeksene ble erklært årets beste bakst.
Herlig!
Skjønner at de ble en suksess! 🙂
Disse var enkle å lage, og var knallgode. Baket til jul, men alle er borte, har noen skapnisser her hjemme 🙂
Ny slager! Supergode!
Fungerte bra med melkefri melange, tilsatte 1/2 ts salt.
Takk for oppskrifta, denne skal jeg prøve sammens med barnebarna. De liker å bake.
Disse ble kjempegode! Ikke var det spesielt vanskelig heller. Disse kommer nok til å bli ganske fast å finne her hjemme
De her var veldig gode. Jeg lagde dem glutenfrie (byttet bare ut hvetemelet med vanlig lys glutenfri melblanding) og det var veldig vellykket.
Det var bare et problem – alle ble spist opp den dagen vi lagde dem, så jeg må nok lage en runde til og da blir det nok dobbelt porsjon 🙂
Haha, sånne ‘problemer’ liker jeg å høre om 🙂
ina
Hei! Har du noen tanke om hvor lenge disse kan oppbevares? Jeg ønsker å gi bort i julegave men med tanke på reising må de lages senest 16. november.. tror du de holder til jul? 🙂
Takk for svar! Og takk for en helt super nettside med masse gode oppskrifter og fin inspo <3
Disse ble skummelt gode! Flott oppskrift. Det ble 48 stykker med ca 14 gr deig.
Jeg hadde ikke sirup, men brukte flytende honning i stedetfor.
Hei Per
Ja, ingefærkjeks er en stor favoritt her og.
Lurt å bruke honning istedenfor sirup!
ina
Disse ser veldig gode ut og skal prøves ut i morgen:-) Bruker du varmluft og hvis ikke,stekes de midt i ovnen? Takk for en inspirerende blogg✨
Hei Mona
Jeg bruker alltid varmluft om det ikke står annet i oppskriften og setter de midt i ovnen ja 🙂
ina
Når skal sirupen oppi?
hei Anne
Det skal opp i sammen med egget og den ferske ingefæren.
Har rettet i oppsrkiften – takk for at du sa fra! 🙂
Hei, du har skrevet: pisk egg og sukker luftig og tilsett egg. Skal sikkert være smør og sukker luftig?
De ser nydelige ut!
Mvh. Heidi
Hei Heidi
Huff, litt for mye slurv i den oppskriften gitt.
Ja, det er smør og sukker som skal piskes – har rettet i oppskriften, takk for at du sa fra 🙂