PANFORTE

panforte

Panforte har du lyst å lage til jul vet du ♥

Denne lille kaken er mer som en stor konfekt og skal nytes i små biter, gjerne med en espresso til om du vil spise den på den italienske måten. Den holder seg også svært godt – pakker du den inn i litt papir og oppbevarer den i en kakeboks kan den gjerne holde noen uker.

Og om ikke det var nok så er den også velig enkel å lage. Nøtter og tørket frukt blandes med mel (og i dette tilfellet kakao). Så helles en varm blanding av sukker og honning over, og deigen røres sammen. Vær obs på et dette ikke er en vanlig kakedeig – dette er en særdeles klissete og ganske umedgjørlig deig, men husk, det er du som bestemmer! Press deigen ned i kakeformen så godt du kan om du så må bruke hendene/fingrene. Har du litt vann på fingrene først blir det ikke fullt så klissete.

Det eneste du skal passe på er å ikke oversteke kaken – da blir den knallhard og umulig å skjære. Kaken vil fortsatt føles myk ut når du tar den ut av ovnen, men stivner etterhvert som den avkjøler.

Pass på å kle kakeformen med bakepapir, ellers klistrer kaken seg til formen. Jeg tuller ikke når jeg sa det var klissete….

panforte

Panforte

 • 300g nøtter –  jeg brukte en blanding av mandler, hasselnøtter og pistasjnøtter – bruk det du har.
 • 300g tørket frukt/bær – jeg brukte en blanding av sukat, fiken og maraschino kirsebær – bruk det du har
 • 100g grovhakket sjokolade
 • 100g mel
 • 50g kakao
 • 1/4 ts malt nellik
 • 1 ss malt kanel
 • 200g sukker
 • 200g honning

‘glasur’

 • melis
panforte

Fremgangsmåte

Ovn temp 160°

Kle en kakeform (diameter 22cm) med bakepapir.

Bland nøtter med tørket frukt, grovhakket sjokolade, mel, kakao, nellik og kanel. Nøtter holdes hele, frukt kan gjerne skjæres i mindre biter (om du bruker fiken, aprikos, osv).

Varm opp sukker og honning og rør til sukkeret har smeltet. La det få et oppkok.

Hell den varme sukkerblandingen over nøtte- og fruktblandingen og rør godt. Deigen vil være klissete og lite medgjørlig, men det er bare å stå på.

Ha deigen i kakeformen og press den godt ned i formen. Sett panforte i ovnen og stek i 40 minutter.

Ta panforte ut av ovnen og la den avkjøle ca. 20 minutter i formen. Ta den så ut av formen og fjern papiret på siden. La den avkjøle helt.

panforte

Når panforte er helt avkjølt heller du litt melis over den og gnir den inn med melis på alle sider.

Pakk panforte inn i papir (matpapir for eksempel) og oppbevar den i en tett kakeboks. Skjær skiver, og skjær skivene i mindre biter for servering.

panforte

Gi gjerne en panforte bort i julegave. Pakk den inn i vokspapir og knytt en sløyfe rundt den. Pynt gjerne med noen tørkede blomster eller julepynt.

Har du lyst å prøve deg på en annen italiensk juleklassiker? Oppskrift på panettone finner du her.

Kommentarer

 • Reply Evija 26. januar 2017

  So good!!!!! lagde den uten jule krydder, bare nøtter, dadler, rosiner & litt gjende sjoko kjeks! ❤ tusen takk for oppskriften! 🙂 this one’s a keeper!

  • Reply Mat På Bordet 27. januar 2017

   herlig Evija – ja til panforte hele året rundt 🙂

 • Reply Willy 18. desember 2016

  Som regel synes jeg oppskriftene i matpaabordet gjør at jeg får til et godt resultat. Men denne oppskriften mestret jeg ikke. Hele deigen/blandlingen ble for tørr. Da jeg tømte kokende honning og sukker opp i deigblandingen stivnet omlag halvparten fort i en klump og det ble vanskelig å få resten av alt det tørre inn i en våt deigblanding. Jeg innrømmer at jeg hadde 40 gram for lite med honning, men likevel. 40 minutter i steikeovnen greide ikke å få en fast konsistens på konfektkaka. Kaka smakte jo godt med så mye godt i, men den ble for løs. Den ble ikke slik jeg hadde ønsket og slik det ser ut på bildet. Så noe har jeg vel gjort feil uten at jeg skjønner hva. 🙂

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »