En enkel liten sjokoladekake

en enkel liten sjokoladekake

Det er ikke alle anledninger som krever en stor, fin sjokoladekake som man kanskje har brukt timer på å lage.

Ofte holder det med en enkel, men god og ikke minst ikke altfor stor kake. Man trenger tross alt ikke spise mer kake enn mann må, eller? Derfor dukker denne oppskriften opp på bloggen nå. I januar, der de fleste kanskje holder seg unna sjokoladekake helt etter julens utskeielser.

En enkel liten sjokoladekake kan du blande sammen for hånd på noen minutter. Den tar 40 minutter å steke og kanskje like lenge å avkjøle. Mens den avkjøler rører du sammen en deilig sjokoladeglasur og fordeler den over toppen av kaken når den ikke lengre er varm.

Og det er det. Ikke noe vanskelig å lage, ingen krav om å fordele glasur mellom lag eller sidene på kaken. Enkelt og greit. Perfekt til en aldri så liten feiring. Eller som dessert til en liten middagsselskap (gjerne med is da). Eller å ta med på jobb og dele med gode kollegaer. Du finner sikkert en anledning. ♥

en enkel liten sjokoladekake

En enkel liten sjokoladekake
  • 150g hvetemel
  • 150g sukker
  • 50g kakao
  • 1 ts bakepulver
  • 1/2 ts natron
  • 1/2 ts salt
  • 150 ml melk
  • 50 ml rapsolje (eller annen nøytral olje)
  • 2 ts vaniljeekstrakt
  • 1 egg
  • 100ml varm, sterk  kaffe (gjerne en espresso)

Glasur

  • 150g sjokolade finhakket
  • ca. 3 ss seterrømme

Ovn temp 180 °

Du trenger en smurt kakeform med diam. 20cm.

Bland hvetemel, sukker, kakao, bakepulver, natron og salt i en bolle.

Mål opp melk i et målebeger. Hell opp i olje, vaniljeekstrakt og egg (i målebegeret – mindre oppvask vet du…) og bland raskt sammen.

Hell det våte i det tørre og rør sammen til en litt tykk deig. Hell opp i den varme kaffen og rør til du har en glatt deig.

Hell deigen i den smurte formen og sett i forvarmet ovn. Stek i 35-40 minutter. Test med en kakepinne får å sjekke om den er ferdig (kakepinnen skal ikke ha noe deig på seg). La kaken avkjøle noen minutter i formen, ta den så ut og la den avkjøle helt på rist.

Lag glasuren. Smelt sjokoladen over vannbad og rør sammen. Rør inn seterrømme, en skje om gangen til du har en glatt, blank glasur.

Sett den avkjølte kaken på en tallerken.Om den har fått en litt ujevn topp kan du gjerne skjære noe av toppen slik at  kaken får en fin form. Hell glasuren på toppen og fordel med baksiden av en skje over hele toppen av kaken.

Kaken er klar til servering!

Oppbevar kaken i kjøleskapet om den ikke skal spises med det samme men ta den gjerne ut en time før servering slik at den kommer tilbake til romtemperatur. en enkel liten sjokoladekake

Ser den ikke god ut? Saftig mørk sjokoladekake med fløyelsmyk glasur!

en enkel liten sjokoladekake

Håper det smaker!

Glad i sjokolade? Her finner du alle mine sjokoladeoppskrifter…

Kommentarer

  1. Reply Erik 31. mai 2017

    Heia.
    Jeg fulgte oppskriften,og den stod til forventningene.Kjempegod og saftig-så denne har jeg spart og vil bake fremover-yammi

    • Reply Mat På Bordet 2. juni 2017

      Hei Erik
      Det var godt å høre!!

  2. Reply else nilsen 21. mars 2017

    röra blei veldig tynn og jeg måtte ha i mere mel, nå har den stekt i 40 min, stikker pinnen i og den er helt bløt inni…. må vel bare steke videre og håpe på det beste

    • Reply Mat På Bordet 30. mars 2017

      hei Camilla
      Jeg har desssverre ikke noe forklaring for hvorfor røra di ble veldig tynn…
      Er du sikker på at ingrediensene ble målt riktig?
      Fort gjort å ha for mye eller for lite av det ene eller det andre….

  3. Reply Peter 15. februar 2017

    Bakte denne nettopp til konas bursdag, den ble helt fantastisk god! Det hadde holdt med en skje rømme til glasuren, da var den smidig. Med tre skjeer ble den litt klumpete – men fortsatt supergod!

    • Reply Mat På Bordet 15. februar 2017

      Hei Peter
      Godt å høre at den smakte!
      Prøvde å piske glasuren slik at de fikk ut klumpene?
      Uansett, godt å høre at den falt i smak 🙂

  4. Reply Guri 3. februar 2017

    Hei. Da jeg helte oppi den varme kaffen ble røra til en suppe og den vil jo renne ut av formen hvis jeg heller den i. Jeg har satt den i kjøleskapet og håper den stivner der. Dette er litt krise, kaken skal serveres i bursdag i morgen. Har jeg gjort noe feil?

    • Reply Mat På Bordet 4. februar 2017

      Hei Guri!
      Hvor mye kaffe helte du opp i? Det er snakk om 100ml altså 1 dl – kan det hende at du hadde for mye kaffe opp i? 🙂

  5. Reply Siri 23. januar 2017

    Jeg bor i Danmark, og her er det ikke mulig å få tak i seterrømme (desværre – for jeg savner det!). Hva kunne du tenke jeg kunne bruke i stede for?

    • Reply Mat På Bordet 23. januar 2017

      Du kan bruke vanlig rømme Siri eller creme fraîche 🙂

      • Reply Siri 25. januar 2017

        Tusen takk

  6. Reply Elisabeth 14. januar 2017

    Kaken er lettlaget. Og konsistensen er saftig. Jeg brukte 35 g kakao isteden for 50 g. Dette ble også for mye. Veldig kraftig kakaosmak. Kaken falt ikke i smak hos barna ( og de er glade i mørk sjokolade) Dette er nok en voksenkake.

    • Reply Mat På Bordet 16. januar 2017

      Da foreslår jeg at du bruker melkesjokolade i glasuren neste gang Elisabeth 🙂

  7. Reply Helene 14. januar 2017

    Denne frister! Kan den bakes dagen før og la den stå i kjøleskapet over natten? Med glasur?

    • Reply Mat På Bordet 16. januar 2017

      Den kan til og med stå 2 dager!
      Like god og like saftig – holder seg veldig godt 🙂

  8. Reply Maiken 11. januar 2017

    Ser helt nydelig ut. Egner den seg til å fryse?

    • Reply Mat På Bordet 16. januar 2017

      det gjør den Maiken – uten glasur 🙂

  9. Reply Ellen 11. januar 2017

    Ser helt nydelig ut !! Har et par kolleger med cøliaki, hva kan jeg bytte hvetemelet ut med ??

    • Reply Mat På Bordet 11. januar 2017

      hei Ellen
      Tror ikke det er så enkelt dessverre. Jeg har ikke noe erfaring med å bake glutenfritt dessverre – eller kanskje heldigvis, siden ingen i familien eller nær omgangskrets har cøliaki.

    • Reply Heidi 12. januar 2017

      Jeg spiste glutenfritt en stund og pleide å bytte ut hvetemel i kaker med Jyttemel. Man bruker da 2/3 Jyttemel av oppgitt mengde mel. Men det er ikke alltid det fungerer like godt, så det er lurt å øvelage kaken en gang først.

      • Reply Mat På Bordet 16. januar 2017

        Takk for tipset Heidi!

  10. Reply Christine 11. januar 2017

    Der skulle det være et hjerte

    • Reply Mat På Bordet 11. januar 2017

      Sånn er det med hjerter, av og til vil de rett og slett ikke synes 🙂

  11. Reply Christine 11. januar 2017

    Fantastisk! Så den på snap og bare

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Translate »