Det er ikke alle anledninger som krever en stor, fin sjokoladekake som man kanskje har brukt timer på å lage.
Ofte holder det med en enkel, men god og ikke minst ikke altfor stor kake. Man trenger tross alt ikke spise mer kake enn mann må, eller? Derfor dukker denne oppskriften opp på bloggen nå. I januar, der de fleste kanskje holder seg unna sjokoladekake helt etter julens utskeielser.
En enkel liten sjokoladekake kan du blande sammen for hånd på noen minutter. Den tar 40 minutter å steke og kanskje like lenge å avkjøle. Mens den avkjøler rører du sammen en deilig sjokoladeglasur og fordeler den over toppen av kaken når den ikke lengre er varm.
Og det er det. Ikke noe vanskelig å lage, ingen krav om å fordele glasur mellom lag eller sidene på kaken. Enkelt og greit. Perfekt til en aldri så liten feiring. Eller som dessert til en liten middagsselskap (gjerne med is da). Eller å ta med på jobb og dele med gode kollegaer. Du finner sikkert en anledning. ♥
En enkel liten sjokoladekake
ingredienser
150g hvetemel
150g sukker
50g kakao
1 ts bakepulver
1/2 ts natron
1/2 ts salt
150 ml melk
50 ml rapsolje (eller annen nøytral olje)
2 ts vaniljeekstrakt
1 egg
100ml varm, sterk kaffe (gjerne en espresso)
Glasur
150g sjokolade finhakket
ca. 3 ss seterrømme
fremgangsmåte
Ovn temp 180 °
Du trenger en smurt kakeform med diam. 20cm.
Bland hvetemel, sukker, kakao, bakepulver, natron og salt i en bolle.
Mål opp melk i et målebeger. Hell opp i olje, vaniljeekstrakt og egg (i målebegeret – mindre oppvask vet du…) og bland raskt sammen.
Hell det våte i det tørre og rør sammen til en litt tykk deig. Hell opp i den varme kaffen og rør til du har en glatt deig.
Hell deigen i den smurte formen og sett i forvarmet ovn. Stek i 35-40 minutter. Test med en kakepinne får å sjekke om den er ferdig (kakepinnen skal ikke ha noe deig på seg). La kaken avkjøle noen minutter i formen, ta den så ut og la den avkjøle helt på rist.
Lag glasuren. Smelt sjokoladen over vannbad og rør sammen. Rør inn seterrømme, en skje om gangen til du har en glatt, blank glasur.
Sett den avkjølte kaken på en tallerken.Om den har fått en litt ujevn topp kan du gjerne skjære noe av toppen slik at kaken får en fin form. Hell glasuren på toppen og fordel med baksiden av en skje over hele toppen av kaken.
Kaken er klar til servering!
Oppbevar kaken i kjøleskapet om den ikke skal spises med det samme men ta den gjerne ut en time før servering slik at den kommer tilbake til romtemperatur.
Ser den ikke god ut? Saftig mørk sjokoladekake med fløyelsmyk glasur!
Takk for oppskriften, kaken ble perfekt!
Jeg fulgte oppskriften, med unntak av at jeg brukte crème fraîche i stedet for seterrømme og en litt større kakeform. Det gikk helt fint. Jeg hadde kaken i ovnen i 20 minutter.
Ellers vil jeg anbefale å bruke lys kokesjokolade for dem som ikke er glad i intens sjokoladesmak. Jeg brukte mørk sjokolade første gang og syns at det ble veldig godt, men nå skal jeg prøve å lage glasuren med lys sjokolade siden jeg får gjester som foretrekker mildere sjokoladesmak.
Kaken er veldig lett å lage, men det gikk ikke utover smaken. Den holder også fint på fukten i flere dager i kjøleskapet.
Veldig god kake! Brukte ikke kaffe, bare vann. Røra ble tynn, men det gikk bra. Stekte ca 40 min. Barna mine, en på 4år og en på 8år likte den veldig godt!
Hei. Jeg må bare sjekke er du helt sikker om oppskriften er riktig ? Deien ble veldig tynn og jeg målte gangske presis pga kommentarene jeg hadde lest.
Hei Jackie
Det er virkelig ikke mye kaffe du smaker, den er heller med på å forsterke sjokoladesmaken.
Prøv gjerne med kaffe først. Om du ikke liker smaken kan du bytte ut kaffe med kokende vann.
hilsen
ina
Hei Kat!
Da blir den veldig tynn ja!
Den er ikke mer enn 4-5 sm høy i en 20cm form, så hadde ikke tatt noen større.
Men, du kan jo alltids doble oppskriften…
Da blir det bare ikke en ‘liten sjokodekake’ lengre….
ina
Ja, ikke sant Anne-Martha! Jeg har bakt den til familiebursdag når vi bare er 4 – kjekt at det ikke blir så altfor mye kake. God idé med appelsinskall!!
Hei, kaken blir saftig og kjempegod, men en blir ikke så høy, selvom jeg bruker 20cm form. Hva tror du jeg gjør feil?
Takk for en så superfin oppskrift!!
röra blei veldig tynn og jeg måtte ha i mere mel, nå har den stekt i 40 min, stikker pinnen i og den er helt bløt inni…. må vel bare steke videre og håpe på det beste
hei Camilla
Jeg har desssverre ikke noe forklaring for hvorfor røra di ble veldig tynn…
Er du sikker på at ingrediensene ble målt riktig?
Fort gjort å ha for mye eller for lite av det ene eller det andre….
Bakte denne nettopp til konas bursdag, den ble helt fantastisk god! Det hadde holdt med en skje rømme til glasuren, da var den smidig. Med tre skjeer ble den litt klumpete – men fortsatt supergod!
Hei. Da jeg helte oppi den varme kaffen ble røra til en suppe og den vil jo renne ut av formen hvis jeg heller den i. Jeg har satt den i kjøleskapet og håper den stivner der. Dette er litt krise, kaken skal serveres i bursdag i morgen. Har jeg gjort noe feil?
Kaken er lettlaget. Og konsistensen er saftig. Jeg brukte 35 g kakao isteden for 50 g. Dette ble også for mye. Veldig kraftig kakaosmak. Kaken falt ikke i smak hos barna ( og de er glade i mørk sjokolade) Dette er nok en voksenkake.
hei Ellen
Tror ikke det er så enkelt dessverre. Jeg har ikke noe erfaring med å bake glutenfritt dessverre – eller kanskje heldigvis, siden ingen i familien eller nær omgangskrets har cøliaki.
Jeg spiste glutenfritt en stund og pleide å bytte ut hvetemel i kaker med Jyttemel. Man bruker da 2/3 Jyttemel av oppgitt mengde mel. Men det er ikke alltid det fungerer like godt, så det er lurt å øvelage kaken en gang først.
Takk for oppskriften, kaken ble perfekt!
Jeg fulgte oppskriften, med unntak av at jeg brukte crème fraîche i stedet for seterrømme og en litt større kakeform. Det gikk helt fint. Jeg hadde kaken i ovnen i 20 minutter.
Ellers vil jeg anbefale å bruke lys kokesjokolade for dem som ikke er glad i intens sjokoladesmak. Jeg brukte mørk sjokolade første gang og syns at det ble veldig godt, men nå skal jeg prøve å lage glasuren med lys sjokolade siden jeg får gjester som foretrekker mildere sjokoladesmak.
Kaken er veldig lett å lage, men det gikk ikke utover smaken. Den holder også fint på fukten i flere dager i kjøleskapet.
Veldig god kake! Brukte ikke kaffe, bare vann. Røra ble tynn, men det gikk bra. Stekte ca 40 min. Barna mine, en på 4år og en på 8år likte den veldig godt!
Så hyggelig å høre – takk for tilbakemelding!
hilsen
ina:)
Hei. Jeg må bare sjekke er du helt sikker om oppskriften er riktig ? Deien ble veldig tynn og jeg målte gangske presis pga kommentarene jeg hadde lest.
hei Anna
Ja, jeg er sikker på at oppskriften at riktig.
Og ja, det stemmer at røren er ganske tynn.
Håper det smakte!
ina
Hei! Kan man bytte ut kaffen med noe annet og evt hvor mye? Hilsen en som ikke liker kaffesmak.
Hei Jackie
Det er virkelig ikke mye kaffe du smaker, den er heller med på å forsterke sjokoladesmaken.
Prøv gjerne med kaffe først. Om du ikke liker smaken kan du bytte ut kaffe med kokende vann.
hilsen
ina
Kan man bruke lettrømme til glasuren?
Det kan du 🙂
Hei!
Hva slags sjokolade bruker du glasuren ?
Hei Jenny-Kristn!
Jeg bruker Freia kokesjokolade 🙂
hilsen
ina
Hei kunne denne lages i en 24 cm form eller ville den blitt for tynn? Ser helt nydelig ut på bildene 🙂
Hei Kat!
Da blir den veldig tynn ja!
Den er ikke mer enn 4-5 sm høy i en 20cm form, så hadde ikke tatt noen større.
Men, du kan jo alltids doble oppskriften…
Da blir det bare ikke en ‘liten sjokodekake’ lengre….
ina
Perfekt å bake på hytta, bare å røre sammen ingrediensene. Smaker fortreffelig, neste gang skal jeg ha i appelsinzest 🙂
Ja, ikke sant Anne-Martha! Jeg har bakt den til familiebursdag når vi bare er 4 – kjekt at det ikke blir så altfor mye kake. God idé med appelsinskall!!
Hei, kaken blir saftig og kjempegod, men en blir ikke så høy, selvom jeg bruker 20cm form. Hva tror du jeg gjør feil?
Takk for en så superfin oppskrift!!
Hei Anjala!
Lurer litt på hva du mener med høy – min ble vel 6-7 cm høy….
Hei, tror du det går an å bruke rømme i stedet for melk, eller blir konsistensen litt for annerledes? Har litt rømme jeg gjerne skulle brukt opp 🙂
Hei Katrine
Rømme er helt sikkert godt her! Om du synes deigen blir litt tykk kan du spe på med litt melk. Men ja, det bør fungere fint!
Heia.
Jeg fulgte oppskriften,og den stod til forventningene.Kjempegod og saftig-så denne har jeg spart og vil bake fremover-yammi
Hei Erik
Det var godt å høre!!
röra blei veldig tynn og jeg måtte ha i mere mel, nå har den stekt i 40 min, stikker pinnen i og den er helt bløt inni…. må vel bare steke videre og håpe på det beste
hei Camilla
Jeg har desssverre ikke noe forklaring for hvorfor røra di ble veldig tynn…
Er du sikker på at ingrediensene ble målt riktig?
Fort gjort å ha for mye eller for lite av det ene eller det andre….
Bakte denne nettopp til konas bursdag, den ble helt fantastisk god! Det hadde holdt med en skje rømme til glasuren, da var den smidig. Med tre skjeer ble den litt klumpete – men fortsatt supergod!
Hei Peter
Godt å høre at den smakte!
Prøvde å piske glasuren slik at de fikk ut klumpene?
Uansett, godt å høre at den falt i smak 🙂
Hei. Da jeg helte oppi den varme kaffen ble røra til en suppe og den vil jo renne ut av formen hvis jeg heller den i. Jeg har satt den i kjøleskapet og håper den stivner der. Dette er litt krise, kaken skal serveres i bursdag i morgen. Har jeg gjort noe feil?
Hei Guri!
Hvor mye kaffe helte du opp i? Det er snakk om 100ml altså 1 dl – kan det hende at du hadde for mye kaffe opp i? 🙂
Jeg bor i Danmark, og her er det ikke mulig å få tak i seterrømme (desværre – for jeg savner det!). Hva kunne du tenke jeg kunne bruke i stede for?
Du kan bruke vanlig rømme Siri eller creme fraîche 🙂
Tusen takk
Kaken er lettlaget. Og konsistensen er saftig. Jeg brukte 35 g kakao isteden for 50 g. Dette ble også for mye. Veldig kraftig kakaosmak. Kaken falt ikke i smak hos barna ( og de er glade i mørk sjokolade) Dette er nok en voksenkake.
Da foreslår jeg at du bruker melkesjokolade i glasuren neste gang Elisabeth 🙂
Denne frister! Kan den bakes dagen før og la den stå i kjøleskapet over natten? Med glasur?
Den kan til og med stå 2 dager!
Like god og like saftig – holder seg veldig godt 🙂
Ser helt nydelig ut. Egner den seg til å fryse?
det gjør den Maiken – uten glasur 🙂
Ser helt nydelig ut !! Har et par kolleger med cøliaki, hva kan jeg bytte hvetemelet ut med ??
hei Ellen
Tror ikke det er så enkelt dessverre. Jeg har ikke noe erfaring med å bake glutenfritt dessverre – eller kanskje heldigvis, siden ingen i familien eller nær omgangskrets har cøliaki.
Jeg spiste glutenfritt en stund og pleide å bytte ut hvetemel i kaker med Jyttemel. Man bruker da 2/3 Jyttemel av oppgitt mengde mel. Men det er ikke alltid det fungerer like godt, så det er lurt å øvelage kaken en gang først.
Takk for tipset Heidi!
Der skulle det være et hjerte
Sånn er det med hjerter, av og til vil de rett og slett ikke synes 🙂
Fantastisk! Så den på snap og bare