Du har sett de i butikken – svenske kanelgifflar eller mini kanelboller, der de ligger i posene sine og frister.
Eller kanskje ikke. For min del så fristet det ikke å kjøpe, men det fristet å lage. Første forsøket ble en hulter til bulter resultat med kanelbollene liggende ferdigstekt på stekebrettet i all mulige retninger. I motsetning til kanelboller skal kanelgiflar stekes ‘stående’ ikke liggende om du skjønner hva jeg mener, og da må det litt mer til enn å bare stille de opp som små soldater på brettet. De har nemlig tendenser til å leve sitt eget liv om du ikke tar noen grep. De nødvendige grepene forklares i mere detalj i selve oppskriften.
Kanelgiflar er også livsfarlige. Du får en ned i to eller tre jafs og er klar for neste før du vet ordet av det. Vær flink og del de. Eller frys de i porsjoner slik at de ikke forsvinner med en gang.
Jeg drysset de med litt melis før servering, mest for syns skyld. De smaker fortreffelig uten også.
Smelt smøret eller margarinen på lav temperatur. Ta av varmen og rør inn melken. Hell det våte i det tørre og elt deigen for hånd eller med hjelp av kjøkkenmaskinen til den er glatt og smidig.
Dekk deigen til og la den heve til den har doblet i størrelse, ca. en time.
Lag fyllet. Bland smøret eller margarinen med kanel og sukker. Smak den. Tilsett mer kanel eller sukker om du ønsker.
Rull deigen ut til en firkant på ca. 30x50cm.
Del den i to på langs og fordel fyllet på de to halvdelene. Pass på å ha en kant på den ene langsiden uten fyll.
Bruk en gaffel til å lage merker langs den ene kanten uten fyll og pensle den med litt vann. Rull deigen sammen til en pølse…
og klem kanten fast. Skjær pølsene i skiver 2-3 cm tykke.
Sett kanelgifflane på et bakebrett dekket med bakepapir, dekk de til og la de etterheve en halvtimes tid.
Sett i forvarmet ovn, miderste rille og stek i ca. 10 minutter til gyldne. La de avkjøle på rist.
Kanelgifflar er klare for servering! Om du vil kan du drysse de med litt melis slik jeg har gjort her.