Skoleboller – de beste

skoleboller

Her er de – de beste skolebollene noensinne!

Deilige luftige skoleboller med en god klatt vaniljekrem toppet med melisglasur og kokos. Dette er noe av det beste jeg vet!

Det er en magisk kombinasjon – vaniljekrem, bolle, kokos, melisglasur – som bringer tilbake barndomsminner fra Geheb besøk. Valget sto stort sett alltid mellom en tolvøres ( for ihht til min far, så kostet de en gang 12 øre…) og et stykke bløtkake. Nå som jeg har våget å skrive om tolvøres står vel bløtkake  for tur…

Skolebollene ble superluftige, hadde nok med vaniljekrem og plenty of kokos akkurat som jeg liker de. Å få med seg litt vaniljekrem i hver bit er en ‘must’ og oppskriften gir generøst med vaniljekrem. Om du ikke klarer å fordele alt blant bollene kan du alltids spise det med litt bær som dessert.

Synes du det virker litt overveldende å lage skoleboller? Vel, la meg forsikre deg om at det er ikke vanskelig. Bolledeig er bolledeig, og vaniljekremen lager du enkelt selv eller kjøper ferdig om du vil jukse litt.

skoleboller

Skoleboller – 10 stykker

ingredienser
Bolledeig
  • 500g hvetemel
  • 75g sukker
  • 1 ts kardemomme
  • 1/2 pose tørrgjær
  • 3dl melk
  • 1 egg
  • 100g smør eller margarin i terninger
Vaniljekrem
  • 2 eggeplommer
  • 50g sukker
  • 2ss maizena eller potetmel
  • 5dl melk
  • 1/2 vaniljestang
Glasur
  • 200g melis
  • melk
  • kokosmasse
fremgangsmåte

Ovn temp 200°

Lag bolledeigen.

Bland hvetemel med sukker, kardemomme og gjær. Rør egg og melk sammen. Hell det våte i det tørre. Sett kjøkkenmaskinen i gang på lav hastighet og la den elte deigen 5-10 minutter.

Ha smør- eller margarinterningene opp i deigen mens den eltes. Elt videre til smøret/margarinen er eltet helt inn i deigen. Deigen skal være blank, glatt og elastisk. Den kan gjerne være litt klissete.

Dekk deigen til og la den hvile til den har doblet i størrelse. Dette kan ta opp til 2 timer.

Lag vaniljekremen.

Bland eggeplommer, sukker og maizena/potetmel i en skål. Skrap vaniljefrøene ut av vaniljestangen og ha frø og stang opp i melken. Varm melken til like under kokepunktet.

Hell ca. 1 dl av melken i eggeblandingen og rør sammen. Legg en sil over gryta og hell eggeblandingen i melken. Sett gryta over varmen og la vaniljekremen koke opp under omrøring. Kok noen minutter til du har en tykk vaniljekrem – den vil stivne ytterlig under avkjøling.

Hell vaniljekremen i en skål og legg noe plastfolie direkte på kremen slik at det ikke danner seg en skorpe. La kremen avkjøle helt.

Hell bolledeigen over på en lett melet benk og del i 10 like store emner (mine veide ca. 100g). Trill de til boller, legg de på at stekebrett dekket med bakepapir og press de  lett ned med håndflaten til sirkler. Dekk bollene til og la de etterheve en halvtimes tid.

Bruk en skje eller bunnen av et lite glass til å lage en liten fordypning i bollene for vaniljekremen. Fordel vaniljekremen blant bollene.

Tips : jeg helte vaniljekremen i en liten plastpose, klippet av det ene hjørnet og sprøytet vaniljekremen på bollene.

skoleboller

Sett bollene i forvarmet ovn og stek i 12-15 minutter til gyldne.

La bollene avkjøle på rist.

Rør melis sammen med nok melk til å lage en tykk glasur. Pensle glasuren på helt avkjølte boller og strø med kokos.

skoleboller

Skoleboller er klar til servering!

skoleboller

Det er bare å la seg friste og ta en bit…

skoleboller

Man må jo tross alt prøvesmake….

Vil du ikke spise alle skolebollene med en gang kan de fryses uten glasur og kokos (dette vil falle av under frysing). La de tine helt (varm de gjerne litt opp i ovnen) før du legger på glasur og kokos.

God bakst!

 

Kommentarer

  1. Reply Lena 16. april 2017

    Hva gjør du med all melisen og kokosen som havner på benken? Ut i fra bildene er det bare ca halvparten som traff bollene.

    • Reply Mat På Bordet 17. april 2017

      Hei Lene,
      Det er naturlig at det renner av bollene – til stor glede for barna i huset som får lov å smake….

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Translate »