Man må jo bare elske langpannekaker! Kjekt å lage og praktisk å ta med. Og ikke fortell meg at de ikke kan være like staselig som en rund kake…
Langpannekake med jordbær egner seg nemlig ypperlig til fest, finere anledninger eller hvilken som helst skoleavslutning. Liker du ikke jordbær er det fritt frem å pynte med andre bær eller oppskjært frukt (bananer, mandariner, mango, osv. osv) Eller legg en hel fruktsalat på toppen for en skikkelig fargerik kake!
Kaken består av en vaniljekake toppet med krem pisket sammen med kremost. Egentlig skulle jeg piske kremen sammen med mascarpone, men det fikk jeg ikke tak i i dag. Nødløsningen ble kremost og den er mer enn godkjent. Den er faktisk så godkjent at jeg vil at du også skal bruke kremost og dropper derfor hele mascarpone snakket…
Glasuren er litt syrlig pga kremosten, men det gjør den også litt frisk og lettere enn bare pisket krem. Den er også mye mer stabil. Du trenger altså ikke være redd for at kremen kommer til å renne hvis den skal stå ute en liten stund. Jeg har hatt litt appelsinskall i kremen også, det er godt. Har du litt rosevann kan du bruke det i stedet, eller vaniljefrø, eller sitronskall…
Lag denne deilige langpannekaken med jordbær – den vil imponere på kakebordet!
Langpannekake med jordbær
ingredienser
Langpannekake
250g myk smør eller margarin
250g sukker
3 egg
1 ts vaniljeekstrakt
400g hvetemel
50g potetmel
2 ts bakepulver
1 ts natron
3.5dl kefir*
Glasur
200g kremost
2 dl kald fløte
finrevet skall av en appelsin
2-3 ss melis
Pynt
en kurv med jordbær
granateplefrø (valgfritt)
fremgangsmåte
Ovn temp 160º
En langpanne, ca. 25x35cm, smurt, bunnen gjerne dekket med bakepapir.
Pisk smør/margarin og sukker lett og luftig. Pisk inn ett egg om gangen. Rør inn vaniljeekstrakt.
Bland hvetemel med potetmel, bakepulver og natron. Rør melblandingen og kefir vekselvis inn i deigen. Begynn og avslutt med melblandingen.
Hell deigen over i langpannen og smør det jevnt utover. Sett langpannen i forvarmet ovn og stek i 35 – 40 minutter. Test med kakepinne, den skal komme ut ren.
La kaken avkjøle i langpannen.
Lag glasuren. Pisk kremosten til den er lett og luftig. Hell i fløte mens du pisker videre og pisk til du har en stiv og stabil krem. Smak til med melis og rør inn appelsinskall.
Rens jordbærene og skjær i skiver.
Hvis kaken har fått en noe ujevn overfalte kan du skjære av toppen slik at den blir mer jevn. Smør glasuren utover. Jeg liker å holde meg litt vekk fra kantene, jeg synes det blir penere.
Pynt med jordbær. Begynn ytterst og jobb deg innover mot midten. Strø granateple frø over jordbærene og pynt med spiselige blomster eller annet om ønsket.
Et lite dryss med melis før servering er heller ikke så dumt.
Nevnte jeg at kaken passer godt til 17.mai eller andre fine anledninger? Bare se her!
Hei Åse
Du kan gjerne fryse bunnen om du vil at den skal holde seg helt fersk.
Alternativt kan du pakke den godt inn og oppbevare den i kjøleskapet.
hilsen
ina
Heia.
Jeg ville si jeg doblet oppskriften til stor langpanne,og jeg og mange andre var spent på resultatet.
Og smaken var helt himmelsk!Sommerlig og frisk i smaken 🙂
Takk også du deler denne oppskriften.
Hei, jeg laget denne i går og så smakte vi på den i dag på 17. mai. Jeg hadde store forventninger både pga beskrivelsen og fordi kakedeigen smakte så godt. Men jeg ble litt skuffet fordi den ble så kompakt. Det var jo tross alt både bakepulver, natron, egg og potetmel i den, og alt dette burde gitt en luftigere kake. Jeg stusset over at steketemperaturen var så lav, er det mulig at hevemidlene ikke har virket skikkelig? Jeg har mistanke om at vår komfyr har litt svak varme. Konklusjon: god smak, men kompakt konsistens. Dette blir nok ikke en ny favorittkarakterer, dessverre
Hei Hanne!
Det stemmer at dette ikke er en lett og luftig kake om du sammenligner den med for eksempel sukkerbrød. Her er det mange ‘tunge’ ingredienser i deigen, potetmel og hevemiddel letter nok noe på strukturen men, sukkerbrød blir det aldri.
Jeg har skjært i kaken i det nederste bilde, der ser du strukturen. Blir din mer kompakt enn det kan det være at det er det noe feil et sted. Og det kan hende at du kan skylde på ovnen om den ikke holder riktig temperatur.
Håper du kan finne andre kakeoppskrifter på bloggen som kan egne seg som favorittkake 🙂
Hei, den skal jeg prøve meg på, så kjempegod ut! Når du sier kremost, mener du Philadelphia? Må bytte ut kefir med laktosefri melk, men det blir nok godt likevel
Hei Maren!
Jeg bruker vanligvis Philadelphia ja, men det er flere kremoster på markedet nå. Hvilken som helst nøytral (altså ikke tilsatt urter, e.l.) funker 😉
Og ja, det blir sikkert ikke noe problem å bytte ut kefiren.
Hei, hvilken pen kake! Jeg ser at du relativt ofte bruker vaniljeekstrakt, synes ikke alltid det er så enkelt å få tak i. Finner ofte vaniljeessens, men det er kanskje noe annet? Har du andre forslag hva jeg kan bruke i stedet? Vaniljesukker? Vaniljepulver?
Takk Ellen!
Det stemmer, jeg bruker som oftest vaniljeekstrakt fordi jeg synes det er best. Skjønner at det kan være vanskelig å få tak, men du kan faktisk lage selv. Sjekk fremgangsmåten hos Kjøkkentjeneste ved å følge denne lenken : http://kjoekkentjeneste.blogspot.no/2010/09/vaniljeekstrakt.html
1ts vaniljeekstrakt tilsvarer ca. frø fra en vaniljestang.
Vaniljepulver er også et godt alternativ.
Hei!
Holder bunnen seg godt, slik at jeg kan bake den en dag eller to i forveien (og legge på krem og bær når den skal serveres)?
Hei Åse
Du kan gjerne fryse bunnen om du vil at den skal holde seg helt fersk.
Alternativt kan du pakke den godt inn og oppbevare den i kjøleskapet.
hilsen
ina
Heia.
Jeg ville si jeg doblet oppskriften til stor langpanne,og jeg og mange andre var spent på resultatet.
Og smaken var helt himmelsk!Sommerlig og frisk i smaken 🙂
Takk også du deler denne oppskriften.
Herlig Erik! Glad for at det funket og ikke minst, at det smakte! 🙂
Hei, jeg laget denne i går og så smakte vi på den i dag på 17. mai. Jeg hadde store forventninger både pga beskrivelsen og fordi kakedeigen smakte så godt. Men jeg ble litt skuffet fordi den ble så kompakt. Det var jo tross alt både bakepulver, natron, egg og potetmel i den, og alt dette burde gitt en luftigere kake. Jeg stusset over at steketemperaturen var så lav, er det mulig at hevemidlene ikke har virket skikkelig? Jeg har mistanke om at vår komfyr har litt svak varme. Konklusjon: god smak, men kompakt konsistens. Dette blir nok ikke en ny favorittkarakterer, dessverre
Hei Hanne!
Det stemmer at dette ikke er en lett og luftig kake om du sammenligner den med for eksempel sukkerbrød. Her er det mange ‘tunge’ ingredienser i deigen, potetmel og hevemiddel letter nok noe på strukturen men, sukkerbrød blir det aldri.
Jeg har skjært i kaken i det nederste bilde, der ser du strukturen. Blir din mer kompakt enn det kan det være at det er det noe feil et sted. Og det kan hende at du kan skylde på ovnen om den ikke holder riktig temperatur.
Håper du kan finne andre kakeoppskrifter på bloggen som kan egne seg som favorittkake 🙂
Så deilig kake, den skal bakes i dag! Men hvor har du den fine, hvite kakeformen fra?
Hei Marte
Den kjøpte jeg på Publix (matbutikk) i USA…..
Har dessverre ikke sett lignende her i Norge. Enda…….
Hei, den skal jeg prøve meg på, så kjempegod ut! Når du sier kremost, mener du Philadelphia? Må bytte ut kefir med laktosefri melk, men det blir nok godt likevel
Hei Maren!
Jeg bruker vanligvis Philadelphia ja, men det er flere kremoster på markedet nå. Hvilken som helst nøytral (altså ikke tilsatt urter, e.l.) funker 😉
Og ja, det blir sikkert ikke noe problem å bytte ut kefiren.
Hei, hvilken pen kake! Jeg ser at du relativt ofte bruker vaniljeekstrakt, synes ikke alltid det er så enkelt å få tak i. Finner ofte vaniljeessens, men det er kanskje noe annet? Har du andre forslag hva jeg kan bruke i stedet? Vaniljesukker? Vaniljepulver?
Takk Ellen!
Det stemmer, jeg bruker som oftest vaniljeekstrakt fordi jeg synes det er best. Skjønner at det kan være vanskelig å få tak, men du kan faktisk lage selv. Sjekk fremgangsmåten hos Kjøkkentjeneste ved å følge denne lenken : http://kjoekkentjeneste.blogspot.no/2010/09/vaniljeekstrakt.html
1ts vaniljeekstrakt tilsvarer ca. frø fra en vaniljestang.
Vaniljepulver er også et godt alternativ.
Går det greit å halvere til ei lita langpanne?
Det går fint an å halvere oppskriften Marte, ja 🙂 Lykke til!