Langpannekake med jordbær

langpannekake med jordbær

Man må jo bare elske langpannekaker! Kjekt å lage og praktisk å ta med. Og ikke fortell meg at de ikke kan være like staselig som en rund kake…

Langpannekake med jordbær egner seg nemlig ypperlig til fest, finere anledninger eller hvilken som helst skoleavslutning. Liker du ikke jordbær er det fritt frem å pynte med andre bær eller oppskjært frukt (bananer, mandariner, mango, osv. osv) Eller legg en hel fruktsalat på toppen for en skikkelig fargerik kake!

Kaken består av en vaniljekake toppet med krem pisket sammen med kremost. Egentlig skulle jeg piske kremen sammen med mascarpone, men det fikk jeg ikke tak i i dag. Nødløsningen ble kremost og den er mer enn godkjent. Den er faktisk så godkjent at jeg vil at du også skal bruke kremost og dropper derfor hele mascarpone snakket…

Glasuren er litt syrlig pga kremosten, men det gjør den også litt frisk og lettere enn bare pisket krem. Den er også mye mer stabil. Du trenger altså ikke være redd for at kremen kommer til å renne hvis den skal stå ute en liten stund. Jeg har hatt litt appelsinskall i kremen også, det er godt. Har du litt rosevann kan du bruke det i stedet, eller vaniljefrø, eller sitronskall…

Lag denne deilige langpannekaken med jordbær  – den vil imponere på kakebordet!

langpannekake med jordbær

Langpannekake med jordbær

ingredienser
Langpannekake
  • 250g myk smør eller margarin
  • 250g sukker
  • 3 egg
  • 1 ts vaniljeekstrakt
  • 400g hvetemel
  • 50g potetmel
  • 2 ts bakepulver
  • 1 ts natron
  • 3.5dl kefir*
Glasur
  • 200g kremost
  • 2 dl kald fløte
  • finrevet skall av en appelsin
  • 2-3 ss melis
Pynt
  • en kurv med jordbær
  • granateplefrø (valgfritt)
fremgangsmåte

Ovn temp 160º

En langpanne, ca. 25x35cm, smurt, bunnen gjerne dekket med bakepapir.

Pisk smør/margarin og sukker lett og luftig. Pisk inn ett egg om gangen. Rør inn vaniljeekstrakt.

Bland hvetemel med potetmel, bakepulver og natron. Rør melblandingen og kefir vekselvis inn i deigen. Begynn og avslutt med melblandingen.

Hell deigen over i langpannen og smør det jevnt utover. Sett langpannen i forvarmet ovn og stek i 35 – 40 minutter. Test med kakepinne, den skal komme ut ren.

La kaken avkjøle i langpannen.

Lag glasuren. Pisk kremosten til den er lett og luftig. Hell i fløte mens du pisker videre og pisk til du har en stiv og stabil krem. Smak til med melis og rør inn appelsinskall.

Rens jordbærene og skjær i skiver.

Hvis kaken har fått en noe ujevn overfalte kan du skjære av toppen slik at den blir mer jevn. Smør glasuren utover. Jeg liker å holde meg litt vekk fra kantene, jeg synes det blir penere.

Pynt med jordbær. Begynn ytterst og jobb deg innover mot midten. Strø granateple frø over jordbærene og pynt med spiselige blomster eller annet om ønsket.

langpannekake med jordbær

Et lite dryss med melis før servering er heller ikke så dumt.

Nevnte jeg at kaken passer godt til 17.mai eller andre fine anledninger? Bare se her!

langpannekake med jordbær

Håper du prøver deg på oppskriften! ♥

Kommentarer

  1. Reply Hanne Dyrnes 17. mai 2017

    Hei, jeg laget denne i går og så smakte vi på den i dag på 17. mai. Jeg hadde store forventninger både pga beskrivelsen og fordi kakedeigen smakte så godt. Men jeg ble litt skuffet fordi den ble så kompakt. Det var jo tross alt både bakepulver, natron, egg og potetmel i den, og alt dette burde gitt en luftigere kake. Jeg stusset over at steketemperaturen var så lav, er det mulig at hevemidlene ikke har virket skikkelig? Jeg har mistanke om at vår komfyr har litt svak varme. Konklusjon: god smak, men kompakt konsistens. Dette blir nok ikke en ny favorittkarakterer, dessverre

    • Reply Mat På Bordet 28. mai 2017

      Hei Hanne!
      Det stemmer at dette ikke er en lett og luftig kake om du sammenligner den med for eksempel sukkerbrød. Her er det mange ‘tunge’ ingredienser i deigen, potetmel og hevemiddel letter nok noe på strukturen men, sukkerbrød blir det aldri.
      Jeg har skjært i kaken i det nederste bilde, der ser du strukturen. Blir din mer kompakt enn det kan det være at det er det noe feil et sted. Og det kan hende at du kan skylde på ovnen om den ikke holder riktig temperatur.
      Håper du kan finne andre kakeoppskrifter på bloggen som kan egne seg som favorittkake 🙂

  2. Reply Marte 12. mai 2017

    Så deilig kake, den skal bakes i dag! Men hvor har du den fine, hvite kakeformen fra?

    • Reply Mat På Bordet 15. mai 2017

      Hei Marte
      Den kjøpte jeg på Publix (matbutikk) i USA…..
      Har dessverre ikke sett lignende her i Norge. Enda…….

  3. Reply Maren 9. mai 2017

    Hei, den skal jeg prøve meg på, så kjempegod ut! Når du sier kremost, mener du Philadelphia? Må bytte ut kefir med laktosefri melk, men det blir nok godt likevel

    • Reply Mat På Bordet 10. mai 2017

      Hei Maren!
      Jeg bruker vanligvis Philadelphia ja, men det er flere kremoster på markedet nå. Hvilken som helst nøytral (altså ikke tilsatt urter, e.l.) funker 😉
      Og ja, det blir sikkert ikke noe problem å bytte ut kefiren.

  4. Reply Ellen 9. mai 2017

    Hei, hvilken pen kake! Jeg ser at du relativt ofte bruker vaniljeekstrakt, synes ikke alltid det er så enkelt å få tak i. Finner ofte vaniljeessens, men det er kanskje noe annet? Har du andre forslag hva jeg kan bruke i stedet? Vaniljesukker? Vaniljepulver?

  5. Reply Marte 9. mai 2017

    Går det greit å halvere til ei lita langpanne?

    • Reply Mat På Bordet 9. mai 2017

      Det går fint an å halvere oppskriften Marte, ja 🙂 Lykke til!

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Translate »