Jeg er på plass med nok et eltefritt brød – eltefritt speltbrød med solsikkefrø for å være nøyaktig.
Det er vanskelig å velge en favoritt blant alle eltefrie brød på bloggen, men denne kommer ganske så høyt opp på listen. Nå er jeg veldig glad i solsikkefrø og tanken var faktisk å strø brødet med mer solsikkefrø før den gikk i ovnen, men det ble med tanken. Neste gang kanskje. Hvis jeg husker på det da.
Brødet har god struktur, en litt nøttete smak og er saftig og god som alle eltefrie brød i grunnen. Den passer perfekt som tilbehør til supper og salater og er like god til blingser. Les litt om mine tips nederst i innlegget om hva du kan gjøre med brødet om du ikke har tenkt å spise hele med en gang.
Eltefritt speltbrød med solsikkefrø
ingredienser
300g hvetemel
300g sammalt speltmel
50g solsikkefrø
1ss havsaltflak
1/2 ts tørrgjær
5dl vann fra springen
fremgangsmåte
Ovn temp 250°/200°
En ildfast gryte eller form med lokk som rommer 4.2 l
Rør sammen hvetemel, speltmel, solsikkefrø, havsalt og tørrgjær.
Hell i vannet og rør sammen til en klissete deig. Dekk deigen til og la den heve på kjøkkenbenken i 12-18 timer.
Hell deigen over på et stykke bakepapir strødd med mel. Brett deigen innover seg selv noen ganger. Legg deigen med brettsiden ned og dekk den til igjen.
Sett gryta i ovnen etter en time med heving og sett ovnen på 250°.
Ta gryta ut av ovnen etter en halvtime. Lemp deigen i gryta, sett på lokket og sett i ovnen. Stek i 30 minutter, ta av lokket, sett temperaturen på 200° og stek i 15 minutter til.
Løft brødet ut av gryta og la den avkjøle på rist.
Når brødet er avkjølt pleier jeg å skjære brødet i to og skjære korte skiver av hver halvdel. Det er lettere å få jevnere stykker og størrelsen er akkurat passe til en skive.
Skal vi ikke spise hele brødet med det samme, legges skivene i en ziploc pose eller lignende og legges i frysen. De som har lyst på fersk nybakt brød kan dermed forsyne seg av skivene og om de ikke orker å vente til den tiner på benken, ha den opp i brødristeren. Helt toppers!