Sjokoladepai med ostekrem og bær

Sjokoladepai med ostekrem og bær

Den er omsider på bloggen – oppskriften på en deilig sjokoladepai med ostekrem og bær som jeg bakte for en bursdag forrige helg. Følger du meg på snap og Instagramstories (jeg heter matpaabordet begge steder) kunne du se hvordan paien ble til.

En sjokoladebunn fylles med ostekrem, toppes med en haug av bær og avrundes med et dryss hakkede pistasjnøtter og små sjokoladekuler som jeg hadde kjøpt med meg på reise til Madrid. Og se så fin den ble!

Skal jeg komme med et råd når du skal lage denne kaken, så er det å bruke litt tid på å bygge opp haugen med bær. Personlig synes jeg det er litt skummelt å begynne, hvor i alle dager skal man legge de første bærene…. Men, det er bare å kjøre på og bygge bærhaugen langsomt opp (du finner bilder av prosessen lenger nede i innlegget). Sorter gjerne bærene dine på forhånd slik at du kan bruke de peneste på toppen. Bruker du jordbær synes jeg det er fint å variere med hele og halve bær – og gjerne noen med stilk. Litt grønt på kaken er alltid fint. Har du noe frisk mynte eller sitronmelisse kan du også pynte med de.

Hva slags bær du ønsker å bruke er helt opp til deg. Hold deg til bare røde bær for eksempel – eller lag en salig blanding alt ettersom hva slags bær du får tak i. De må dog være friske – frosne bær duger ikke.

Paien kan gjerne lages noen timer på forhånd – ostekremen holder seg stabil lenge. Gjør gjerne siste finish like før servering – dvs. dryss med nøtter og sjokolade.

Sjokoladepai med ostekrem og bær

Sjokoladepai med ostekrem og bær

ingredienser
Paibunn
 • 200g hvetemel
 • 100g melis
 • 50g kakao
 • 100g smør eller maragrin i terninger
 • 2 eggeplommer
Ostekrem
 • 200g kremost
 • 2 dl fløte
 • 3-4 ss melis
 • finrevet skall av 1 appelsin (valgfritt)
Topping
 • diverse bær - jordbær, bringebær. blåbær, osv.
 • grovhakkede nøtter - pistasjnøtter, mandler, hasselnøtter (valgfritt)
 • finhakket sjokolade (valgfritt)
fremgangsmåte

Ovn temp 180°

En paiform, gjerne med løs bunn, diam. ca. 24cm

Lag paibunnen. Bland hvetemel, melis og kakao i en skål. Hell smør- eller margarin-terningene i deigen og bland raskt sammen med fingrene eller en potetmoser til deigen ser ut som grove smuler. Tilsett eggeplommene og arbeid deigen raskt sammen.

Bruker du food processor har du mel,melis, kakao og smør- eller margarin-terningene oppi og kjører blandingen noen runder til du har en smule-lignende deig. Ha opp i eggeplommene og kjør noen omganger til, til deigen begynner å samle seg.

Det er viktig at deigen bearbeides så lite som mulig.

Hell deigen over på benken og kjevle deigen ut til en sirkel som er et par centimeter større enn formen din. Løft deigen over i formen og trykk den opp langs kantene. Skjær av overflødig deig.

Dekk paibunnen med plast og sett kjølig 30 -60 minutter – alternativt 15 minutter i frysen.

Prikk bunnen med en gaffel, dekk bunnen med et stykke bakepapir som går opp over kantene og fyll med ris eller tørkede erter. Dett gjør du for å holde deigen nede mens den steker.

Sett paibunnen i varm ovn og stek i 30 minutter. Løft av bakepapiret med ris/erter og stek paibunnen i ytterlig 10-15 minutter, til den ser tørr og stekt ut.

La paibunnen avkjøle i formen.

Lag ostekremen. Pisk kremosten til den er lett og luftig. Hell i fløte mens du pisker videre og pisk til du har en stiv og stabil krem. Smak til med melis og rør inn appelsinskall.

Løft bunnen forsiktig ut av formen og sett på et kakefat. Fordel ostekrem over bunnen og begynne å fylle på med bær. Her er noen bilder fra min Instagram story som viser hvordan jeg gjorde det.

Begynn med et jevnt lag med bær utover og bygg så langsomt opp mot midten. Husk å bruke de peneste bærene på toppen og avslutt med et dryss av nøtter og sjokolade.

sjokoladepai med ostekrem og bær

Oppbevar kaken i kjøleskapet frem til servering.

Et lite dryss med melis før servering er heller aldri feil…

God bakst!

 

Kommentarer

 • Reply Anna 31. august 2018

  Hei,

  Tror du denne tåler å stå over natten?

  • Reply Mat På Bordet 5. september 2018

   Hei Anna!
   Ja, den tåler det, men smaker og ser absolutt finest ut samme dag som du lager den 🙂
   hilsen
   ina

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »