Rabarbrapai med jordbær og smuldretopping

Rabarbrapai

Jeg lager paier for tiden. Mange paier. Noen ser dagens lys (kommer på bloggen altså) andre blir stille fortært uten videre dokumentasjon.

Denne paien, den fortjener all din oppmerksomhet for rabrabrapai med jordbær og smuldretopping er en slager!

Rabarbrakompott – den samme som jeg brukte i denne oppskriften – ligger mellom en deilig sprø paibunn og en like deilig smuldretopping smaksatt med litt sitronskall. En kopp kaffe og kanskje litt is eller vaniljesaus (eller ikke) til og man smaker sommer. Kanskje du til er med så heldig å kunne finne et lite sted i solen der du virkellig kan sitte og kose deg et lite øyeblikk…

Om du vil pynte med jordbær er opp til deg – jeg hadde jordbær igjen i kurven og tenkte at det var like greit å legge de på toppen. Vil du gjøre det samme, så husk å plukke ut de fineste jordbærene fra kurven til pynt. De andre går i kompotten..

Et ord om paideigen. Jeg har gjort det superenkelt! Deigen lager du raskt i en food processor og helles direkte inn i paiformen. Så er det bare å presse det ut med håndflaten og fingrene til deigen ligger nogenlunde jevnt i bunnen og opp langs kantene. Enkelt, ikke sant?

Rabarbrapai

 

Rabarbrapai med jordbær og smuldretopping

ingredienser
Paibunn
 • 200g hvetemel
 • 100g melis
 • 100g kjøleskapskaldt smør eller margarin i terninger
 • 1 egg
Rabarbrakompott
 • 200g jordbær, renset
 • 200g rabarbra i 2cm biter
 • 100g sukker
 • 3 ss maissena
 • saft fra en sitron
Smuldretopping
 • 100g hvetemel
 • 50g sukker
 • finrevet skall av en sitron
 • 50g kjøleskapskaldt smør eller margarin i terninger
Pynt
 • pene jordbær
fremgangsmåte

Ovn temp 180°

En paiform, gjerne med løs bunn, ca. 28cm diam.

Lag paibunnen. Ha hvetemel, melis og smør/margarin i en food processor. Sett maskinen i gang og kjør til blandingen ligner på smuler. Ha opp i egget. Sett maskinen i gang igjen og kjør til du ser at deigen begynner å samle seg. Har du brukt et lite egg kan det tenkes at du må spe på med litt iskaldt vann.

Hell den smuldrete deigen opp i paiformen og strø den jevnt utover. Bruk fingrene og håndflaten til å presse deigen mot bunnen og opp langs kantene. Prøv å få så jevn tykkelse som mulig. Ikke bruk for lang tid på dette (det er også en fordel å ha kalde hender) da du ikke ønsker å smelte smøret/margarinen med varmen fra hendene dine.

Skjær av overflødig deig, dekk paibunnen med plastfolie og sett den i kjøleskapet minst en halvtime, gjerne mer.

Lag kompotten. Ha jordbær, rabarbra, sukker, maisena og sitronsaft  i en kjele. Varm opp sakte slik at sukkeret smelter. La frukten småkoke til  rabarbraen er mør. Sett til side og la det avkjøle.

Lag smuldretoppingen. Bruk gjerne den urengjorte food processoren og ha mel, sukker, smør/margarin og sitronskall opp i maskinen. Kjør til du har en smulelignende deig. Sett til side (sett kjølig om det er en stund til du skal bruke det).

Blindstek paibunnen. Lag småhull i paibunnen med en gaffel. Ta et stykke bakepapir og klem den sammen som en ball (som om du skulle kaste papiret). Brett papiret ut og legg den over paideigen. Hell ris (ukokt) eller tørkede erter på toppen for å tynge ned paideigen. Sett i forvarmet ovn og stek i 20 minutter. Løft papiret med ertene/risen av paibunnen og stek videre i 10 minutter eller til den ser tørr ut.

Ta paien ut av ovnen og fordel rabarbrakompotten utover paibunnen. Strø smuldretoppingen på toppen og sett paien tilbake i ovnen. Stek i ca. 20 minutter eller til kompotten bobler og smuldretoppingen ha fått noe farge.

La paien avkjøle helt og pynt med jordbær før servering.

rabarbrapai

Paien er knallgod i seg selv, men kan gjerne få følge av vanlijesaus eller  -is.

Håper det smaker!

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »