Jeg blir så glad når jeg finner minipurre i butikkene og har lenge hatt fore å lage pai med de. De er jo så søte…
Purre er jeg glad i, spiller ingen rolle om de er store eller små, men minipurre er så vakre. Derfor må det lages pai med de.
Jeg har laget en litt grov paibunn (litt kruskakli i deigen gjør susen) og toppet den med ricotta blandet med parmesan og krydder. Minipurre stekes forsiktig i stekepannen slik og legges på rekke og rad på toppen av paien. Det hele settes tilbake i ovnen
Deilig pai med minipurre og ricotta
ingredienser
Paibunn
180g hvetemel
20g kruskakli
100g kjøleskapskaldt smør eller margarin
30-50ml iskaldt vann
Fyll
8-10 minipurre
smør eller margarin til steking
250g ricotta (en boks)
1 egg
ca. 20g revet parmesan + mer til toppen
salt og pepper
fremgangsmåte
Ovn temp 180°
En smurt firkantet form eller langpanne med kant, ca. 25x30cm.
Lag paideigen.
Ha hvetemel, kruskakli, salt og smør eller margarin i en food processor og kjør til du har en smulelignende blanding. Ha opp i 30ml iskaldt vann og kjør på puls til du ser at deigen begynner å komme sammen. Ser den litt tørr ut kan du tilsette mer iskaldt vann.
Hell den smuldrete deigen over på benken og arbeid den lett og raskt sammen til en sammenhengende deig. Form til en firkant og press den lett ned. Strø litt mel på benken og rull deigen ut til en firkant som er noe større enn formen/langpannen. Den skal dekke bunn og gå noen centimeter opp kanten.
Løft deigen forsiktig over i formen/langpannen og press den lett ned mot bunnen og opp langs kanten. Skjær av overflødig deig.
Dekk paibunnen med plastfolie og sett kjølig minst en halvtimes tid.
Skjær minipurre i to på langs og skyll godt. Ha litt smør eller margarin i en stekepanne og stek de lett på hver side. Løft de forsiktig over på en tallerken når de såvidt begynner å bli møre. Rør sammen ricotta, egg og parmesan. Krydre litt med salt og pepper.
Blindstek paibunnen. Lag små hull i paibunnen med en gaffel. Ta et stykke bakepapir og klem den sammen som en ball (som om du skulle kaste papiret). Brett papiret ut og legg den over paideigen. Hell ris (ukokt) eller tørkede erter på toppen for å tynge ned paideigen. Sett i forvarmet ovn og stek i 20 minutter. Løft papiret med ertene/risen av paibunnen og stek videre i 10 minutter.
Ta paibunnen ut av ovnen. Smør ricottablandingen jevnt utover bunnen og legg minipurre pent på toppen. Riv litt mer parmesanost over minipurren.
Sett paien tilbake i ovnen og stek i 10-15 minutter til minipurren har fått fin farge.
La paien avkjøle noe før servering.
Spis den gjerne med en salat til, server som del av et koldtbord eller til kjøtt.