Eltefritt rugbrød med solsikkefrø

Eltefritt rugbrød med solsikkefrø

Kan man få nok varianter av eltefritt brød egentlig? Nei, det kan man ikke er svaret. Jeg beveger meg nå opp mot 100 eltefrie oppskrifter her på bloggen og det skal alltid være plass til en til.

Dette eltefrie brødet er laget med rugmel og solsikkefrø. Ingen gjennomtenkt kombinasjon, men heller det jeg hadde i kjøkkenskuffen. Å støtte på noe krønsj i brødet (i form av nøtter eller frø) synes jeg alltid er godt. Ikke bare yter det litt motstand men den gir også en ny smak.

I dette tilfellet er det solsikkefrø du støtter på mens du biter deg gjennom brødet. Har du ikke solsikkefrø er det ingenting i veien for å bytte det ut med noe annet (ristede, grovhakkede hasselnøtter for eksempel?) om du ønsker det.

Eltefritt rugbrød med solsikkefrø

 

Eltefritt rugbrød med solsikkefrø

ingredienser
  • 300g hvetemel*
  • 150g sammalt hvete, grov*
  • 150g sammalt rug, grov*
  • 50g solsikkefrø
  • 1/2 ts tørrgjær
  • 1 ss havsaltflak
  • 5 dl vann fra springen
fremgangsmåte

*alternativt kan du bruke 600g hvete og rug grovbakst fra Møllerens

Ovn temp 250°/200°

En ildfast kjele (gjerne støpejern) med lokk som rommer 4.2l

Har du ikke laget eltefritt brød før kan du ta en titt på denne filmen jeg har laget.

Rør sammen hvetemel, sammalt hvete, sammalt rug, solsikkefrø, havsalt og tørrgjær.

Hell i vannet og rør sammen til en klissete deig. Dekk deigen til og la den heve på kjøkkenbenken i 12-18 timer.

Hell deigen over på et stykke bakepapir strødd med mel. Brett deigen innover seg selv noen ganger. Legg deigen med brettsiden ned og dekk den til igjen.

Sett gryta i ovnen etter en time med heving og sett ovnen på 250°.

Ta gryta ut av ovnen etter en halvtime. Lemp deigen i gryta, sett på lokket og sett i ovnen. Stek i 30 minutter, ta av lokket, sett temperaturen på 200° og stek i 15 minutter til.

Løft brødet ut av gryta og la den avkjøle på rist.

Eltefritt brød med rug og solsikkefrø

Brødet kan spises med det samme eller fryses. Skal jeg fryse brødet liker jeg å skjære den i skiver slik at vi kan enkelt forsyne oss med akkurat så mye brød som vi trenger. Skivene kan tines i romtemperatur, i ovnen eller i brødristeren.

Kommentarer

  • Reply Unni 25. januar 2023

    Hei. Jeg har nå bakt dette brødet, men i en gryte som tar ca 3 liter. Allikevel synes jeg ikke det hever godt nok. Ferdig brød er ca 20 cm i diameter og 5 cm høyt på det høyeste. Kan det være at deigen ikke var klissete nok?

    • Reply Mat På Bordet 23. mars 2023

      Hei Unni
      Grove meltyper har ikke like gode bakeegenskaper som fine, så de blir per definisjon ikke så luftige som fine brød.
      Min gryte er 24cm i diameter og jeg tipper at den også ble ca. 5cm på det høyeste (se bilder).
      Du kan alltids forøke med litt mer tørrgjær om du ønsker et høyere brød.
      hilsen
      ina

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »