Jeg blir aldri lei av å bake eletfritt brød! Like spennende hver gang å løfte lokket etter den første halvtimen med steking, like spennede å skjære i brødet første gang for å se strukturen og like god å spise.
Her er en ny versjon – eltefritt byggbrød med solsikkekjerner. Et halvgrovt brød som egner seg til det meste. God matpakkebrød, godt brød som tilbehør til høstens supper og gryteretter og selvsagt helt perfekt til det ostesmørbrødet du liker å lage i ny og ne.
Bytt gjerne ut solsikkefrø med annen frø om du ønsker – linfrø for eksempel, eller en blanding av frø. 50g frø ble tilsatt helt fra begynnelsen av. Neste dag følte jeg at det var litt lite og brettet derfor inn 50 g mer. Siste 50g kan du sløyfe om du synes det var nok fra før av.
Lyst på flere oppskrifter på eltefritt brød? Klikk her.
Eltefritt byggbrød med solsikkekjerner – ett brød
ingredienser
400g hvetemel
200g byggmel
50g solsikkekjerner
1/2 ts tørrgjær
2 ts salt flaksalt
5dl vann - rett fra springen
fremgangsmåte
Ovn temp 250°/200°
En ildfast gryte eller form med lokk som rommer 4.2 l
Rør sammen hvetemel, byggmel, solsikkekjerner, havsalt og tørrgjær.
Hell i vannet og rør sammen til en klissete deig. Dekk deigen til og la den heve på kjøkkenbenken i 12-18 timer.
Hell deigen over på et stykke bakepapir strødd med mel. Brett deigen innover seg selv noen ganger. Legg deigen med brettsiden ned og dekk den til igjen.
Sett gryta i ovnen etter en time med heving og sett ovnen på 250°.
Ta gryta ut av ovnen etter en halvtime. Lemp deigen i gryta, sett på lokket og sett i ovnen. Stek i 30 minutter, ta av lokket, sett temperaturen på 200° og stek i 15 minutter til.
Løft brødet ut av gryta og la den avkjøle på rist.
Skal vi ikke spise hele brødet med det samme, skjærer jeg det i skiver og legger de i en ziploc pose eller lignende for å oppbevare i frysen. De som har lyst på fersk nybakt brød kan dermed forsyne seg av skivene. Om de ikke orker å vente til den tiner på benken kan man bare sette skiva i brødristeren. ♥