Jeg får stadig vekk spørsmål om man kan lage eltetfritt brød uten gryte – klart du kan!
Her for eksempel, har jeg laget eltefritt hverdagsbrød uten gryte. To små brød ble det, men har du større brødform kan du selvsagt lage ett stort i stedet.
Jeg gikk for to små. Skivene blir ikke så store, så kan jeg heller vurdere om jeg vil spise en eller to skiver. Fin størrelse for matpakkebrød er det og.
Hverdagsbrød heter dette brødet fordi det er et grovt brød ihht. brød og korns brødkalkulator. Og grovt brød kan vi ha hver dag. Tilsett gjerne litt frø til brødet også om du vil – linfrø tenker jeg hadde passet godt. Alternativt kan du rulle brøddeigen i linfrø før du legger den i formen.
Bland hvetemel, rugmel, kruskakli, tørrgjær og salt i en bolle. Hell i vannet og rør sammen til en klissete deig. Dekk bollen til og la deigen heve på kjøkkenbenken 12- 18 timer.
Hell deigen over på en melet flate og brett inn litt mel om nødvendig. Del deigen i to og form til avlange brød. Legg i brødformen(e), dekk til og la de etterheve en times tid på et lunt sted.
Sett brødene i forvarmet ovn og stek i ca. 40 minutter (to små brød) eller ca. 60 minutter (et stort brød).
Skjær brødet i skiver når den er helt avkjølt.
Lager du mer brød enn du får spist med det samme kan du gjerne fryse brødene hele eller ferdig skåret i skiver. Jeg foretrekker det siste…♥
Hei Pia – beklager, litt sent ute med svar her.
Nei, deigen er ikke ødelagt, men trenger ikke å heve like lenge.
Om du er interessert kan du gjerne bli medlem i FB gruppen Eltefri bakst – der vil du få svar raskere 🙂
hilsen
ina
Hei,
Dette brødet ser lettvint og godt ut! 🙂 Er nysgjerrig på ulike meltyper, og lurer på hvorfor du har valgt sammalt rug, og ikke sammalt hvete? (Driver og eksperimenterer for å finne et barnevennlig brød).
Hei. Jeg baker alltid fra deg til datteren min på 1,5år men skorpen blir jo ganske hard. Finnes det triks for å unngå dette?
Hei Kristine
Oppbevarer du brødet i en plastpose blir den myk.
hilsen
ina
Hei! Leste litt raskt og hadde ca en halv pk tørrgjær i deigen…er deigen ødelagt da?
Hei Pia – beklager, litt sent ute med svar her.
Nei, deigen er ikke ødelagt, men trenger ikke å heve like lenge.
Om du er interessert kan du gjerne bli medlem i FB gruppen Eltefri bakst – der vil du få svar raskere 🙂
hilsen
ina
Hei,
Dette brødet ser lettvint og godt ut! 🙂 Er nysgjerrig på ulike meltyper, og lurer på hvorfor du har valgt sammalt rug, og ikke sammalt hvete? (Driver og eksperimenterer for å finne et barnevennlig brød).
Ikke noen spesiell grunn til det Anette – det var det jeg hadde 😉
hilsen
ina
Jeg ser du har brukt varmluft på eltefrie rundstykker. Bruker du varmluft eller over/undervarme til dette brødet?
Hei Ellen
Jeg brukte varmluft her – skal bli flinkere til å presisere 🙂
hilsen
ina
Hei!
For å lage det store brødet, kor mange liter tar brødforma di då?
Hei Miriam
Det har jeg ikke målt.
Jeg bruker en gryte som holder 4.2l når jeg baker i den, brødformen tipper jeg bør holde 3 liter.
ina