Eplepai med karamell

Eplepai med karamell

Det er vanskelig å dele noe godt, sånn er det bare.

Derfor kan det være lurt å gi alle hver sin dessert – en lunken eplepai med karamell for eksempel. Gjerne servert med litt is. Ikke sant?

Disse paiene er geniale. Lager du mange kan du fryse de og ta frem og steke ved behov. Du kan pynte de så mye du vil (jeg synes det var trivelig å bruke litt tid på pynting) eller ikke. Men, se så vakre de blir om du investerer litt tid. Disse er rett og slett klare for party!

Dette er det andre forsøket på eplepai med karamell. Det første forsøket var godt det og, men hadde ikke nok og heller ikke riktig karamell. Nå er det rettet og redningen var så enkelt som Smørbukk. Deilige firkantede fløtekarameller som smelter når du steker paien.

Du kan selvsagt lage dine egne karameller eller kjøpe noen litt mer fancy karameller som er tilsatt smak. I mitt første forsøke brukte jeg karameller tilsatt ingefær – kjempegodt!!

eplepai med karamell

Og nå som jeg tenker på det skulle jeg hatt en aldri så liten dæsj med salt på toppen av karamellene.

Det får bli til neste gang.

Eplepai med karamell – 4 paier

ingredienser
Paideig
  • 200g hvetemel
  • 50g melis
  • 100g smør eller margarin i terninger
  • 1 egg
Fyll
  • 2-3 epler i små terninger
  • 1/2 ts kanel
  • 1 ts hvetemel
  • 8 smørbukk
pensling
  • 1 egg
fremgangsmåte

Ovn temp 180°

Lag paideigen.

Ha hvetemel, melis og smør eller margarin i en food processor og kjør til du har en smulelignende masse. Ha opp i egg og kjør til du ser at deigen samler seg.

Hell deigen over på kjøkkenbenken og samle den raskt til en deig uten for mye håndtering. Pakk deigen godt inn i plast og sett kjølig i minst en time, gjerne over natten.

Begynn med fyllet når deigen er ferdig hvilt. Skjære eplene i små terninger og ha de i en skål. Bland med kanel og hvetemel.

Kjevle ut deigen og stikk ut 8 sirkler på ca. 10cm. Bruk gjerne en skål og skjær rundt. Du vil ikke kunne stikke ut alle 8 på en gang. Samle sammen deig restene og kjevle den ut igjen for å kunne stikke ut resten.

Legg en god porsjon epler på toppen av 4 deig sirkler og topp med 2 smørbukk.

eplepai med karamell

Legg en deig sirkel på toppen og press godt ned i kantene. Sett skålen eller formen du brukte for å stikke ut sirkler på toppen av paien og skjær rundt slik at du får en pen og jevn sirkel igjen.

Kjevle ut deig restene igjen og bruk en utstikker til å stikke ut blader eller lignende. Har du ikke utstikker kan du stikke ut små sirkler og  bruke de som dekor.

Legg bladene rundt kanten av paiene. Dekk paiene til og sett kjølig frem til de skal stekes (minste en halvtime).

eplepai med karamell

Pensle paiene med egg og stikk noen luftehull i toppen. Sett i forvarmet ovn og stek i ca. 20 minutter til paiene har fått fin farge.

eplepai med karamell

Server gjerne med en gang mens de er gode og varme eller la de avkjøle noe og server lunkne.

eplepai med karamell

Smaker veldig godt med is til ♥

Paiene kan lages på forhånd og fryses før steking. Sett de frosne i forvarmet ovn og stek i 25-30 minutter. Server.

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »