Krydret gryterett med svinenakke og svarte bønner

Krydret gryterett med svinenakke og svarte bønner

Krydret gryterett med svinenakke og svarte bønner kan legges til mappen med favoritt gryteretter med en eneste gang.

Dette er så godt at jeg ikke helt vet hvor jeg skal begynne. Svinenakke (også kalt nakkefilet) er kanskje best kjent, delt opp i skiver og solgt som nakkekoteletter. Finner du ikke et helt stykke svinenakke (jeg fant økologisk svinenakke fra Grøstadgris på Meny) kan du altså bruke nakkekoteletter.

Gryteretten langtidkokes. Hvor lang tid er egentlig opp til deg, men minimum en time vil jeg si. Jo lengre du koker den, jo mørere blir kjøttet til det til slutt bare faller fra hverandre som pulled pork. Vi spiste opp gryteretten før det gikk så langt, men jeg tenkte i mitt stille sinn at neste gang ville jeg koke den enda lengre, rive kjøttet med gaffel, koke inn sausen og servere det hele som fyll i  tortillas.  Gjerne med avokado, rømme og hot sauce i tillegg. Et taco festmåltid altså.  Hmmm, kjenner at jeg må kanskje invitere til dette om ikke så altfor lenge.

Alt annet ved denne gryteretten er rett frem. Kjøttet brunes og krydres, grønnsaker stekes og krydres og så skal det hele småkoke lenge slik at kjøttet blir mørt og smakene får modne. Jeg må nesten insistere at du bruker røkt paprika her – det gir deilig dybde til retten. Røkt paprika er å få kjøpt i større dagligvareforrestninger, har de det ikke i din så spør etter den. Det kan godt hende at de tar det inn for deg. Dette er en krydder jeg passer på å aldri gå tom for i krydderskuffen min og bruker det til mye.

Krydret gryterett med svinenakke og svarte bønner

Lyst på flere gryteretter? Ta en titt her.

Krydret gryterett med svinenakke og svarte bønner – 10-12 porsjoner

ingredienser
Gryterett med svinenakke og svarte bønner
 • 1.5 kg svinenakke i terninger *
 • 3 løk, grovhakket
 • 10 hvitløksfedd, grovhakket
 • 2 ss røkt paprika
 • 1 ss mild chilipulver
 • 1 ss spisskummen
 • 1 ts tørket oregano
 • 1/2 ts cayennepepper
 • 1 ts havsalt
 • 2 bokser (á 400g) hakkede tomater
 • 1 l kylllingkraft eller -buljong
 • 2 bokser (á 300g) svarte bønner
 • olje eller margarin til steking
 • salt, pepper
Garnityr
 • vårløk i skiver
 • friske koriander
fremgangsmåte

*får du ikke tak i svinenakke kan du bruke nakkekoteletter og skjære de opp i terninger.

Bland krydderet i en liten skål.

Stek kjøttet i omganger i olje eller margarin. Kjøttet skal brunes, ikke gjennomstekes. Et par minutter steking bør derfor holde. Pass på at du holder høy temperatur på stekepannen og at du ikke overfyller den med kjøtt. Strø godt med krydder over kjøttet når du nærmer deg slutten av steketiden. Ha så kjøttet opp i en stor gryte (4.2l minimum).

Slå ned temperaturen under stekepannen og ha opp i løken. Stek til den er gjennomsiktig. Ha så opp i hvitløken og resten av krydderet om du ikke brukte alt på kjøttet. Ha løken opp i gryta. Skyll stekepannen med litt av kraften/buljongen og ha det opp i gryta sammen med resten av buljongen og tomatene. La det koke opp, slå ned varmen og la det småkoke i minst en time, gjerne lengre.

Smak til med salt og pepper om nødvendig og rør inn de svarte bønnene.

Strø med vårløk og frisk koriander like før servering.

Server med ris og/eller tortillas og annet tex mex tilbehør som avokado, lime, rømme, hot sauce, osv.

Krydret gryterett med svinenakke og svarte bønner

Gryteretten kan fryses.

Håper det smaker!

Kommentarer

 • Reply Tonje 20. oktober 2020

  Denne skal prøves til helgen! Kan den stå i stekeovnen og putre noen timer, eller best på plata?

  • Reply Mat På Bordet 7. november 2020

   Jeg foretrekker ovnen 😉

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »