Marokkansk inspirert kyllinggryte passer perfekt til kalde høstdager. En middag som varmer og smaker godt av lune krydder med små søte overraskelser (dadler) inn i mellom.
Ikke være fristet til å sløyfe dadler fra oppskriften, det er nettopp de som løfter retten. Har du ikke dadler kan du erstatte de med rosiner eller tørkede aprikoser, viktigst er å i vareta det litt søte innslaget.
Gryteretten lages i en stor stekepanne, gjerne en med litt høy kant. Kyllingen stekes først, løftes ut av pannen over på et fat, slik at resten av ingrediensene kan tilberedes. Kyllingen løftes så tilbake i stekepannen der alt skal få lov til å småputre videre til kjøttet er så mørt at det faller lett fra hverandre.
Retten kunne være ferdig nå, men jeg liker å løfte ut kyllingen, rive den i biter med to gafler for så å legge det tilbake i stekepannen. Det er å dette tidspunktet at det søte innslaget tilsettes og da er retten ferdig.
Får du tak i arabisk brød er dette godt å servere med gryteretten. Couscous eller ris er gode alternativer.
Jeg fikk endelig brukt min tagine som jeg kjøpte i Marokko til servering. Se så flott det ble! Har du ikke tagine, kan du gjerne servere retten i en dyp skål eller fat.
Marokkansk inspirert kyllinggryte – 6-8 porsjoner
ingredienser
600g kyllingfilet, helst fra lår
1 ts gurkemeie
1 ss spisskummen
1 ss koriander
1 ts kanel
1 ts havsalt
2 løk finhakket
ca, 4 cm fersk ingefær, finhakket
3 hvitløkfedd, finhakket
3-4 gulrøtter i tykke skiver
1 boks (400g) hakkede tomater
5 dl kyllingkraft/-buljong
100g dadler, finhakket
fremgangsmåte
Bland krydder (gurkemeie, spisskummen, koriander, kanel, salt) i en skål.
Dryss noe av krydderet over kyllingen. Ha litt olje eller margarin i en stor, dyp stekepanne og brun kyllingen. Den trenger ikke å gjennomstekes, målet er å få litt farge.
Legg kyllingen over på et fat. Ha løk opp i pannen og stek til myk og gjennomsiktig. Ha opp i ingefær og hvitløk og stek videre. Om det blir litt tørt under stekingen kan du tilsette mer olje/margarin. Dryss over resten av krydderet. Det skal nå dufte vidunderlig ♥
Ha opp i gulrøttene og bland godt med krydderet, løk og ingefæren. Ha opp i tomatene og kyllingkraften/-buljongen. Legg kyllingen tilbake i gryta og la det småkoke en times tid, under lokk.
Etter en time koking er kyllingkjøttet så mørt at det faller lett fra hverandre. Fisk ut kyllinglårene og bruk to gafler til å rive kjøttet i biter. Legg kjøttet tilbake i gryteretten og rør inn den sammen med dadlene. Smak til med salt.
Pynt med persille, aprikos og pistasjkjerner og server med couscous eller arabisk brød – eller begge.
Klarer du ikke å spise opp alt kan du fryse resten.
Pst. har du ikke dadler kan dette erstattes med rosiner eller aprikos for eksempel.
Hei!
Jeg har lagd denne noen ganger nå, men jeg glemmer ofte Couscous, aprikos og det andre man kan servere som tilbehør. Sikkert bra om disse ingrediensene også kan skrives på ingrediens-listen:)
Hei! Jeg er halvt nordafrikansk, og må si at den retten var nydelig! Krydderblandingen leverer. Men når jeg nå lager den for andre gang, stusser jeg på hvorfor man skal forsterke kyllinglårene – man piller jo av skinnet og smuldrer dem opp etterpå. Anbefaler litt mer kylling enn oppskriften tilsier. Men: NAM!
Hei Alek
Takk for fin tilbakemelding – hyggelig å høre at smaken satt!
Jeg steker kyllingen for å få litt farge på den. Farge = smak i tillegg til at det blir mer delikat (synes jeg).
Men, det steget kan sikkert sløyfes uten at retten faller helt fra hverandre 😉
hilsen
ina
Denne gryta har blitt familiens favoritt, og etdeilig tilbakeblikk til bryllupsreisen vår til Marrakech i okt-17… Vil bare opplyse om at alibabas mat (blogg.. Google it!) har en nydelig oppskrift på arabiske brød, som smaker og ser utsomde vi spiste i Marrakech.. Smakelig måltid!!
Hei!
Jeg har lagd denne noen ganger nå, men jeg glemmer ofte Couscous, aprikos og det andre man kan servere som tilbehør. Sikkert bra om disse ingrediensene også kan skrives på ingrediens-listen:)
Hei! Jeg er halvt nordafrikansk, og må si at den retten var nydelig! Krydderblandingen leverer. Men når jeg nå lager den for andre gang, stusser jeg på hvorfor man skal forsterke kyllinglårene – man piller jo av skinnet og smuldrer dem opp etterpå. Anbefaler litt mer kylling enn oppskriften tilsier. Men: NAM!
Hei Alek
Takk for fin tilbakemelding – hyggelig å høre at smaken satt!
Jeg steker kyllingen for å få litt farge på den. Farge = smak i tillegg til at det blir mer delikat (synes jeg).
Men, det steget kan sikkert sløyfes uten at retten faller helt fra hverandre 😉
hilsen
ina
Denne gryta har blitt familiens favoritt, og etdeilig tilbakeblikk til bryllupsreisen vår til Marrakech i okt-17… Vil bare opplyse om at alibabas mat (blogg.. Google it!) har en nydelig oppskrift på arabiske brød, som smaker og ser utsomde vi spiste i Marrakech.. Smakelig måltid!!
hei Linn
Så koselig å høre og takk for tips – skal sjekke det ut!
ina
Har du noen oppskrift på arabisk brød?
Hei Annie – du finner oppskrift på naan brød på bloggen men ikke noe arabisk brød dessverre.