Lapskaus – en enkel gryterett

lapskaus

Jeg er ikke født og oppvokst med lapskaus, la oss gjøre det klart med en gang. Dermed er denne gryteretten, tro det eller ei, ganske eksotisk for en som meg.

Ok, eksotisk var kanskje å strekke strikken litt langt. Lapskaus, i all sin enkelhet er ikke så eksotisk. Men annerledes var det.

Jeg husker ikke første gang jeg smakte den, om det var på skolekjøkkenet som tenåring eller om det var min (tyske) mors variant med rester fra julemiddagen (svinestek). Eller kanskje det var posevarianten…

Uansett, lapskaus er ikke en rett som jeg tenker på med gode minner. Nå vil ikke det si at jeg ikke likte det, det var bare ikke noe spesielt med det. Ingenting som huket seg fast som et kjært matminne for å si det sånn. Og det er jo litt leit. For lapskaus er godt det! Og enkelt å lage! Og ypperlig som hverdagsmiddag!

Men, det er aldri for sent å lage matminner eller å rette på noen dårlige. Prøv denne oppskriften og se om ikke du kommer til å tenke på denne tradisjonelle gryteretten med et smil rundt munnen igjen.

lapskaus

Glad i gryteretter? Her finner du flere oppskrifter. 

Lapskaus – 6-8 porsjoner

ingredienser
 • 1 l. oksekraft eller -fond
 • 300g persillerot i biter
 • 300g kålrot i biter
 • 300g kokefaste poteter i biter
 • 300g gulrøtter i biter
 • 300g søtpotet i biter
 • 1 løk i biter
 • 1 purre i skiver
 • 800g entrecôte i terninger
 • olje og smør, eller margarin til steking
 • salt og pepper
 • finhakket persille og/eller spirer til pynt
fremgangsmåte

Gjør alle grønnsakene klare. Skrell persillerot, kålrot, gulrøtter og søtpotet og skjær i like store biter, ca.2x2cm store. Poteter kan skrelles om ønsket. Melne poteter kan også brukes om du liker at potetene faller litt fra hverandre under koking. (Søtpotetene vil falle litt fra hverandre).

Kok opp kraften og ha alle ovennevnte grønnsakene i. Sett på lokk og la de småkoke mens du forbereder resten.

Varm opp en stekepanne og ha opp i litt olje og smør. Om du bruker margarin bruker du bare det. Stek løk og purre over høy varme – de kan gjerne få litt farge – i noen minutter. Ha de over i gryta med grønnsakene og sett på lokk.

Ha litt olje og smør /margarin i stekepannen og stek kjøttet i 2 omganger over høy varme. Kjøttet skal ha fin stekeskorpe. Krydre kjøttet generøst med salt og pepper under steking. Hell kjøttet i gryta med grønnsakene og sett på lokk. Stek resterende kjøtt på samme måte.

Ha litt av fondet i stekepannen når du er ferdig med å steke kjøttet og kok det opp under omrøring. Hell denne kraften tilbake i gryta.

Sett på lokk og la lapskausen småkoke til grønnsakene er møre. Total koketid ligger på i underkant av 20 minutter.

Rør lapskausen forsiktig sammen og smak til med salt og pepper om nødvendig.

lapskaus

Lapskaus er servert!

lapskaus

 

 

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »