Spaghetti bolognese – en vegansk variant

Spaghetti bolognese - en vegansk variant

Jeg er blitt utfordret!

Fiskars har utfordret tilsammen 12 bloggere i Skandinavia til fire forskjellige utfordringer i noe de kaller «Choose Toughness challenge». Min utfordring er å tilberede et vegansk måltid for min mest kjøttetende venn og jeg konkurrerer med Agnes i Sverige og Louisa i Danmark.

Alle utfordringene kan følges og stemmes på på Fiskars facebookside (du kan vinne et sett Hard Face gryter til en verdi av kr. 1’698 , så følg med og stem på din favoritt).

Utfordringen er definitivt et steg ut av min komfortsone, vegansk mat er ikke noe jeg disker opp til vanlig, i hvert fall ikke med hensikt. Interessant er det dog å pushe litt på grensene og bli kjent med nye matvarer og ikke minst smaksammensetninger.

Valget falt på en klassisk, hverdagsmiddag som jeg hittil alltid har servert med kjøtt, nemlig spaghetti bolognese. Den utvalgte ‘vennen’ var selvsagt min kjøttelskende mann som aldri kan få nok kjøtt og som drømmer om å få servert en blodig biff, om ikke hver dag så i hvert fall annen hver.

Til å lage retten har jeg brukt den nye gryteserien fra Fiskars,  den prisbelønte Hard Face steel serien. Grytene er uten belegg, som gjør at de varer lengre og har en 3-lags kapselbase som sikrer jevn varmefordeling og effektiv oppvarming. Grytene kan brukes på alle kokeplater og kan settes i oppvaskmaskinen. Elsker spesielt det siste…

Lokkene er også supersmarte. Silikonkanten blir ikke varmt og forhindrer at lokket ikke ‘limes’ til kjøkkenbenken om du setter den fra deg. Med innebygd hellingsalternativer, kan du helle av vann uten bruk av dørslag (sjekk videoen i innlegget for demo). En smart, tøff gryteserie som gjør jobben sin i tillegg til å se ganske så pen ut.

Men, la oss komme til denne veganske bolognesen som jeg er sikker på at du er superspent på. Jeg kan røpe at retten ble mer enn  godkjent og at den vil serveres til andre kjøttelskende venner, venninner og familiemedlemmer. Den største utfordringen med retten var å få nok kompleksitet i smaken og det krevde litt research form min del for å finne ut av hvordan jeg skulle kunne lage en bolognese med masse smak, uten kjøtt. Inspirasjon fant jeg i massevis hos Mari (vegetarbloggen) , Mia (Green Bonanza)og Jane (Veganmisjonen) . Tre flotte og flinke bloggere som lager og skriver om vegansk mat. Verdt en tur innom bloggene deres om du vil lære mer om vegansk matlaging.

 

Spaghetti bolognese – en vegansk variant – 6-8 porsjoner

ingredienser
Vegansk bolognese
  • 30g tørket steinsopp
  • 2 stenger selleri, finhakket
  • 2 gulrøtter, i små terninger
  • 2 løk, finhakket
  • 2 hvitløksfedd i fine skiver
  • 1/2 ts tørket oregano
  • en liten håndfull finhakket persille stilker
  • en klype chiliflak
  • 2 boks (400g) hakkede eller cherrytomater
  • 1 boks (400g) linser
  • 1 ts balsmicoeddik
  • finhakket persilleblader (fra stilkene)
  • olivenolje til steking
  • salt og pepper
istedenfor parmesan
  • 2 hvitløksfedd, finhakket og most
  • 6 ss pinjekjerner, knust
  • 3 ss grovhakket basilikum
fremgangsmåte

Ha tørket steinsopp i en skål og hell kokende vann over til det dekker. Sett til side.

Ha litt olivenolje i en panne (jeg brukte Fiskars Hard Face sauté panne)  og ha opp i løk, selleri, gulrøtter og hvitløk. Stek på middelsvarme, gjerne under lokk, til løken er myk.

Spaghetti bolognese - en vegansk variant

Tilsett perillestilker, oregano og chiliflak. Hell vannet av steinsoppen (spar på vannet) og grovhakk soppen. Ha soppen i stekepannen. Stek videre og tilsett litt av soppvannet. Dette vil gi smak til retten.

Spaghetti bolognese - en vegansk variant

Hell laken av linsene og skyll kort i kaldt vann. Ha linser og tomater i stekepannnen og la det koke opp. Smak til med salt og pepper. La bolognesen småkoke videre. Rør inn resten av persillen og balsamicoeddik mot slutten av koketiden.

Spaghetti bolognese - en vegansk variant

Sett vann over for pasta. Når vannet fosskoker tilsetter du salt og pasta. Husk at hvis dette skal være et hel-vegansk måltid må pastaen være eggfri.  Kok pastaen al dente. Spar på litt av vannet og hell av resten.  Her ser du hvordan dette enkelt gjøres med grytens hellefunksjon.

Mens pastaen koker lager du ‘topping’. Bland hvitløk med knuste pinjekjerner og basilikum. Det skal bli en smulete lit klissete blanding.

Bland pasta med sausen. Om det blir litt ‘tørt’ kan du bruke litt av det reserverte pastavannet for å ‘løsne’ litt på sausen. Strø godt med topping over det hele

Spaghetti bolognese - en vegansk variant

Server med ekstra topping og nykvernet pepper.

Spaghetti bolognese - en vegansk variant

Håper det smaker like godt for deg som det gjorde for oss!

Spaghetti bolognese - en vegansk variant

Innlegget er skrevet som ledd i et samarbeid med Fiskars. Les gjerne mer om hele Hard Face Steel serien her. 

Kommentarer

  • Reply Anne britt Eikrem 13. oktober 2018

    Serverte vegetar bolognesen din til middag i dag til familien. Positiv respons fra alle både liten og stor.
    Neste gang vi lager den, for det blir det helt sikkert, veldig gode smaker, så vil vi prøve litt mer hvitløk og chilli.
    Tusen takk til deg som deler slike gode oppskrifter

  • Reply Mimi 10. november 2017

    Hm! Hørtes deilig ut og så utrolig god ut! Toppingen hørtes også spennende ut! Lurer på hvilken type linser du brukte.
    Beste hilsen Mimi

    • Reply Mat På Bordet 9. desember 2017

      Hei Mimi
      Synes det var toppingen som gjorde hele retten – ga den litt piff, for å si det sånn 🙂
      Jeg brukte brune linser.
      ina

  • Reply Mia / Green Bonanza 7. november 2017

    Ser sykt godt ut! Du er tøff som tar utfordringen, jeg heier på deg!

    • Reply Mat På Bordet 8. november 2017

      hei Mia!
      Såklart jeg tar utfordringen – alltid spennende å prøve nye ting og strekke seg litt utenfor komfortsonen…
      Takk for inspirasjon!

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »