Sjokoladeterte med karamell

Sjokoladeterte med karamell

Denne har dere ventet en liten stund på, jeg vet. Det er over en uke siden jeg lagde den og fristet på Instagram stories og nå er vi endelig kommet så langt at det er plass og tid til den på bloggen.

Hils på sjokoladeterte med karamell. Eller egentlig er dette en sjokoladeterte, med karamellfyll og sjokoladeglasur pyntet med pistasjnøtter. Sånn, nå har du hele bildet.

Forhåpentligvis er du ikke overveldet allerede og tenker at denne terten klarer du aldri å lage, for det gjør du.

Selve paibunnen er en superenkel sak å lage, særlig hvis du har en food processor. Karamell er karamell og består av at du smelter sukker til den er nøttebrun og så rører inn store mengder fløte og smør. Nevnte jeg at dette er en kake som skal deles med mange! Kun små stykker per persom, kaloriene er ellers altfor overveldende.

Så gjenstår bare glasuren, en ganache faktisk, som lages ved at varm fløte helles over sjokolade. Sjokoladen får lov til å smelte i den varme fløten og så røres det hele sammen til en glatt og blank glasur. Enklere blir det nesten ikke.

Paibunnen må stekes, men når det er gjort er det bare snakk om å fylle den med karamell og toppe med sjokoladeglasuren.

Jeg har pyntet med grovhakkede pistasjnøtter, mest for fargens skyld, men også fordi nøtter, sjokolade og karamell alltid er en innertier.

Har du ikke pistasjnøtter kan du pynte med andre nøtter. Har du noen spiselige blomster for hånd kan du pynte kaken med de.

Sjokoladeterte med karamell

Litt salt har jeg også strødd på toppen – store flak med havsalt for å legge til enda en smakselement.

Men det er det, jeg lover.

Sjokoladeterte med karamell

Her ser du resultatet. Sprø paibunn, myk karamell og glasur, nøtter og salt. Reneste konfekten.

Denne må du bare lage!

Sjokoladeterte med karamell

ingredienser
Paibunn
  • 200g hvetemel
  • 2 ss kakao
  • 50g melis
  • 100g kaldt smør eller margarin i terninger
  • 1 egg
Karamell
  • 200g sukker
  • 100g smør i terninger
  • 1 dl kremfløte
Sjokoladeglasur
  • 100g mørk eller lys sjokolade, grovhakket
  • 1 dl kremfløte
Pynt
  • grovhakkede nøtter
  • havsalt
fremgangsmåte

Ovn temp. 180°, varmluft, midterste rille

En paiform, diam. 28cm

Lag paideigen.

Ha hvetemel, kakao, melis og smør eller margarin i en food processor og kjør til du har en smulelignende masse. Ha opp i egg og kjør til du ser at deigen samler seg.

Hell deigen over på kjøkkenbenken og samle den raskt til en deig uten for mye håndtering. Pakk deigen i et stykke bakepapir (da kan du rulle deigen ut direkte på den) og sett kjølig minst en halvtime.

Ta frem deigen og kjevle den ut på bakepapiret til en sirkel større enn paiformen. Vend deigen i paiformen med hjelp av bakepapiret. Skrell papiret forsiktig bort og press deigen godt ned i formen. Skjær av overflødig deig. Bruk en gaffel til å stikke hull i paibunnen.

Krøll sammen bakepapiret og legg den opp på paideigen. Fyll den med ris eller tørkede erter og sett i forvarmet ovn. Stek i 15 minutter. Løft ut bakepapiret med det du har fylt den med og stek videre til paibunnen er gjennomstekt og tørr på toppen, ca. 10 minutter.

Ta paibunnen ut av ovnen og la den avkjøle helt.

Lag karamell. Ha sukker i en stor, tykkbunnet kjele. La sukkeret smelte over middels til sterk varme. Ikke rør i sukkeret.

Når sukkeret har fått en fin karamell farge har du opp i fløten og rører det sammen med sukkeret. Vær forsiktig, det vil bruse noe voldsomt i starten. Rør så inn smøret og la det koke sammen. La karamellen avkjøle.

Løft paibunnen ut av formen og sett den på et kakefat. Hell den avkjølte karamellen i paibunnen og sett paien kjølig.

Lag sjokoladeglasuren. Varm fløten til like under kokepunktet. Hell den varme fløten over sjokoladen og la den stå 5 minutter til sjokoladen har smeltet. La glasuren avkjøle noe. Rør sammen til en glatt og blank glasur. Den vil tykne etterhvert som den avkjøler.

Hell glasuren over paien og pynt med nøtter og salt.

Paien er klar for servering.

 

Sjokoladeterte med karamell

Paien er mektig, skjær små stykker. Om du ikke har fått nok, kan du alltid ta et stykke til.

Sjokoladeterte med karamell

Håper det smaker! ♥

 

Kommentarer

  • Reply Thea 30. mars 2018

    Denne ser helt fantastisk ut!
    Kan den lages dagen i forveien? Hvordan skal den oppbevares i såfall?

    Tusen takk for masse god inspirasjon!

    • Reply Mat På Bordet 1. april 2018

      Hei Thea
      Du kan gjerne lage den på forhånd. Oppbevar den i kjøleskapet og ta den ut en time eller to før servering slik at den kommer til romtemperatur.
      ina 🙂

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »