Hjemmelagde karameller med pepperkakesmak hører julen til, og disse må være de beste! Myke, sarte karameller med en tydelig smak av pepperkaker – nam!
Karamellene er laget med søt kondensert melk – en tyktflytende, lys karamell farget melk tilsatt sukker. Den er ideell å bruke i karameller og andre søtsaker, og kan kjøpes i større dagligvare – og innvandrerbutikker.
Kun 4 ingredienser skal til for å lage disse karamellene og fremgangsmåten er rett frem. Kort fortalt har man alt opp i en gryte, koker det opp og holder massen kokende til den har tyknet, blitt noe mørkere i fargen og nådd riktig temperatur. Hele prosessen tar cirka 10 minutter.
Det blir mange små karameller av denne oppskriften. Pakker du dem inn i cellofan eller bakepapir har de god holdbarhet. Pakk gjerne også inn større stykker som du kan servere med en kniv slik at alle kan forsyne seg selv.
Noen karamell tips:
- Vær forberedt. Dvs, ha alt klart før du setter i gang.
- Vær forsiktig. Karamell er utrolig varmt og krever konsentrasjon.
- Bruk en stor nok gryte. Karamellen vil koke opp, en høy kant er derfor å foretrekke.
- Bruk riktig varme. Etter at karamellen har kokt er det viktig å ha nok varme til å holde det kokende, men lav nok varme for at karamellen skal kunne utvikle smak og farge uten å brenne.
- Husk at øvelse gjør mester. Om karamellene blir for myke kan du koke massen opp igjen, eller smelte det og bruke som karamellsaus. Blir den for hard, kan den spises som knekk eller knuses og brukes som strø på kaker og desserter.
- Karameller er supre gaver! Pakk de individuelt inn i bakepapir og ha de opp i en cellofan- eller papirpose.
Det er my godt man kan lage med søt kondensert melk – ta en titt på disse oppskriftene for enda mer inspirasjon.
Hei. Hvor lenge holder disse seg og hvordan bør de oppbevares?
Hei Lisa
Jeg vil si ca. 2 uker. Pakk de gjerne i papir og oppbevar de i en tett boks, gjerne litt kjølig.
hilsen
ina
Kan man bruke annen melk? Feks. Vikingmelk?
Hei Elin
Nei, det kan du ikke.
Dvs. du kan sikkert, men da må du bruke en annen oppskrift 🙂
ina
Hei! Hvor lenge holder disse seg? Og hvordan bør de oppbevares?