ANNONSE

Karameller med pepperkakesmak

Karameller med pepperkakesmak

Hjemmelagde karameller med pepperkakesmak hører julen til, og disse må være de beste! Myke, sarte karameller med en tydelig smak av pepperkaker – nam!

Karamellene er laget med Nestlé søt kondensert melk – en tykkflytende, lys karamell farget melk tilsatt sukker. Den er ideel å bruke i karameller og andre søtsaker, og kan kjøpes i større dagligvare – og innvandrerbutikker.

Karameller med pepperkakesmak

Kun 4 ingredienser skal til for å lage disse karamellene og fremgangsmåten er rett frem. Kort fortalt har man alt opp i en gryte, koker det opp og holder massen kokende til den har tyknet, blitt noe mørkere i fargen og nådd riktig temperatur. Hele prosessen tar cirka 10 minutter.

Det blir mange små karameller av denne oppskriften. Pakker du dem inn i cellofan eller bakepapir har de god holdbarhet. Pakk gjerne også inn større stykker som du kan servere med en kniv slik at alle kan forsyne seg selv.

Noen karamell tips:

  • Vær forberedt. Dvs, ha alt klart før du setter i gang.
  • Vær forsiktig. Karamell er utrolig varmt og krever konsentrasjon.
  • Bruk en stor nok gryte. Karamellen vil koke opp, en høy kant er derfor å foretrekke.
  • Bruk riktig varme. Etter at karamellen har kokt er det viktig å ha nok varme til å holde det kokende, men lav nok varme for at karamellen skal kunne utvikle smak og farge uten å brenne.
  • Husk at øvelse gjør mester. Om karamellene blir for myke kan du koke massen opp igjen, eller smelte det og bruke som karamellsaus. Blir den for hard, kan den spises som knekk eller knuses og brukes som strø på kaker og desserter.
  • Karameller er supre gaver! Pakk de individuelt inn i bakepapir og ha de opp i en cellofan- eller  papirpose.

Det er my godt man kan lage med søt kondensert melk – ta en titt på disse oppskriftene for enda mer inspirasjon.

ingredienser
Karameller
  • 1 boks Nestlé søt kondensert melk
  • 100g smør eller margarin
  • 1 dl lys sirup
  • 200g sukker
  • 2 ss pepperkakekrydder
Pepperkakekrydder
  • 2 ss malt kanel
  • 2 ss malt ingefær
  • 2 ss allehånde
  • 1 ss malt nellik
  • 1 ss malt muskat
  • 1/2 ts malt pepper
fremgangsmåte

Karameller med pepperkakesmak

Lag pepperkakekrydder ved å blande alle ingrediensene sammen. Ha opp i et glass med lokk (du vil ha til overs). Det du ikke bruker i karamellene kan du bruke til annet.

Kle en form (ca. 20x25cm) med bakepapir.

Lag karamellene. Du vil trenge en kjele, noe å røre med som tåler høy varme og et sukkertermometer. Ha også at glass med kaldt vann stående på kjøkkenbenken.

Ha Nestlé søt kondensert melk, smør/margarin, sirup og sukker i en kjele. Sett over varme og rør til det koker.

Ha sukkertermometeret i kjelen og fortsett å røre i den kokende karamellen til den når 115° C.

Dypp en skje i karamellen og sett det i det vannet. La den stå der noen sekunder, ta den opp og klem karamellen mellom fingrene. Karamellen skal være fast, men ikke hard.

Ta karamellen av varmen og rør inn pepperkakekrydderet. Ta karamelltesten igjen (dypp en skje med karamell i vann) og smak om du ønsker å vurdere om det er nok pepperkakesmak. Jeg synes det er godt med pepperkakesmak, men det kan hende du vil ha mer.

Hell den varme karamellen i en form dekket med bakepapir og la den avkjøle i romtemperatur.

Skjær karamellen i biter, pakk de individuelt i bakepapir og oppbevar de i en kakeboks eller konfektglass.

Lag mer når du har spist de ferdig.

Karameller med pepperkakesmak

PS. karamellene kan selvsagt også lages uten pepperkakesmak. Da lar du bare være å røre inn pepperkakekrydderet på slutten.

Innlegget er skrevet som ledd i et samarbeid med Nestlé. 

Kommentarer

  1. Reply Elin 9. desember 2017

    Kan man bruke annen melk? Feks. Vikingmelk?

    • Reply Mat På Bordet 11. desember 2017

      Hei Elin

      Nei, det kan du ikke.
      Dvs. du kan sikkert, men da må du bruke en annen oppskrift 🙂
      ina

  2. Reply Ostekake på glass med klementiner - Mat Pa Bordet 5. desember 2017

    […] Lyst å lage enkle karameller med Nestlé kondensert melk, finner du oppskriften her.  […]

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Translate »