Julens kaffe

julens kaffe

Det har vært en del interesse for mine kaffebilder på Instagram stories og snap det siste året. Folk liker jo kaffe, så det skjønner jeg godt.

Det slo meg at det hadde vært gøy å skrive om, og ikke minst lære mer om kaffe, så jeg tok kontakt med Nespresso  Det synes de var en strålende idé, og nå sitter jeg her og skal fortelle dere alt jeg har lært om kaffen fra Nespresso så langt. Det er mye å lære skjønner du.

La meg fortelle deg litt om mine kaffevaner først. Jeg drikker kun kaffe med melk. Helst en caffè latte, av og til en cappuccino. Av og til en dobbel, men som oftest en enkel. Jeg foretrekker heller å drikke flere kaffer enn en sterk en. Espresso eller svart kaffe drikker jeg ikke så ofte, og dermed hører jeg visst til mindretallet i Norge fikk jeg vite, da de fleste nordmenn drikker sine kaffe svart (motsi meg gjerne i kommentarfeltet om ikke dette stemmer).

Siden jeg drikker kaffe med melk har jeg alltid bestilt sterke espresso brenninger, gjerne med intensitet 9 og oppover. De skal jo tross alt fortsatt smakes etter at jeg har fylt på med varm melk.

Til jul derimot, synes jeg det er godt med svart kaffe, gjerne en espresso og da gjerne med noe julegodt til. Spørsmålet er da, siden Nespresso har så stort utvalg i kaffe, om man skal velge type kaffe med tanke på hva man skal spise til. Akkurat som vin altså..

Joda, kaffebønner, i likhet med druer, har forskjellig aromaer og smaksnyanser. Dette påvirket blant annet av jordsmonn, klima og hvordan bønnene blir behandlet.  Kaffebønner i India for eksempel, vokser gjerne i nærheten av områder der krydder kultiveres. Typisk for indisk kaffe er derfor at den er gjerne litt krydret i smaken med undertoner av pepper og muskatnøtt for eksempel.

Vinklingen på dette innlegget er derfor å matche julens søtsaker med riktig kaffe. For det må jo være et poeng å servere kaffe som passer til det man skal spise, ikke sant?

Jeg tok en prat med Line (Nespresso kaffe ekspert) for å høre hva hun mente kunne passe til det vi skal spise en god del av fremover. Vi rakk ikke å gå gjennom alle mulige kombinasjoner, men jeg har delt opp i 4 grove kategorier som bør dekke det meste.

Julens kaffe

 

Kaffe til tradisjonelle kaker av mørdeig

Hvilke kaffe passer best til sandkaker, krumkaker og andre kaker laget hovedsaklig av smør, mel, sukker og egg?

Tenker du at en mild kaffe som ikke vil slå i hjel de sarte smakene i slik bakst, tenker du riktig. Mildere varianter av kaffe med naturlig sødme og mild aroma passer best til denne tradisjonelle julebaksten.

Dulsão do Brasil, servert som en liten espresso, passer for eksempel godt med sin delikate smak og undertoner av korn.

Ønsker du en større kopp med kaffe, passer Linzio Lungo, som i likhet med Dulsão do Brasil har en mild og naturlig søt aroma med undertoner av korn og malt.

 Julens kaffe

 

Kaffe til pepperkaker

Hva er best å drikke med pepperkaker, sirupssnitter, peppernøtter og annen bakst med utpreget smak av julens krydder?

Tenker du at du trenger en litt kraftig kaffe som fremhever kryddersmakene i baksten, tenker du riktig. Her vil det passe med kaffevarianter som har høyere intensitet, og gjerne litt krydrete undertoner.

Envivo Lungo er en kraftig kaffe med mye smak som vil kunne passe til krydrete kaker. Line beskriver den som karamellisert, treaktig og krydret, med en duft som kan minne om pepperkaker.

Vil du gjerne  drikke en espresso til, er det Indriya from India du skal velge. En indisk kaffe som har blitt preget av sitt nærmiljø med undertoner av pepper, muskatnøtt og nellik.

Julens kaffe

 

Kaffe til julens desserter

Nå finnes det mange juledesserter, men hvis vi holder oss til typiske juledesserter med bær – riskrem med rødsaus, fruktsalat eller en pavolva toppet med bær for å ta noen eksempler, passer det med en mild kaffe som fremhever de fruktige smakene.

Bukeela ka Ethiopia, er en lett og leskende lungo med undertoner av bergamott, sjasmin, hvit lilje og appelsinblomst.

Ønsker du en noe kraftigere kaffe kan det passe med Vivalto lungo med sin fruktig aroma og undertoner av blomster.

Er du glad i espresso kan du velge Cosi som også er noe mer intens enn Bukeela ka Ethiopia, med fruktig aroma og undertoner av bær.

Julens kaffe

 

Kaffe til konfekt

Forestill deg at du har fått en eske med konfekt. Her finner du alt fra veldig søtt til litt kraftigere konfekt. Tanken her er at det vil passe best med en balansert kaffe som hverken er for bitter eller syrlig.

Roma er en mer mørkbrent og fyldig espresso som hverken er for syrlig eller bitter. En god balansert kaffe som er en god partner til konfekt.

Ønsker du å drikke en kaffe som ikke er fullt så kraftig, er Livanto en du skal velge. Denne espressoen er som Roma balansert i smaken, med en karamellisert undertone. Prøv den som en americano – se tips!

Tips: Lag en americano – en større kopp kaffe med base av en espresso! Brygg en espresso i koppen, etterfulgt av lik mengde varmt vann.

Dette kan du enkelt gjøre på din Nespresso-maskin: Velg en espresso-kapsel, trykk på espresso-knappen, åpne opp lokket og fjern kapselen, trykk på espresso-knappen igjen, uten kapsel. Ved å fjerne kapselen bevares all smak, aroma og fylde, og du kan nyte kaffen din enda lenger.

Julens kaffe

 

Kaffe som dessert

Og hva skal man servere når man ikke skal servere noe til, men vil allikevel ha en fornemmelse av noe søtt?

Hvert år slipper Nespresso Limited Edition med kaffekapsler. I år, akkurat i tide for jul slipper de en trio med espresso kapsler med naturlig smak av godteri.

Dette er perfekt for de som ikke ønsker dessert eller noe søtt ved siden av kaffen. Spennnede smaker er det også. Velg mellom Orangette, Liquorice og Snowball (vanilje/kokos).

Generelt

Generelt så kan man jo si at kaffen kan gjerne ha de samme undertonene som maten. Så kan man jo også påstå at det kan være interessant med det stikk motsatte. Det er ingen regler her, men med alle de forskjellige variantene man kan finne hos Nespresso er det mulig å finne frem til en smaks kombinasjon som passer deg. Spør gjerne i butikken hva som anbefales til det du skal servere det med.

Er du interessert i å lære mer om kaffe, vil Nespresso arrangere Kaffe Masterclass i 2018. Følg med på nespresso.com for påmelding.

I mellomtiden kan du lese alt om kaffen til Nespresso her. 

Julens kaffe

 

Husk

HUSK å gjenvinne dine kapsler. Lever de til en gjenvinningsstasjon eller en Nespresso butikk eller bruk gjenvinningsposen og send de tilbake når du mottar neste levering fra Nespresso.  Gjenvinningsposen bestiller du når du setter inn en ordre hos Nespresso. Les gjerne mer om gjenvinning her. 

Innlegget er skrevet som ledd i et samarbeid med Nespresso

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »