Skal du prøve deg på eltefritt julebrød i år?
Du har kanskje hørt at jeg er dronningen av eltefritt brød? Det er selvsagt ikke offisielt, men med en bok og over 100 oppskrifter på eltefritt brød her på bloggen så synes jeg at tittelen ikke er så usannsynlig.
Men, nok skryt. Vi nærmer oss jul og da kan jeg ikke være uten julebrød. Jeg synes faktisk det er vanskelig å være uten julebrød resten av året, så det hender at jeg baker denne og bare kaller det for noe annet. Rosinbrød for eksempel. Ingen som har gjennomskuet meg enda.
Om du mot formodning ikke har laget brød med den eltefrie metoden vil jeg anbefale at du tar en titt på denne filmen der jeg viser deg hvordan det gjøres .
Ingredienslisten er lengre i denne varianten, da det er litt spesielt brød. Om du vil gjøre det om til en julekake kan du tilsette mer sukker, ha oppi litt sukat og drysse kaken med melis før servering for eksempel.
Skal ikke eltefritt julebrød spises med det samme, eller er et helt brød litt for mye på en gang, så kan brødet fryses. Pakk hele brødet i en frysepose og legg den i frysen. Alternativt kan du gjøre som meg og dele brødet i to og skjære de i skiver (fra kortsiden). Skivene legger jeg i en frysepose og jeg kan dermed fiske ut en skive, gi den noen minutter i brødristeren og nyte lukten av ‘nybakt’ julebrød når som helst.
Vil du ha flere oppskrifter på eltefritt brød finner du de her.
Hei!
Ovnen min går bare til 230 grader – hvordan bør jeg endre steketida da?
🙂
Hei Ellen
Jeg hadde gitt brødet 5 minutter ekstra med lokket på 🙂
hilsen
ina
Hei!
Bytta ut rosiner med tranebær – noe jeg anbefaler på det sterkeste☺️ Fantastisk godt brød som er blitt en favoritt.
Hei Elin
God idé å bytte ut rosiner med tranebær – da får du også litt julefarger med i brødet 🙂
ina
Kan man bruke bare spelt? Prøver å unngå hvetemel.
Hei Sylvi
Det kan du.
Speltmel egner seg ypperlig til eltefri bakst, da det ikke skal eltes så mye 😉
God bakst!
hilsen
ina
Hei!
Kan oppskriften dobles, eventuelt hvor mye lengre steketid tenker du da?
Veldig godt brød!
Hei Viktoria
Det kan den, men jeg anbefaler at du steker den i hver sin gryte oom ikke du har en gryte som er så stor som kan holde dobbel deigporsjon…
Har du en 8l gryte, og skal steke dobbelporsjon, vil jeg har stekt den 45min under lokk og så 20-30 minutter uten.
Lykke til!
ina
Steker du det midt i ovnen?
Hei Linda
Steker på nederste rille 🙂
ina
Takk for svar:) Det ble kjempegodt! Men kanskje litt mye stekt, syntes det ble litt mørkt under og på toppen.. Har du noe erfaring med å steke kortere? Evt kortere på 250 el 200 grader?
Hei Linda
Jeg steker ikke kortere enn 45 min totalt nei, men du kan gjerne regulere temperaturen noe om det ble for mørkt.
Varm opp ovnen og gryta til 250C og slå den ned med en gang til 200C og stek en halvtime. Ta av lokket og stek videre i 200C i 15 min.
Kanskje det hjelper 🙂
ina