ELTEFRITT JULEBRØD

eltefritt julebrød

Skal du prøve deg på eltefritt julebrød i år?

Du har kanskje hørt at jeg er dronningen av eltefritt brød? Det er selvsagt ikke offisielt, men med en bok og over 100 oppskrifter på eltefritt brød her på bloggen så synes jeg at tittelen ikke er så usannsynlig.

Men, nok skryt. Vi nærmer oss jul og da kan jeg ikke være uten julebrød. Jeg synes faktisk det er vanskelig å være uten julebrød resten av året, så det hender at jeg baker denne og bare kaller det for noe annet. Rosinbrød for eksempel. Ingen som har gjennomskuet meg enda.

Om du mot formodning ikke har laget brød med den eltefrie metoden vil jeg anbefale at du tar en titt på denne filmen der jeg viser deg hvordan det gjøres .

Ingredienslisten er lengre i denne varianten, da det er litt spesielt brød. Om du vil gjøre det om til en julekake kan du tilsette mer sukker, ha oppi litt sukat og drysse kaken med melis før servering for eksempel.

Skal ikke eltefritt julebrød spises med det samme, eller er et helt brød litt for mye på en gang, så kan brødet fryses. Pakk hele brødet i en frysepose og legg den i frysen. Alternativt kan du gjøre som meg og dele brødet i to og skjære de i skiver (fra kortsiden). Skivene legger jeg i en frysepose og jeg kan dermed fiske ut en skive, gi den noen minutter i brødristeren og nyte lukten av ‘nybakt’ julebrød når som helst.

Vil du ha flere oppskrifter på eltefritt brød finner du de her.

eltefritt julebrød

Eltefritt julebrød

ingredienser
  • 350g hvetemel
  • 150g speltmel
  • 1/2 ts tørrgjær
  • 1/2 ts kardemomme
  • 50g sukker
  • 100g rosiner
  • 100g grovhakkede mandler
  • 150g smør eller margarin
  • 2 dl melk
  • vann
fremgangsmåte

eltefritt julebrød

Ovn temp 250° – du trenger en ovnsfast gryte som rommer ca. 4.2 liter

Bland hvetemel med speltmel, tørrgjær, kardemomme, sukker, rosiner og grovhakkede mandler.

Smelt smør/margarin og ha det oppi et målebeger. Hell oppi melken og fyll på med nok vann, slik at du har totalt 5 dl med væske. Rør dette inn i melblandingen.

Dekk deigen til og la den hvile på kjøkkenbenken mellom 12 og 18 timer.

Legg et stykke bakepapir på benken og strø med hvetemel. Hell deigen over på papiret og brett deigen noen ganger til du får en relativ fast form. Dekk deigen til og la den heve et lunt sted et par timers tid.

Sett en ovnsfast gryte i ovnen og sett den på 250° en halvtime før du skal steke brødet.

Ta gryta ut av ovnen og lemp brøddeigen i den varme gryta. Sett på lokket og sett gryta tilbake i ovnen. Stek i 30 minutter. Ta av lokket, sett ned temperaturen til 200° og stek videre i 15 minutter.

Ta brødet ut av gryta og la den avkjøle helt på rist før du skjærer den i skiver.

Nyt nystekt julebrød !

eltefritt julebrød

 

Kommentarer

  • Reply Elin 31. desember 2020

    Hei!
    Bytta ut rosiner med tranebær – noe jeg anbefaler på det sterkeste☺️ Fantastisk godt brød som er blitt en favoritt.

    • Reply Mat På Bordet 2. januar 2021

      Hei Elin
      God idé å bytte ut rosiner med tranebær – da får du også litt julefarger med i brødet 🙂
      ina

  • Reply Sylvi 19. desember 2020

    Kan man bruke bare spelt? Prøver å unngå hvetemel.

    • Reply Mat På Bordet 20. desember 2020

      Hei Sylvi
      Det kan du.
      Speltmel egner seg ypperlig til eltefri bakst, da det ikke skal eltes så mye 😉
      God bakst!
      hilsen
      ina

  • Reply Viktoria 15. desember 2017

    Hei!

    Kan oppskriften dobles, eventuelt hvor mye lengre steketid tenker du da?
    Veldig godt brød!

    • Reply Mat På Bordet 16. desember 2017

      Hei Viktoria
      Det kan den, men jeg anbefaler at du steker den i hver sin gryte oom ikke du har en gryte som er så stor som kan holde dobbel deigporsjon…
      Har du en 8l gryte, og skal steke dobbelporsjon, vil jeg har stekt den 45min under lokk og så 20-30 minutter uten.
      Lykke til!
      ina

  • Reply Linda 12. desember 2017

    Steker du det midt i ovnen?

    • Reply Mat På Bordet 12. desember 2017

      Hei Linda
      Steker på nederste rille 🙂
      ina

      • Reply Linda 12. desember 2017

        Takk for svar:) Det ble kjempegodt! Men kanskje litt mye stekt, syntes det ble litt mørkt under og på toppen.. Har du noe erfaring med å steke kortere? Evt kortere på 250 el 200 grader?

        • Reply Mat På Bordet 16. desember 2017

          Hei Linda
          Jeg steker ikke kortere enn 45 min totalt nei, men du kan gjerne regulere temperaturen noe om det ble for mørkt.
          Varm opp ovnen og gryta til 250C og slå den ned med en gang til 200C og stek en halvtime. Ta av lokket og stek videre i 200C i 15 min.
          Kanskje det hjelper 🙂
          ina

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »