Engelsk fruktkake

engelsk fruktkake

Dere som følger med på Instagram har sett snutter av denne kaken allerede. Og her, endelig får du også oppskriften på en fantastisk, klassisk engelsk fruktkake.

Den er selvsagt tettpakket med tørket frukt og nøtter. Dynket i rom er den også, men det er helt opp til deg om du vil kjøre med eller uten alkohol.

Jeg elsker kaker som dette. Masse smak, saftig og ordentlig julete. Ikke kan man spise mye av den om gangen heller, en liten skive i ny og ne holder i massevis. Og det kan jo være et godt alternativ til annen julebakst som det er så lett å spise for mye av…

Oppskriften kan tukles litt med om du ønsker. Du kan for eksempel bruke annen tørket frukt enn det jeg har. 500g tørket frukt bør du dog ende opp med du og, men sammensetningen kan være annerledes. Tørkede tranebær eller kirsebær er et godt innslag for eksempel, korinter, gule rosiner, svisker, osv er andre forslag.

Pekannøtter kan erstattes med andre typer nøtter om ønsket –  valnøtter, mandler eller hasselnøtter for eksempel. Skal du lage den helt uten nøtter vil jeg ha lagt til noe mer mel i oppskriften for å kompensere, 50g bør holde.

Toppen av kaken er pyntet med cocktailbær og pekannøtter. Her kan du selvsagt pynt med hva du ønsker eller ikke pynte i det hele tatt.

Har du ikke pyntet med nøtter og bær på toppen kan du vurdere om du vil pakke hele kaken inn med marsipan for eksempel. Eller fondant. Og så pynte. Eller ikke….

Og så til slutt, har du mindre former, kan du lage små fruktkaker som du kan pakke pent inn og gi bort som julegaver. Kanskje med en liten miniatyrflaske med rom eller brandy for å mate kaken med.

Tenker at det kan fort slå an som julens mest populære julegave! ♥

engelsk fruktkake

Engelsk fruktkake

ingredienser
Fruktkake
  • 100g tørkede fiken
  • 100g tørkede dadler
  • 100g tørkede aprikoser
  • 200g rosiner
  • 100g smør eller margarin
  • 100g brunt sukker
  • 1 dl mørk sirup
  • 1 espresso
  • finrevet skall og saften av 1 appelsin
  • 2 egg
  • 100g hvetemel
  • 100g malte mandler
  • 1/2 ts bakepulver
  • 1 ss kakao
  • 1 ts allehånde
  • 1 ts malt kanel
  • 1 ts malt ingefær
  • 1/2 ts malt nellik
  • 200g kandisert fruktblanding (sukat, appelsinskall, osv)
  • 100g grovhakkede pekannøtter
Pynt
  • pekannøtter
  • cocktailbær
fremgangsmåte

Ovn temp 150°

En smurt, rund kakeform med  løs bunn, diam. 20cm

Grovhakk fiken, dadler og aprikoser.

Ha smør/margarin, brunt sukker, sirup, espresso og appelsinskall og -saft i en større kjele. Varm det opp til smøret/margarinen smelter og ha opp i fiken, dadler, aprikoser og rosiner.

La det koke opp, slå ned varmen og la det småkoke 20 minutter.

Fjern kjelen fra varmen og la massen avkjøle til lunken. Rør inn egg.

Ha hvetemel, malte mandler, bakepulver, kakao, allehånde, kanel, ingefær og nellik i en bolle og rør sammen.

Bland kjelens innhold med det tørre. Rør til slutt inn fruktblanding og grovhakkede pekannøtter.

engelsk fruktkake

Hell deigen i en smurt kakeform og pynt med cocktailbær og pekannøtter.

engelsk fruktkake

Her har du kaken før den skal i ovnen sett ovenfra:

engelsk fruktkake

Cocktailbærene har jeg delt i to forresten….. Lag mønster på toppen som du vil – vær kreativ!

Stek i ca. 2 timer. Test gjerne med kakepinne – den skal komme ut tørr. Da ser den slik ut:

engelsk fruktkake

La kaken avkjøle helt i formen.

Når kaken er avkjølt kan kaken ‘mates’ med rum eller cognac. Hell noen spiseskjeer over toppen og la det synke inn. Pakk kaken godt i folie og oppbevar kjølig. Kaken kan mates regelmessig med mer alkohol om ønsket.

La kaken komme til romtemperatur før servering. Skjær i mindre porsjoner enn det jeg har gjort på bildet, kaken er mektig!

engelsk fruktkake

Pakk kaken inn igjen om ikke hele spises og oppbevar den kjølig igjen. På denne måten vil kaken holde seg hele julen lang!

God jul! ♥

 

Kommentarer

  • Reply Kari 1. desember 2020

    Den skal stekes i to timer står det, men jeg finner ikke på hvor mange grader.
    Baker NÅ, så trenger et snarlig svar.

    • Reply Mat På Bordet 1. desember 2020

      Hei Kari
      Håper du fant temp’en – det står som første under fremgangsmåte – 150°
      hilsen
      ina

  • Reply Anniken 8. november 2020

    Jeg bakte denne kaken for to år siden, og det var altså en nydelig opplevelse, både å bake den og spise den!

    Har planer om å lage den på nytt nå, hvor lang tid i forveien kan jeg lage den når den skal spises i jula?

    • Reply Mat På Bordet 12. november 2020

      Hei Anniken
      Det er bare å sette i gang nå om du vil.
      Jeg oppbevarte min i 2 måneder – var like god om ikke bedre jo mer den fikk modne 🙂
      Lykke til!
      ina

  • Reply Kari Engan Laberg 6. desember 2019

    Hei!
    Kan jeg erstatte sukkeret med rårørsukker, sirup med kokosblomstsirup og hvetemelet med siktet spelt i denne kaken?

    • Reply Mat På Bordet 10. desember 2019

      Hei Kari
      Det mener jeg skulle gå bra!
      Litt annen smak kanskje…
      ina

  • Reply Trine 22. november 2018

    Hei!
    Jeg tenkte å lage denne flotte kaken, men lurer på hvor mange ml 1 espresso i oppsktiften utgjør?
    Hilsen Trine.

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »