Annonse
Min Familie

Risgrøt

risgrøt

Risgrøt er kosemat med  stor K!

Igjen, så var dette noe jeg ble introdusert til når vi flyttet til Norge, og igjen var jeg meget skeptisk. Ris kokt i melk liksom…

Men, det var kjærlighet ved første bit. Herligland så godt det er! Aller helst vil jeg krølle meg sammen i en sofahjørne, med et pledd rundt meg, foran peisen, etter en lang tur i snøbelagt skog med en skål nykokt risgrøt. Men, jeg har lært meg til å sitte rundt bordet som folk flest og nyte den der og.

Jeg har laget mye av denne grøten opp gjennom tidene. Den største utfordringen er å ikke la grøten brenne fast i bunnen. Dette unngår du ved å røre ofte og bruke en god gryte. Jeg har brukt Party gryta fra Fiskars. Husker jeg riktig så var det også denne gryten jeg lagde risgrøt i for aller første gang.

Godt design varer lenge og Party grytene har vært å finne på det norske markedet i over 30 år. Ikke bare er den pen å se på, men den er svært godt egnet til nettopp å koke risgrøt i på grunn av sitt slitesterke slip-lett belegget.

Jeg har brukt 4.5 l modellen her – nok til 8-10 porsjoner. Får du ikke spist opp alt er det bare å lage riskrem eller rislapper av restene.

Jeg anbefaler også bruk av vaniljestang i grøten. Ha opp i både frøene og selve stangen som du har skrapt frøene ut av og kok det sammen med grøten. Grøten får deilig vaniljesmak og du slipper å bruke så mye sukker. Husk å fiske ut vaniljestangen før servering, den skal ikke spises!

risgrøt

Sjekk gjerne ut oppskriften på ertesuppe som er laget i en annen modell fra Party serien til Fiskars.

Risgrøt – 8-10 porsjoner

ingredienser
  • 4 dl rundkornet ris (grøtris)
  • 8 dl vann
  • 2 l melk
  • 1 vanlijestang
  • salt etter smak
fremgangsmåte

Kok opp ris og vann i kjelen. La det småkoke til det meste av vannet er kokt inn.

Skjær vaniljesatngen i to på langs og skrap ut frøene. Ha frø og stangen i kjelen.

Hell i melken, la det koke det opp. Slå ned varmen slik at grøten småkoker. Rør titt og ofte slik at ikke grøten setter seg i bunnen av kjelen.

Risgrøten er ferdig når den er passe tykk. Fisk ut vanlijestangen og smak til med salt.

Server risgrøt med smør, sukker og kanel.

risgrøt

Håper det smaker! ♥

Innlegget er skrevet som ledd i et samarbeid med Fiskars. 

Kommentarer

  • Reply Eli 15. desember 2017

    Hei Ina,
    Jeg bor i Frankrike og får ikke tak i de samme ingrediensene som vi har i Norge. Er grøtris det samme some risottoris? Har så veldig lyst på å lage risgrøt, men usikker på hva slags ris jeg kan bruke.
    Tusen takk for tips.
    Hilsen Eli

    • Reply Mat På Bordet 16. desember 2017

      Hei Eli
      Det stemmer, du kan bruke hvilken som helst rundkornet ris. Risottoris kan du altså bruke 🙂
      Da blir det risgrøt på deg i Frankrike – yuhu! 🙂
      ina

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate »