Risgrøt

risgrøt

Risgrøt er kosemat med  stor K!

Igjen, så var dette noe jeg ble introdusert til når vi flyttet til Norge, og igjen var jeg meget skeptisk. Ris kokt i melk liksom…

Men, det var kjærlighet ved første bit. Herligland så godt det er! Aller helst vil jeg krølle meg sammen i en sofahjørne, med et pledd rundt meg, foran peisen, etter en lang tur i snøbelagt skog med en skål nykokt risgrøt. Men, jeg har lært meg til å sitte rundt bordet som folk flest og nyte den der og.

Jeg har laget mye av denne grøten opp gjennom tidene. Den største utfordringen er å ikke la grøten brenne fast i bunnen. Dette unngår du ved å røre ofte og bruke en god gryte. Jeg har brukt Party gryta fra Fiskars. Husker jeg riktig så var det også denne gryten jeg lagde risgrøt i for aller første gang.

Godt design varer lenge og Party grytene har vært å finne på det norske markedet i over 30 år. Ikke bare er den pen å se på, men den er svært godt egnet til nettopp å koke risgrøt i på grunn av sitt slitesterke slip-lett belegget.

Jeg har brukt 4.5 l modellen her – nok til 8-10 porsjoner. Får du ikke spist opp alt er det bare å lage riskrem eller rislapper av restene.

Jeg anbefaler også bruk av vaniljestang i grøten. Ha opp i både frøene og selve stangen som du har skrapt frøene ut av og kok det sammen med grøten. Grøten får deilig vaniljesmak og du slipper å bruke så mye sukker. Husk å fiske ut vaniljestangen før servering, den skal ikke spises!

risgrøt

Sjekk gjerne ut oppskriften på ertesuppe som er laget i en annen modell fra Party serien til Fiskars.

Risgrøt – 8-10 porsjoner

ingredienser
 • 4 dl rundkornet ris (grøtris)
 • 8 dl vann
 • 2 l melk
 • 1 vanlijestang
 • salt etter smak
fremgangsmåte

Kok opp ris og vann i kjelen. La det småkoke til det meste av vannet er kokt inn.

Skjær vaniljesatngen i to på langs og skrap ut frøene. Ha frø og stangen i kjelen.

Hell i melken, la det koke det opp. Slå ned varmen slik at grøten småkoker. Rør titt og ofte slik at ikke grøten setter seg i bunnen av kjelen.

Risgrøten er ferdig når den er passe tykk. Fisk ut vanlijestangen og smak til med salt.

Server risgrøt med smør, sukker og kanel.

risgrøt

Håper det smaker! ♥

Innlegget er skrevet som ledd i et samarbeid med Fiskars. 

Kommentarer

 • Reply Kristin 21. desember 2021

  Hei. Da jeg bodde i USA eksperimenterte jeg for å finne en risottoen som fungerte til grøt. Sushirestaurant fungerer mye bedre enn risottoris. Risottorisen holder for mye på formen sin, mens sushirisen koker ut, akkurat som grøtris

 • Reply Eli 15. desember 2017

  Hei Ina,
  Jeg bor i Frankrike og får ikke tak i de samme ingrediensene som vi har i Norge. Er grøtris det samme some risottoris? Har så veldig lyst på å lage risgrøt, men usikker på hva slags ris jeg kan bruke.
  Tusen takk for tips.
  Hilsen Eli

  • Reply Mat På Bordet 16. desember 2017

   Hei Eli
   Det stemmer, du kan bruke hvilken som helst rundkornet ris. Risottoris kan du altså bruke 🙂
   Da blir det risgrøt på deg i Frankrike – yuhu! 🙂
   ina

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »