Annonse
Min Familie

Eltefritt brød med byggryn og solsikkekjerner

Eltefritt brød med byggryn og solsikkekjerner

Det er bestemt – denne uken blir det 5 nye oppskrifter på eltefritt brød på rappen og første brød ute er eltefritt brød med byggryn og solsikkekjerner.

I og med at vi bruker byggryn, må du tenke enda lengre i forkant enn det du gjør vanligvis med eltefrie deiger. Byggryn bør nemlig stå bløt minst 6 timer, men gjerne lengre. Setter du de bløt om morgenen, kan du røre sammen deigen om kvelden og steke den neste dag. Brødet er altså ikke så velidg mye vanskeligere å planlegge enn ‘vanlig’ eltefritt brød.

Saftig og godt blir det, med ekstra god smak fra både byggrynet og solsikkefrøene. Du kan selvsagt velge å sløyfe det ene eller det andre – eller bytt de ut. Godt brød blir det uansett.

Brødet er stekt i gryte, men denne deigen hadde også fungert ypperlig som rundstykker.

Det er heller ikke noe i veien for å steke brødet uten gryte. Vær obs på at deigen er ganske våt så den vil flyte noe utover under steking om du steker deg på et bakebrett. I løpet av uken kommer det et par oppskrifter på eltefritt brød der deigen er noe fastere og som egner seg bedre til steking uten gryte.

Eltefritt brød med byggryn og solsikkekjerner

Dette brødet er et halvgrovt brød iht. brød og korns brødskala-kalkulator.

Lyst på flere oppskrifter på eltefritt brød? Klikk her.

Eltefritt brød med byggryn og solsikkekjerner

ingredienser
  • 100g hele byggryn
  • 6 dl vann
  • 500g hvetemel, siktet
  • 100g byggmel
  • 50g solsikkekjerner
  • 1/2 ts tørrgjær
  • 1 ss flaksalt
fremgangsmåte

Eltefritt brød med byggryn og solsikkekjerner

Har du ikke laget eltefritt brød før anbefaler jeg at du tar en titt på denne videoen jeg har laget. 

Kok opp vannet, hell over byggrynet og la det stå 6 – 12 timer.

Ha hvetemel, byggmel, solsikkekjerner, salt og tørrgjær i en stor bolle og rør sammen.

Tilsett byggrynet og vannet og rør sammen til en klissete deig. Dekk til deigen – bruk gjerne lokk om du har det til bollen – og la deigen stå og hvile 12- 18 timer på kjøkkenbenken.

Hell deigen over på et stykke bakepapir strødd med mel. Brett deigen innover seg selv noen ganger. Legg deigen med brettsiden ned og dekk den til igjen.

Sett gryta i ovnen etter en time med heving og sett ovnen på 250°.

Ta gryta ut av ovnen etter en halvtime. Lemp deigen i gryta, sett på lokket og sett i ovnen. Stek i 30 minutter, ta av lokket, sett temperaturen på 200° og stek i 15 minutter til.

Løft brødet ut av gryta og la den avkjøle på rist.

Eltefritt brød med byggryn og solsikkekjerner

Har du sett så vakkert brød?

 

Følg med resten av uken for flere nye oppskrifter på eltefritt brød! ♥

Kommentarer

  • Reply Gunvor H. Mathisen 15. januar 2018

    Hvilken diameter har gryta når du lager grytebrød.

    • Reply Mat På Bordet 4. februar 2018

      Hei Gunvor
      Jeg bruker en gryet som rommer 4.6l og har en diameter på 24cm.

  • Reply Anita Karlsen 9. januar 2018

    Vanlig jerngryte? Skal gryta smøres? Hvor stor gryte?

    • Reply Mat På Bordet 1. april 2018

      Hei Anita
      Jeg bruker en støpejernsgryte som holder 4.2 liter og er 24cm i diam.
      Den skal ikke smøres, men du kan gjerne drysse litt mel i bunnen før du heller oppi deigen.
      Lykke til!
      ina

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate »