Her er den! Oppskriften på babka med valnøtter og rosiner som dere etterlyste. Ja, det vil si, de som har sett det på Insta stories og så den på Instagram allerede i forbindelse med et annet prosjekt…
Denne varaianten er som sagt fylt med valnøtter og rosiner. Har du ikke valnøtter kan du bytte de ut med mandler, hasselnøtter eller pistasjnøtter. Vil du ha ekstra god smak rister du nøttene og lar deg avkjøle før du grovhakker de.
Har du lagt merke til den litt blanke overflaten så skyldes det i at den pensles med sukkerlake mens den fortsatt er varm. Dette er prikken over i’en. Ikke bare blir det pent med den litt blanke toppen, men sukkerlaken hjelper å holde kaken frisk lengre. Når det er sagt så er ikke sukkerlaken så avgjørende at den ikke kan sløyfes.
Skulle den mot formodning bli litt tørr etter et par dager, er det ikke verre enn å sette skiver i brødristeren. Frisk og fin og nesten nybakt blir den da.
Prøv gjerne med annen fyll om du ønsker. Bytt ut rosiner med grovhakkede aprikoser for eksempel. Dadler hadde sikkert også vært godt, lurer bare på om jeg da hadde kuttet litt ned på sukkeret i fyllet.
Håper at det frister å prøve oppskriften!
God bakst!
Babka med valnøtter og rosiner
ingredienser
Gjærdeig
300g hvetemel
50g sukker
1/2 ts tørrgjær
1/2 ts kardemomme
2 dl melk
50g smør eller margarin i terninger
Fyll
100g myk smør eller margarin
100g sukker
1 ts kanel
150g ristede, grovhakkede valnøtter
150g rosiner
Sukkerlake
100ml vann
100ml
fremgangsmåte
Ovn temp 180°C
Lag gjærdeigen. Bland mel, sukker, tørrgjær og kardemomme sammen. Hell opp i melken og la kjøkkenmaskinen begynne å elte deigen. Når deigen begynner å komme sammen har du oppi smør/margarin- terninger.
La maskinen elte deigen til den er glatt og smidig. Dette tar gjerne 10- 15 minutter.
Dekk til deigen, sett den et lunt sted og la den heve til det dobbelte.
Lag fyllet. Mos smør/margarin med en gaffel slik at den er myk og smørbar. Rist nøttene i ovnen eller i en tørr stekepanne om du ønsker å fremheve smaken (anbefales). La de avkjøle før du grovhakker de.
Hell deigen ut på en lett melet flate. Kjevle den ut til en firkant, ca. 40x35cm stor. Smør deigen med det myke smøret/margarinen. Strø sukker, kanel, nøtter og rosiner jevnt utover. Press det lett ned i deigen med hjelp av kjevlen.
Rull deigen sammen til en fast pølse. Press pølsen litt ned med hendene slik at fyllet fester seg enda bedre til deigen.
Bruk en skarp kniv for å dele pølsa på langs.
Legg begge halvdelene på benken med den skjærte siden opp og tvinn de sammen. Legg de opp i en brødform (kledd med bakepapir).
Bruk det du har av brødform. En mindre en vil gi mer høyde på baksten.
Dekk formen til og la deigen etterheve en havtimes tid på et lunt sted.
Sett babka i ovnen og stek i ca. 4o minutter til toppen har fått fin farge.
Lag sukkerlaken mens babka er i ovnen. Ha vannet og sukkeret i en kjele og la det koke opp under omrøring. La det koke noen minutter (sukkeret skal være helt oppløst) og la det så avkjøle.
Pensle babka med sukkerlaken mens den fortsatt er varm.