Etter en aldri så liten opprydding i mine kjøkkenskuffer fant jeg halvfulle (eller halvtomme, alt ettersom hvordan du ser på ting) poser med nøtter, tørket frukt og frø. Brød trengte vi og og det ble derfor naturlig å kombinere behovet for brød med å bruke opp litt rester. Resten er historie som de sier.
Hils på mueslibrød laget av diverse rester. Mandler, korinter og linfrø er det jeg hadde av nøtter, frukt og frø som jeg hadde lyst å bruke opp. Bruk gjerne opp det du har av rester. Hasselnøtter er godt, det er også tørket aprikos, fiken, sesamfrø, solsikkefrø, osv. Lag din egen lille blanding og sett ditt preg på mueslibrødet.
Jeg har stekt brødet i gryte først og fremst fordi jeg hadde lyst å ha kontroll på formen. Er ikke det så viktig for deg kan du steke brødet i to mindre brødformer eller friform på et stekebrett. Varm opp ovnen til 250° og sett det umiddelbart ned til 220° så snart du har satt inn brødet. En liten splæsj med vann nederst i ovnen er heller ikke dumt. Stek i 45 minutter.
Skal du bruke gryte er det kjekt å strø litt mel i bunnen av gryta før du legger opp i deigen. Alternativt kan du også bruke bakepapir selvsagt. Pass på at lokket har en knott som tåler varmen.
Og ja, sånn apropos, min gryte tar 4.2l og måler 24cm i diameter. Mye mindre gryte ville jeg ikke ha brukt, du ser at brødet fyller den nesten. Bruker du større gryte vil jeg ha regulert steketiden litt ned.
Flere brødoppskrifter finner du her.