Mueslibrød stekt i gryte

Mueslibrød stekt i gryte

Etter en aldri så liten opprydding i mine kjøkkenskuffer fant jeg halvfulle (eller halvtomme, alt ettersom hvordan du ser på ting) poser med nøtter, tørket frukt og frø.  Brød trengte vi og og det ble derfor naturlig å kombinere behovet for brød med å bruke opp litt rester. Resten er historie som de sier.

Hils på mueslibrød laget av diverse rester. Mandler, korinter og linfrø er det jeg hadde av nøtter, frukt og frø som jeg hadde lyst å bruke opp. Bruk gjerne opp det du har av rester. Hasselnøtter er godt, det er også tørket aprikos, fiken, sesamfrø, solsikkefrø, osv. Lag din egen lille blanding og sett ditt preg på mueslibrødet.

Jeg har stekt brødet i gryte først og fremst fordi jeg hadde lyst å ha kontroll på formen. Er ikke det så viktig for deg kan du steke brødet i to mindre brødformer eller friform på et stekebrett. Varm opp ovnen til 250° og sett det umiddelbart ned til 220° så snart du har satt inn brødet. En liten splæsj med vann nederst i ovnen er heller ikke dumt. Stek i 45 minutter.

Skal du bruke gryte er det kjekt å strø litt mel i bunnen av gryta før du legger opp i deigen. Alternativt kan du også bruke bakepapir selvsagt. Pass på at lokket har en knott som tåler varmen.

Og ja, sånn apropos, min gryte tar 4.2l og måler 24cm i diameter. Mye mindre gryte ville jeg ikke ha brukt, du ser at brødet fyller den nesten. Bruker du større gryte vil jeg ha regulert steketiden litt ned.

Mueslibrød stekt i gryte

Flere brødoppskrifter finner du her. 

Mueslibrød stekt i gryte

ingredienser
  • 300g hvetemel
  • 300g fullkornsmel
  • 1 ss tørrgjær
  • 1ts flaksalt
  • 5 dl fingervarm vann
  • 100g grovhakkede mandler
  • 50g rosiner eller korinter
  • 50g linfrø
fremgangsmåte

Ovn temp 250°C/200°C

Bland hvetemel, fullkornsmel, gjær og salt sammen. Rør inn vannet. Hell deigen over på benkeplaten og elt til du har en glatt og smidig deig, 10-15 minutter.

Bruker du kjøkkenmaskin har du de samme ingrediensene opp i bollen. Sett maskinen i gang og hell på vannet. Elt til deigen er glatt og smidig, 5-10 minutter.

Elt inn mandler, tørket frukt og frø inn til slutt.

Dekk deigen til, sett den et lunt sted og la den heve i 60-90 minutter eller til den har nesten doblet i størrelse.

Hell deigen på kjøkkenbenken og form til et rundt brød. Strø litt mel i bunnen av en ildfast gryte og legg brøddeigen oppi. Sett på lokk og la den etterheve 30 minutter.

Snitt toppen av brødet, sett lokket på gryta og sett det hele i forvarmet ovn (250°). Stek i 30 minutter. Ta av lokket, slå temperaturen på ovnen ned til 200° og stek i 15 minutter til.

Hvelv brødet ut på en rist og la den avkjøle helt før du skjærer brødet i skiver.

Mueslibrød stekt i gryte

Runde brød kan være litt vanskelig å håndtere. Jeg pleier å skjære brødet i to for så å skjære de to halvdelene i skiver.

Mueslibrød stekt i gryte

Om jeg vet at vi ikke spiser hele brødet i løpet av et par dager, oppbevarer jeg de ferdigskjærte skivene i frysen. De er lett å fiske ut av frysen og tines raskt i brødristeren.

Mueslibrød stekt i gryte

Anbefaler dette brødet til alt – ost, kjøttpålegg, ostesmørbrød og som tilbehør til supper, salater og gryteretter.

God bakst!

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »