Eltefritt brød med hasselnøtter og havre

Eltefritt brød med hasselnøtter og havre

På tide med et nytt eltefritt brød her på bloggen ikke sant?

Hils på eltefritt brød med hasselnøtter og havre. Ganske mye hasselnøtter faktisk – hele 200g har jeg kjørt til en grov blanding i min food prosessor. Kjapt og enkelt. Har du ikke food prosessor kan du selvsagt grovhakke de for hånd – det er faktisk mer sjarmerende.

Havre var egentlig bare en ettertanke. Og hvetemelsposen tok jeg tak uten å tenke meg om, men det kunne selvsagt lett ha blitt byttet ut med fullkornshvetemel. Da får du grovt brød.

Saftig og godt ble det. Det dufter fantastisk godt av hasselnøtter som fikk meg (igjen) å tenke at jeg kunne gjerne ha ristet de hasselnøttene før jeg grovhakket de for enda mer effekt. Jeg noteter meg det til neste gang. Det, og å bruke fullkornshvetemel istedenfor hvetemel.

Ellers er det rett frem. Som du ser har jeg brukt bakepapir i gryta denne gangen. Jeg pleier ikke å gjøre det, men jeg tror jeg var usedvanlig lat når jeg lagde brødet. Så, istedenfor å hvelve deigen opp i gryta løftete jeg den bare rett og slett opp i. En god snitt med saks var alt som skulle til før lokket ble satt på toppen, og gryta skøvet i ovnen igjen.

Herligland som jeg elsker eltefritt brød altså. Samme glede hver gang å løfte på lokket og se på det herlige vidunderet.

Neste glede er selvsagt å skjære i den fortsatt lunkne brødet, gjennom den sprøe skorpen og inn til den mykeste midten, duftende av hasselnøtter.

Nok en verdt å prøve oppskrift altså – håper du lager den!

Eltefritt brød med hasselnøtter og havre

Eltefritt brød med hasselnøtter og havre

ingredienser
 • 200g hasselnøtter, grovmalte
 • 100g havremel
 • 500g hvetemel
 • 1 ss havsalt
 • 1/2 ts tørrgjær
 • 5 dl vann
fremgangsmåte

Eltefritt brød med hasselnøtter og havre

Har du ikke laget eltefritt brød før anbefaler jeg at du tar en titt på denne videoen jeg har laget. 

Grovhakke hasselnøtten enten ved hjelp av en food prosessor eller for hånd.

Ha hasselnøtter, havremel,hvetemel, salt og tørrgjær i en stor bolle og rør sammen.

Tilsett vannet og rør sammen til en klissete deig. Dekk til deigen – bruk gjerne lokk om du har det til bollen – og la deigen stå og hvile 12- 18 timer på kjøkkenbenken.

Hell deigen over på et stykke bakepapir strødd med mel. Brett deigen innover seg selv noen ganger. Legg deigen med brettsiden ned og dekk den til igjen.

Sett gryta (4.2l) i ovnen  etter en time med heving og sett ovnen på 250°.

Ta gryta ut av ovnen etter en halvtime. Lemp deigen i gryta (eller bare løft den over med bakepapiret som jeg har gjort her) sett på lokket og sett i ovnen. Stek i 30 minutter, ta av lokket, sett temperaturen på 200° og stek i 15 minutter til.

Løft brødet ut av gryta og la den avkjøle på rist.

Om ikke du skal spise hele brødet med det samme kan den fint fryses, enten hel eller i skiver.

Eltefritt brød med hasselnøtter og havre

Sjekk den skorpa…

Eltefritt brød med hasselnøtter og havre

Da er det bare å ønske god bakst!

Kommentarer

 • Reply Marie 5. februar 2019

  Hei,

  dette må prøves – elsker både nøtter og eltefritt brød! Kan man erstatte havremel med lettkokt havregryn?

  Hilsen Marie

  • Reply Mat På Bordet 9. februar 2019

   Hei Marie
   Det er aldri lett å si om man kan ersatte det ene med det andre, men i prinsippet bør det gå bra.
   Det kan hende at du vil måtte tilsette litt mer væske eller kanskje litt mer gjær, men du må nesten bare prøve deg frem.
   Lykke til!
   hilsen
   ina

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »