Annonse
Min Familie

Krokankake i 4 varianter

Krokankake med en vri

Krokankake i 4 varianter har jeg kalt denne oppskriften, for selv om selve kaken er tradisjonell har jeg, med hjelp av Marianne, vært litt kreativ i presentasjonen. Du får altså her en klassisk kake i 4 forskjellige drakter- fra det superenkle (avbildet øverst) til det noe litt mer kompliserte (men ikke så altfor vanskelig).

Marianne er kakepynt ekspert (blant annet) og har også nettopp utgitt en fenomenal kokebok som heter Kvinnfolk .

Vi har lenge prøvd å avtale og endelig fikk vi det til. Følger du meg på Instagram stories fikk du se prosessen. Jeg lagde kaken, Marianne kom og pyntet. Vi var begge enige om at det var et veldig morsomt samarbeid.

Litt av poenget av å ha Marianne på besøk var å få noen gode tips om du vil i gang med å pynte en kake som er litt utenom det vanlige. I løpet av prosessen noterte jeg derfor ned noen tips som du kanskje vil ha glede av. Her er de i rask rekkefølge:

  • Når du skal dele sukkerbrød, markerer du først en linje hele veien rundt kaken før du faktisk skjærer gjennom. På denne måten har du en strek du kan forholde deg til .
  • Gå ned på huk når du deler kaken. Det er lettere å holde kontroll når du har kaken i øyehøyde i motsetning til å se på den ovenifra og ned.
  • Bruk gjerne en iskremskje for å porsjonere krem mellom lagene slik at det blir like mye mellom hvert lag.
  • Bruk et snurrebrett slik at du kan rotere kaken. Jeg skal kjøpe denne neste gang jeg er på IKEA.
  • Bruk en sparkel med rett kant slik at du kan hvile den på kakefatet mens du roterer den.
  • Pynter du kaken med uspiselige ting må de fjernes før kaken serveres.

Og så er det bare å slippe løs fantasien! Ha gjerne en plan og ha lat klart før du setter i gang. Pass også på at du har plass i kjøleskapet for kunstverket ditt om den ikke skal spises med en gang.

Krokankake med en vri

Krokankake

ingredienser
sukkerbrød
  • 8 egg
  • 200g sukker
  • 200g hvetemel
  • 2 ts bakepulver
  • 1 ts vaniljeekstrakt
krokan
  • 250g mandler
  • 150g sukker
vaniljekrem
  • 500ml melk
  • 100g sukker
  • 4 ss maizena
  • 6 eggeplommer
  • frø fra en vaniljestang
smørkrem
  • 250g smør eller margarin
  • 200g melis
fremgangsmåte

Ovn temp. 180°C.

2 runde kakeformer, bunn og sider kledd med bakepapir.

  • Lag sukkerbrød.

Pisk egg og sukker til stiv eggedosis. Bruker du kjøkkenmaskin kan dette gjerne ta 10 minutter. Eggedosisen skal være lysegul og luftig.

Bland hvetemel og bakepulver sammen og sikt over eggedosisen. Brett melet inn i eggedosisen med en stor sleiv og store bevegelser. Målet er å beholde så mye luft i deigen som mulig. Rør til slutt inn vaniljeekstrakten.

Fordel røren i de to formene og sett i forvarmet ovn. Stek i ca. 30 minutter. Test gjerne med kakepinne før du tar kaken ut av ovnen.

La de avkjøle på rist opp ned i formen.

  • Lag krokan.

Ha sukkeret i en stor stekepanne og la dte smelte over middelsvarme. Ikke vær fristet til å røre i sukkeret.

Når sukkeret er smeltet og karamellbrun tar du setkepannen av stekeplaten.  Ha mandlene oppi og rør slik at mandlene er dekket med karamell.

Hell mandlene over på et stekebrett dekket med bakepapir slik at det kan avkjøle.

  • Lag vaniljekrem

Varm opp melken til like under kokepunktet.

Rør sukker, maizena og eggeplommer sammen i en bolle. Hell noe av den varme melken i blandingen mens du rører.

Hell eggeblandingen i melken gjennom en sil.

La vaniljekremen koke opp under omrøring og la det koke et minutt eller to til det tykner. Rør inn frø fra vaniljestangen.

Hell den varme vaniljekremen i en skål og legg litt plastfolie direkte på kremen for å forhindre at det danner seg en skorpe. La kremen avkjøle helt.

  • Lag smørkrem

Pisk smør/margarin sammen med melis til en glatt smørkrem.

Smørkrem og vaniljekrem blandes sammen til en vaniljesmørkrem. Det er viktig at de er begge romtemperert før de blandes for å unngå at de skiller seg. Du kan se at min krem ble noe klumpete, dette er fordi jeg ikke dekket til vaniljekremen med plastfolie og fikk en skorpe som da ikke blandet seg ut i kremen. Ikke gjør som meg 😉

  • Montering

Stå litt på huk og marker en stripe langs kaken før du faktisk skjærer gjennom.

Vi ønsket oss en høy kake og delte hvert sukkerbrød i 3. Del den i to om du ikke ønsker det like høyt.

Krokankake med en vri

Bruk en iskremsskje for å porsjonere kremen mellom lagene. Fordel det jevnt utover toppen og strø med litt finhakket krokan. Bygg opp kaken lag for lag til du kommer til toppen.

Fordel resten av kremen på toppen av kaken og pynt med krokan. Da har du den første og enkleste varianten av krokankaken.

Krokankake med en vri

Ønsker du en litt mer forseggjort variant fordeler resten av kremen på toppen OG på siden av kaken.

Det er her en snurrebrett og sparkel kommer til hjelp. Fordel glasur langs siden av kaken. Hvil sparkelen på fatet og roter kaken slik at du får en helt rett kant. Rett opp toppen til slutt ved hjelp av en palettkniv.

Krokankake med en vri

Pynt med krokan nederst på kaken og på toppen.

Marianne hadde også med seg (hjemmelagde) makroner i brun nyanser for å pynte kaken med.

Krokankake med en vri

Og der har du den andre varianten av krokankaken.

Variant nr. 3 innebærer blomster. Marianne tok med seg blomster fra hagen (ikke alle var spiselige) og pyntet kaken videre med de, både på toppen og på siden av kaken.

Krokankake med en vri

Dette var variant nr. 3.

Så slo kreativiten fullt ut hos Marianne og hun pyntet kaken med i omvendt mat på bordet ånd. Skjønner du?

Krokankake med en vri

Yes ,dette ble bord på maten kaken …….

Krokankake med en vri

Og ja, vi måtte smake på kaken. Den anbefales i aller høyeste grad uansett hvordan du har tenkt å pynte den.

 

 

 

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate »