Grønn risotto

Grønn risotto

For å være så glad i risotto som jeg er, har jeg skrevet begredelig lite om denne herlige retten.

Det ligger faktisk kun en risotto oppskrift på bloggen fra før av, nå blir det to. Det skal bli flere.

Alle har sine retter de tyr til når de ikke helt har helt klare planer for middag. Risotto er en av mine. En enkel middag som jeg kan diske opp med på en halvtime og som kan varieres i det uendelig. Lager jeg risotto på impuls, bruker jeg det jeg har i kjøleskapet (og ev. frysen).

En enkel risotto med kun parmesan er helt innafor, men som regel finner jeg alltid noe mer å bruke. Frosne erter for eksempel. Eller litt bacon (eller pancetta om jeg er så heldig å ha det). Gresskar er godt i risotto, gjerne ovnsstekt først. Spinat er en gjenganger, det er sopp også. Mulighetene er virkelig endeløse.

Risotto spises fint som et måltid i seg selv, men kan også serveres som tilbehør til kjøtt eller fisk.

Grønn risotto egner seg som en rett i seg selv og oppskriften er nok til 2 sultne voksne eller 4 mindre porsjoner servert som en forrett for eksempel.

Ønsker du å lage en vegetarvariant sløyfer du bacon og bytter ut kyllingkraft med grønnsakskraft.

grønn risotto

Grønn risotto – 2-4 porsjoner

ingredienser
  • 100g tørrsaltet bacon
  • 1 løk, finhakket
  • 2 hvitløksfedd, finhakket
  • 200g risottoris
  • 1 dl hvitvin (valgfritt)
  • ca. 4 dl kylling- eller grønsakskraft, eller buljong
  • 100g spinat, grovhakket
  • 1/2 brokkoli, ca. 200g, grovhakket
  • ca. 30g revet parmesanost
  • en klatt smør (valgfritt)
  • salt, pepper
fremgangsmåte

Skjær bacon i strimler og stek i litt olje til gjennomstekt og har begynt å få litt farge.

Tilsett løk og hvitløk og stek på middelsvarme til myk. Ha opp i risen og stek videre.

Grønn risotto

Ha vinen i den varme stekepannen og la det meste fordampe. Hopp over dette steget om du ikke bruker hvitvin.

Ha litt kraft i gryta. Akkurat nok til at risen dekkes.

Grønn risotto

La det småkoke til det meste er absorbert av risen.

Grønn risotto

Tilsett mer kraft og la det småkoke videre.

Grønn risotto

Mens risen koker kan du tilberede resten av ingrediensene.

Grovhakk spinaten og riv osten. Skjær stilken av brokkolien og skrell den. Skjær den i små terninger. Grovhakk bukettene.

Grønn risotto

Etter 10-15 minutter koketid bør risottoen nesten være ferdig. Smaker du den bør risen fortsatt ha en litt for hard kjerne i midten. Ha opp i litt mer kraft og brokkolien.

Grønn risotto

Rør inn brokkoli mens det småkoker videre.

Grønn risotto

Tilsett spinat,

Grønn risotto

og rør det inn mens risottoen småkoker videre. Ikke tilsett mer kraft i dette øyeblikket. Vannet fra spinaten vil holde risottoen fuktig.

grønn risotto

La risottoen småkoke videre til spinaten har kokt sammen men ikke så lenge at brokkolien og risen mister sin ‘bit’. De skal begge være al dente før servering.

Rør inn parmesan til slutt og avslutt gjerne med en klatt smør om du ønsker en litt kremet konsistens.

grønn risotto

Smak til med salt og pepper og server!

grønn risotto

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »