Alle har sine retter de tyr til når de ikke helt har helt klare planer for middag. Risotto er en av mine. En enkel middag som jeg kan diske opp med på en halvtime og som kan varieres i det uendelig. Lager jeg risotto på impuls, bruker jeg det jeg har i kjøleskapet (og ev. frysen).
En enkel risotto med kun parmesan er helt innafor, men som regel finner jeg alltid noe mer å bruke. Frosne erter for eksempel. Eller litt bacon (eller pancetta om jeg er så heldig å ha det). Gresskar er godt i risotto, gjerne ovnsstekt først. Spinat er en gjenganger, det er sopp også. Mulighetene er virkelig endeløse.
Risotto spises fint som et måltid i seg selv, men kan også serveres som tilbehør til kjøtt eller fisk.
Grønn risotto egner seg som en rett i seg selv og oppskriften er nok til 2 sultne voksne eller 4 mindre porsjoner servert som en forrett for eksempel.
Ønsker du å lage en vegetarvariant sløyfer du bacon og bytter ut kyllingkraft med grønnsakskraft.
Grønn risotto – 2-4 porsjoner
ingredienser
100g tørrsaltet bacon
1 løk, finhakket
2 hvitløksfedd, finhakket
200g risottoris
1 dl hvitvin (valgfritt)
ca. 4 dl kylling- eller grønsakskraft, eller buljong
100g spinat, grovhakket
1/2 brokkoli, ca. 200g, grovhakket
ca. 30g revet parmesanost
en klatt smør (valgfritt)
salt, pepper
fremgangsmåte
Skjær bacon i strimler og stek i litt olje til gjennomstekt og har begynt å få litt farge.
Tilsett løk og hvitløk og stek på middelsvarme til myk. Ha opp i risen og stek videre.
Ha vinen i den varme stekepannen og la det meste fordampe. Hopp over dette steget om du ikke bruker hvitvin.
Ha litt kraft i gryta. Akkurat nok til at risen dekkes.
La det småkoke til det meste er absorbert av risen.
Tilsett mer kraft og la det småkoke videre.
Mens risen koker kan du tilberede resten av ingrediensene.
Grovhakk spinaten og riv osten. Skjær stilken av brokkolien og skrell den. Skjær den i små terninger. Grovhakk bukettene.
Etter 10-15 minutter koketid bør risottoen nesten være ferdig. Smaker du den bør risen fortsatt ha en litt for hard kjerne i midten. Ha opp i litt mer kraft og brokkolien.
Rør inn brokkoli mens det småkoker videre.
Tilsett spinat,
og rør det inn mens risottoen småkoker videre. Ikke tilsett mer kraft i dette øyeblikket. Vannet fra spinaten vil holde risottoen fuktig.
La risottoen småkoke videre til spinaten har kokt sammen men ikke så lenge at brokkolien og risen mister sin ‘bit’. De skal begge være al dente før servering.
Rør inn parmesan til slutt og avslutt gjerne med en klatt smør om du ønsker en litt kremet konsistens.