Eltefrie fastelavnsboller med vaniljekrem og sjokoladeglasur

Eltefrie fastelavnsboller med vaniljekrem og sjokoladeglasur

Denne oppskriften på eltefrie fastelavnsboller med vaniljekrem og sjokoladeglasur er hentet ut av den nye boken min Eltefri bakst – gjærbakst gjort enkelt, sunt og smakfullt.

Enkelt og smakfullt gjelder så absolutt for denne oppskriften – ikke akkurat sunt i ordets rette forstand. Jeg vil dog påstå at det er sunt å kose seg med boller i ny og ne…

Så hva er egentlig greia med eltefrie boller? Vel, samme gode argument som for eltefritt brød – du trenger ikke å elte. Deigen rører du sammen på 5 minutter hvis du har gjort det et par ganger før, 10 minutter hvis dette er første gangen din. Deigen får så stå på kjøkkenbenken din opp til 2 timer eller til deigen har hevet seg til dobbelstørrelse. Og så kommer det geniale. Deigen oppbevares så i kjøleskapet i opptil 4 døgn.

Skal du altså lage fastelavnsboller til søndag kan du allerede lage deigen i dag (det er torsdag) så har du gjort unna en ting allerede.

Jeg lager gjerne en dobbeldeig når jeg først er i gang – særlig når det nærmer seg helg. Får jeg lyst å servere boller, henter jeg bare litt deig (akkurat så mye jeg trenger), former til boller, setter til heving og steker. Super lettvint og enkelt. Litt farlig også når det er så enkelt å diske opp med ferske boller…

Her er boken min – les gjerne mer om den (og hva andre synes om den) her. Der finner du flere eltefrie oppskrifter på både søt bakst og masse brød.

Lurer du hva greia er med eltefri baking kan du gjerne lese om hvorfor jeg synes alle bør bake eltefritt her. Du må også gjerne bli med i Facebook gruppen eltefri bakst og følge @eltefribakst på Instagram.

Eltefri bakst

Og så tilbake til bollene – for disse bør du virkelig lage!

Eltefrie fastelavnsboller med vaniljekrem og sjokoladeglasur

Eltefrie fastelavnsboller – 12-15 boller

ingredienser
fastelavnsboller
  • 600g hvetemel
  • 100g sukker
  • 1 ts kardemomme
  • 2 ts tørrgjær
  • 100g smør eller margarin
  • 200 ml lettmelk
  • 100 ml vann
  • 1 egg
vaniljekrem
  • 500 ml lettmelk
  • 4 eggeplommer
  • 100 g sukker
  • 35g maisenna
  • 1 ts vanlijeekstrakt
  • 200ml kremfløte
  • 1 ss melis
sjokoladeglasur
  • 100g melis
  • 25 g kakao
  • melk
fremgangsmåte

Eltefrie fastelavnsboller med vaniljekrem og sjokoladeglasur

Ovn temp. 220°C.

Lag deigen: Bland hvetemelsukker, kardemomme og tørrgjær i en stor bolle.  

Smelt smør eller margarin i en kjele. Tilsett melk og vann. Påse at blandingen er fingervarm. Pisk inn egget. 

Hell melkeblandingen i melblandingen og rør sammen til en klissete deig. Dekk deigen og la den heve på et lunt sted til dobbel størrelse, ca. 2 timer. Sett deigen kjølig til neste dag og opp til 4 dager.  

Eltefrie fastelavnsboller med vaniljekrem og sjokoladeglasur

Lag vaniljekrem.

Rør eggeplommer, sukker og maisenna sammen i en skål. Varm opp melken til like under kokepunktet. Hell melken i eggeblandingen mens du rører.   

Hell eggeblandingen tilbake i kjelen gjennom en finmasket sil. La det koke opp under omrøring. Forsett å røre til du har en tykk, fin krem. 

Hell kremen over i en skål og legg plastfolie direkte på kremen. Sett kjølig.  

Sett kjølig og oppbevar opp til 2 dager i kjøleskapet (fløte og melis tilsettes på et senere tidspunkt).

Eltefrie fastelavnsboller med vaniljekrem og sjokoladeglasur

Når du så ha bestemt deg for å bake boller….

Ha den kalde deigen over på en melet arbeidsflate. Del den i 12-15  like store emner og trill til boller. Sett dem på et stekebrett dekket med bakepapir og la de hvile på et lunt sted til dobbel størrelse. Ca. 1 time.  

Pensle bollene med egg og sett i varm ovn. Stek i ca. 12 minutter til gylne og gjennomstekte. La de avkjøle på en rist.  

Pisk vaniljekremen glatt. Stivpisk kremfløte med melis og rør inn i vaniljekremen. 

Lag sjokoladeglasur. Rør melis og kakao sammen og tilsett nok melk til at du får en fin glasur. 

Del bollene i 2. Fordel vaniljekremen  nederste del av bollene. Dypp den øverste halvdelen av bollen i glasur og sett på toppen av vaniljekremen. Pynt med strø om ønsket. 

ELTEFRIE FASTELAVNSBOLLER MED VANILJEKREM OG SJOKOLADEGLASUR

Kommentarer

  • Reply Line Schartum-Hansen 19. februar 2023

    Denne fungerte ikke for meg… For fast og hevet omtrent ikke…

    • Reply Mat På Bordet 23. mars 2023

      Har aldri opplevd at deigen ikke hever seg, eller at den er for fast.
      Dette er en grunnoppskrift som jeg bruker til all slags boller.
      Kan det hende at tørrgjæren var gammel? Eller at det ble tilsatt for mye mel?

      hilsen
      ina

  • Reply Ingvill 27. februar 2022

    Hei, ettersom deigen er så kald ut ifra kjøleskapet opplever jeg at det tar lang tid før bollene hever til dobbel størrelse – minst to timer, kanskje mer. Hva er din erfaring rundt dette?

    • Reply Mat På Bordet 27. februar 2022

      Hei Ingvill
      Ja, det kan stemme at det tar litt mer enn en time. Det kommer litt an på hvor varmt det er på kjøkkenet ditt. Finn det luneste stedet eller sett de gjerne ovnen på 30 grader om ovnen din går så lavt.
      Med kanelsnurrer er det litt annerledes. De håndteres mer og får varm fyll før de rulles opp igjen. Dermed går heveprosessen rasker i gang.
      hilsen
      ina

  • Reply Marie 11. februar 2021

    «Sett deigen kjølig…» er det kjølig som kjøleskap eller bare et kaldt rom? 🙂 Hilsen nybegynner på både bollebaking og eltefri bakst 🙂

    • Reply Mat På Bordet 11. februar 2021

      Kjølig som i kjøleskap Marie 🙂

  • Reply Maria 7. februar 2021

    Hei. Har du noe alternativ til egg? Går det eventuelt uten og mer væske

    • Reply Mat På Bordet 8. februar 2021

      Hei Mari
      Bolledeigen kan du lage uten egg, jeg foreslår da at du bruker 50-100g mer smør/margarin.
      Hva gjelder vaniljekremen, så kan du sikkert finne en oppskrift på det hos for eksempel Vegetarbloggen 🙂
      ina

  • Reply Maria Mathisen 21. mars 2020

    Hei, satte deigen til de eltefrie fastelavnsbollene på nettsida di i går kveld. Deigen ble veldig fast, og det står at den skal bli løs. Stemmer det at det bare er 300 ml væske til 600 g mel??

    • Reply Mat På Bordet 17. april 2020

      Hei Maria
      Deigen skal ikke være løs – den skal være klissete.
      Det stemmer at det skal være 300ml væske + egget + smeltet smør eller margarin 😉
      Håper det funket for deg!
      Bli gjerne med i Facebook gruppen eltefri bakst om du har lyst å diskutere med andre.
      hilsen
      ina

  • Reply Marianne Ekornhol 21. februar 2020

    Hei. Kanskje en ide og presisere hvor kardemommen og vannet skal inn i selve oppskrifta?

    • Reply Mat På Bordet 23. februar 2020

      Hei Marianne
      Ja, sorry, feil i oppskriften. Det er nå rettet – takk for at du sa fra!
      ina

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »