Enkelt og smakfullt gjelder så absolutt for denne oppskriften – ikke akkurat sunt i ordets rette forstand. Jeg vil dog påstå at det er sunt å kose seg med boller i ny og ne…
Så hva er egentlig greia med eltefrie boller? Vel, samme gode argument som for eltefritt brød – du trenger ikke å elte. Deigen rører du sammen på 5 minutter hvis du har gjort det et par ganger før, 10 minutter hvis dette er første gangen din. Deigen får så stå på kjøkkenbenken din opp til 2 timer eller til deigen har hevet seg til dobbelstørrelse. Og så kommer det geniale. Deigen oppbevares så i kjøleskapet i opptil 4 døgn.
Skal du altså lage fastelavnsboller til søndag kan du allerede lage deigen i dag (det er torsdag) så har du gjort unna en ting allerede.
Jeg lager gjerne en dobbeldeig når jeg først er i gang – særlig når det nærmer seg helg. Får jeg lyst å servere boller, henter jeg bare litt deig (akkurat så mye jeg trenger), former til boller, setter til heving og steker. Super lettvint og enkelt. Litt farlig også når det er så enkelt å diske opp med ferske boller…
Og så tilbake til bollene – for disse bør du virkelig lage!
Eltefrie fastelavnsboller – 12-15 boller
ingredienser
fastelavnsboller
600g hvetemel
100g sukker
1 ts kardemomme
2 ts tørrgjær
100g smør eller margarin
200 ml lettmelk
100 ml vann
1 egg
vaniljekrem
500 ml lettmelk
4 eggeplommer
100 g sukker
35g maisenna
1 ts vanlijeekstrakt
200ml kremfløte
1 ss melis
sjokoladeglasur
100g melis
25 g kakao
melk
fremgangsmåte
Ovn temp. 220°C.
Lag deigen:Blandhvetemel, sukker, kardemomme og tørrgjær i en stor bolle.
Smelt smør eller margarin i en kjele. Tilsett melk og vann. Påse at blandingen er fingervarm. Pisk inn egget.
Hell melkeblandingen i melblandingen og rør sammen til en klissete deig. Dekk deigen og la den heve på et lunt sted til dobbel størrelse, ca. 2 timer. Sett deigen kjølig til neste dag og opp til 4 dager.
Lag vaniljekrem.
Rør eggeplommer, sukker og maisenna sammen i en skål. Varm opp melken til like under kokepunktet. Hell melken i eggeblandingen mens du rører.
Hell eggeblandingen tilbake i kjelen gjennom en finmasket sil. La det koke opp under omrøring. Forsett å røre til du har en tykk, fin krem.
Hell kremen over i en skål og legg plastfolie direkte på kremen. Sett kjølig.
Sett kjølig og oppbevar opp til 2 dager i kjøleskapet (fløte og melis tilsettes på et senere tidspunkt).
Når du så ha bestemt deg for å bake boller….
Ha den kalde deigen over på en melet arbeidsflate. Del den i 12-15 like store emner og trill til boller. Sett dem på etstekebrett dekket med bakepapir og la de hvile på et lunt sted til dobbel størrelse. Ca. 1 time.
Pensle bollene med egg og sett i varm ovn. Stek i ca. 12 minutter til gylne og gjennomstekte. La de avkjøle på en rist.
Pisk vaniljekremen glatt. Stivpisk kremfløte med melis og rør inn i vaniljekremen.
Lag sjokoladeglasur. Rør melis og kakao sammen og tilsett nok melk til at du får en fin glasur.
Del bollene i 2. Fordel vaniljekremen pånederste del av bollene. Dypp den øverste halvdelen av bollen i glasur og sett på toppen av vaniljekremen. Pynt med strø om ønsket.
Har aldri opplevd at deigen ikke hever seg, eller at den er for fast.
Dette er en grunnoppskrift som jeg bruker til all slags boller.
Kan det hende at tørrgjæren var gammel? Eller at det ble tilsatt for mye mel?
Hei, ettersom deigen er så kald ut ifra kjøleskapet opplever jeg at det tar lang tid før bollene hever til dobbel størrelse – minst to timer, kanskje mer. Hva er din erfaring rundt dette?
Hei Ingvill
Ja, det kan stemme at det tar litt mer enn en time. Det kommer litt an på hvor varmt det er på kjøkkenet ditt. Finn det luneste stedet eller sett de gjerne ovnen på 30 grader om ovnen din går så lavt.
Med kanelsnurrer er det litt annerledes. De håndteres mer og får varm fyll før de rulles opp igjen. Dermed går heveprosessen rasker i gang.
hilsen
ina
Hei Mari
Bolledeigen kan du lage uten egg, jeg foreslår da at du bruker 50-100g mer smør/margarin.
Hva gjelder vaniljekremen, så kan du sikkert finne en oppskrift på det hos for eksempel Vegetarbloggen 🙂
ina
Hei, satte deigen til de eltefrie fastelavnsbollene på nettsida di i går kveld. Deigen ble veldig fast, og det står at den skal bli løs. Stemmer det at det bare er 300 ml væske til 600 g mel??
Hei Maria
Deigen skal ikke være løs – den skal være klissete.
Det stemmer at det skal være 300ml væske + egget + smeltet smør eller margarin 😉
Håper det funket for deg!
Bli gjerne med i Facebook gruppen eltefri bakst om du har lyst å diskutere med andre.
hilsen
ina
Denne fungerte ikke for meg… For fast og hevet omtrent ikke…
Har aldri opplevd at deigen ikke hever seg, eller at den er for fast.
Dette er en grunnoppskrift som jeg bruker til all slags boller.
Kan det hende at tørrgjæren var gammel? Eller at det ble tilsatt for mye mel?
hilsen
ina
Hei, ettersom deigen er så kald ut ifra kjøleskapet opplever jeg at det tar lang tid før bollene hever til dobbel størrelse – minst to timer, kanskje mer. Hva er din erfaring rundt dette?
Hei Ingvill
Ja, det kan stemme at det tar litt mer enn en time. Det kommer litt an på hvor varmt det er på kjøkkenet ditt. Finn det luneste stedet eller sett de gjerne ovnen på 30 grader om ovnen din går så lavt.
Med kanelsnurrer er det litt annerledes. De håndteres mer og får varm fyll før de rulles opp igjen. Dermed går heveprosessen rasker i gang.
hilsen
ina
«Sett deigen kjølig…» er det kjølig som kjøleskap eller bare et kaldt rom? 🙂 Hilsen nybegynner på både bollebaking og eltefri bakst 🙂
Kjølig som i kjøleskap Marie 🙂
Hei. Har du noe alternativ til egg? Går det eventuelt uten og mer væske
Hei Mari
Bolledeigen kan du lage uten egg, jeg foreslår da at du bruker 50-100g mer smør/margarin.
Hva gjelder vaniljekremen, så kan du sikkert finne en oppskrift på det hos for eksempel Vegetarbloggen 🙂
ina
Hei, satte deigen til de eltefrie fastelavnsbollene på nettsida di i går kveld. Deigen ble veldig fast, og det står at den skal bli løs. Stemmer det at det bare er 300 ml væske til 600 g mel??
Hei Maria
Deigen skal ikke være løs – den skal være klissete.
Det stemmer at det skal være 300ml væske + egget + smeltet smør eller margarin 😉
Håper det funket for deg!
Bli gjerne med i Facebook gruppen eltefri bakst om du har lyst å diskutere med andre.
hilsen
ina
Hei. Kanskje en ide og presisere hvor kardemommen og vannet skal inn i selve oppskrifta?
Hei Marianne
Ja, sorry, feil i oppskriften. Det er nå rettet – takk for at du sa fra!
ina