Hvorfor alle bør bake eltefritt

Jeg vet ikke helt hva det er med gjærbakst og meg – vi blir liksom ett. Du vet, visse ting har du bare en følelse for. Og når jeg først skal betro deg ting, så elsker jeg også å elte. Eller kanskje jeg skal heller si elsket…

For nå baker jeg bare eltefritt – brød, boller, kaker, pizzabunner, kringler, focaccia, all gjærbakst. Savner jeg å elte så gjør jeg det innimellom og, men det er nå sjeldent. Baksten blir saftig og smakfull, innsatsen er minimal. Hva er det ikke å like med det? Og det beste av alt, det er nærmest umulig å ikke få det til.

I forbindelse med den nye boken min, Eltefri bakst, måtte jeg tenke litt over hvorfor jeg synes at alle bør bake eltefritt og kom til tre hovedpunkter. Tre viktige grunner tenker jeg, både for de som allerede behersker gjærbakst og de som ikke gjør det.

1. det er enkelt å bake eltefritt

Når du først kommer i gang med eltefri baking, er det ingen vei tilbake. Teknikken er så enkel og fleksibel at du raskt klarer å ‘bake’ det inn i din hverdagsrutine.

Dette er teknikken i enkle trekk. En deig røres sammen, den får lov å stå og heve en god stund før den formes, etterheves og stekes. Hele prosessen tar 8–24 timer.

Det kan høres litt lenge ut, men dette er nettopp det fine med eltefritt – det er en veldig fleksibel prosess. Du kan røre deigen sammen før du drar på jobb og steke brødet om kvelden når du kommer hjem igjen. Du kan røre deigen sammen om kvelden før du legger deg, og steke brødet til frokost eller kvelds neste dag.

3 grunner til å bake ELTEFRITT
Bilder: Nadin Martinuzzi/Sentralen AS

Og det beste av alt – om du ser at du ikke klarer å steke deigen innen 24 timer, kan du oppbevare den i kjøleskapet i inntil 4 døgn.

Søt gjærbakst lages i prinsipp etter samme teknikk, men med mer gjær. Deigen røres sammen, heves 2 timer i romtemperatur og etterheves så kjølig opptil 4 døgn. Velg selv når du vil steke deigen.

2. baksten er ekstra næringsrik og lett fordøyelig

Langtidsheving vekker nemlig ulike enzymer i kornet som bryter ned fytinsyre og dermed gjør brødet mer næringsrikt og lettere fordøyelig.

Når du baker brødet ditt selv, har du også full kontroll over ingrediensene. Du bestemmer akkurat hvor grovt og næringsrikt du vil ha brødet, og du har også full kon- troll på hvor mye gjær, sukker og salt som tilsettes. Bruk gjerne økologisk mel om budsjettet tillater det, og spe på med frø eller korn for enda mer næring.

3. det er billigere

Det er anslått at et hjemmebakt brød koster gjennomsnittlig 7 kroner. Estimerer vi at gjennomsnitts brødet i butikken koster 30 kroner, er det 23 kroner å spare per brød. Anslår vi at det går med 7 brød i uken, sparer man altså 161 kroner i uken – 644 kroner i måneden – nærmere 8.000 kroner i året. Har du en husholdning som spiser to brød om dagen, kommer du straks opp i en besparelse på 16.000 kroner i året.

Eltefritt brød er altså budsjettvennlig, enkelt å lage og næringsrikt. Konklusjon: alle bør bake eltefritt!!

Eltefri bakst

Den nye boken min inneholder over 100 nye eltefrie oppskrifter på brød, boller, snurrer, kaker, pizza og annen gjærbakst. Teknikken er godt forklart med tekst og bilder og skulle du ha et spørsmål (som du ikke finner svar på i boken) er det bare å kontakte meg her på bloggen 😉

I tillegg får du også oppskrifter på mine favorittpålegg (du må jo tross alt ha noe godt på det deilige, nybakte brødet ditt) og et helt kapittel med oppskrifter med restebrød. Det er nemlig ingen grunn til å kaste ‘gammelt’ brød.

Boken kommer først i handel 1. januar men er mulig å forhåndsbestille frem til søndag 9.12. Da får du også boken til jul!! Klikk her for å forhåndsbestille.

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »