Jeg vet ikke helt hva det er med gjærbakst og meg – vi blir liksom ett. Du vet, visse ting har du bare en følelse for. Og når jeg først skal betro deg ting, så elsker jeg også å elte. Eller kanskje jeg skal heller si elsket…
For nå baker jeg bare eltefritt – brød, boller, kaker, pizzabunner, kringler, focaccia, all gjærbakst. Savner jeg å elte så gjør jeg det innimellom og, men det er nå sjeldent. Baksten blir saftig og smakfull, innsatsen er minimal. Hva er det ikke å like med det? Og det beste av alt, det er nærmest umulig å ikke få det til.
I forbindelse med den nye boken min, Eltefri bakst, måtte jeg tenke litt over hvorfor jeg synes at alle bør bake eltefritt og kom til tre hovedpunkter. Tre viktige grunner tenker jeg, både for de som allerede behersker gjærbakst og de som ikke gjør det.
1. det er enkelt å bake eltefritt
Når du først kommer i gang med eltefri baking, er det ingen vei tilbake. Teknikken er så enkel og fleksibel at du raskt klarer å ‘bake’ det inn i din hverdagsrutine.
Dette er teknikken i enkle trekk. En deig røres sammen, den får lov å stå og heve en god stund før den formes, etterheves og stekes. Hele prosessen tar 8–24 timer.
Det kan høres litt lenge ut, men dette er nettopp det fine med eltefritt – det er en veldig fleksibel prosess. Du kan røre deigen sammen før du drar på jobb og steke brødet om kvelden når du kommer hjem igjen. Du kan røre deigen sammen om kvelden før du legger deg, og steke brødet til frokost eller kvelds neste dag.
Og det beste av alt – om du ser at du ikke klarer å steke deigen innen 24 timer, kan du oppbevare den i kjøleskapet i inntil 4 døgn.
Søt gjærbakst lages i prinsipp etter samme teknikk, men med mer gjær. Deigen røres sammen, heves 2 timer i romtemperatur og etterheves så kjølig opptil 4 døgn. Velg selv når du vil steke deigen.
2. baksten er ekstra næringsrik og lett fordøyelig
Langtidsheving vekker nemlig ulike enzymer i kornet som bryter ned fytinsyre og dermed gjør brødet mer næringsrikt og lettere fordøyelig.
Når du baker brødet ditt selv, har du også full kontroll over ingrediensene. Du bestemmer akkurat hvor grovt og næringsrikt du vil ha brødet, og du har også full kon- troll på hvor mye gjær, sukker og salt som tilsettes. Bruk gjerne økologisk mel om budsjettet tillater det, og spe på med frø eller korn for enda mer næring.
3. det er billigere
Det er anslått at et hjemmebakt brød koster gjennomsnittlig 7 kroner. Estimerer vi at gjennomsnitts brødet i butikken koster 30 kroner, er det 23 kroner å spare per brød. Anslår vi at det går med 7 brød i uken, sparer man altså 161 kroner i uken – 644 kroner i måneden – nærmere 8.000 kroner i året. Har du en husholdning som spiser to brød om dagen, kommer du straks opp i en besparelse på 16.000 kroner i året.
Eltefritt brød er altså budsjettvennlig, enkelt å lage og næringsrikt. Konklusjon: alle bør bake eltefritt!!
Den nye boken min inneholder over 100 nye eltefrie oppskrifter på brød, boller, snurrer, kaker, pizza og annen gjærbakst. Teknikken er godt forklart med tekst og bilder og skulle du ha et spørsmål (som du ikke finner svar på i boken) er det bare å kontakte meg her på bloggen 😉
I tillegg får du også oppskrifter på mine favorittpålegg (du må jo tross alt ha noe godt på det deilige, nybakte brødet ditt) og et helt kapittel med oppskrifter med restebrød. Det er nemlig ingen grunn til å kaste ‘gammelt’ brød.
Lyst å lese hva andre synes om boken? Eller kanskje du har lyst å kjøpe den? Klikk her. Boken finner du også de fleste bokhandel om du vil ha den med en gang 🙂
Hei og takk for meget inspirerende bok.
Jag lagde søt gjærdeig her om dagen og da jeg skulle bake den ut etter tre dager, luktet det litt alkohol av deigen. Bakte den ut og det smakte jo ikke så bra. Kan det hende at den ikke sto kaldt nok? Jeg hadde den bare i kjelleren og ikke i kjøleskapet?
Hei Ida
Min deig lukter også litt syrlig etter 3 dager, men den smaker fortsatt godt.
Jeg tror nok at du er inne på noe – jeg oppbevarer deigen i kjøleskapet. Kjelleren din kan rett og slett ikke ha vært kald nok.
hilsen
ina
Nå skal jeg begynne å bake brød og rundstykker fra oppskriftene dine kjempebra – men jeg lurer på hva forskjellen blir på resultatet i forhold til om jeg «kjører» deigen i kjøkkenmaskin en stund? For nå er det jo blitt så «populært» å elte deig kjempelenge i maskin pga glutenet.
Takk for gode oppskrifter og gode tips
Hei Lillian
Langtisheving av brød (som i eltefritt) bryter ned fytinsyren og gjør baktsen ekstra næringsrikt og lettere fordøybar.
Ellers er det litt vanskelig å sammenligne – det er to forskjellige teknikker og forskjellige oppskrifter. Eltefrie deiger inneholder for eksempel mer væske og mindre gjær enn deig som skal eltes.
Personlig synes jeg at eltefritt blir best 😉
God bakst!
ina
Har fått boka og har testet ut forskjellig oppskrifter, brød, baguetter ( 2 forskjellige) og pizza. Vi er bare to voksne i huset, så det blir pizza i ei uke (laget bare halv porsjon), har du prøvd å fryse pizzadeig? Alt vi har prøvd til nå er kjempegodt, speltbrødet holder seg ferskt og godt i flere dager.
Hei Siri
Skal si du er produktiv!
Nei, jeg har ikke fryst pizzadeigen, men det går helt fint. Grunnen til at jeg ikke har foreslått det er fordi jeg synes det var lettere å heller steke pizzabunner (uten topping) og fryse de i stedet. De kan brukes direkte fra frysen – ha på topping sett i ovnen uten å tine bunnen første – i motsetning til frossen pizzadeig som må tines før den kan brukes.:)
Forresten veldig hyggelig å høre at oppskriftene brukes og fungerer for andre enn meg 🙂
hilsen
ina
Fikk boken din før jul, og har prøvd 4 av oppskriftene dine allerede og er «helfrelst».
Alle oppskriftene jeg har prøvd er helt topp og smaker vidunderlig.
Har bakt eltefritt ei stund for jeg er ikke så glad i den tradisjonelle bakemetoden, så dette med eltefritt passer meg helt perfekt.
Boka di blir nok med oss tur-retur hjem-hytte for å teste ut oppskrifter fremover, og vi gleder oss til å teste ut mere god bakst.
Tusen takk for ei flott bok.
Hei Ruth!
Du aner ikke hvor hyggelig det er å få en slik tilbakemelding – tusen takk!
Herlig å høre at du liker boken og godt å høre at oppskriftene funker for andre enn meg 🙂
Fortsatt fin jul og igjen, takk for strålende tilbakemelding.
ina:)
Har fått boken din idag.
Ser superfin ut med mye godt å bake.
Så hyggelig å høre at du har fått boken Kari – og at du liker den 🙂
ina
Altså! Jeg ser så! så! SÅÅÅÅ fram til denne boken!
Takk Grete – håper du fikk bestilt den, og kanskje fått den allerede?
ina:)