Gyoza (dumplings) med svinekjøtt og scampi

Gyoza (dumplings) med svinekjøtt og scampi

Jeg er fristet til å legge denne oppskriften på gyoza (dumplings) med svinekjøtt og scampi under kategorien lettvint middag.

Ja, for det er virkelig ingenting vanskelig med dette – med unntak kanskje å få tak i gyoza- eller wonton-ark – denne tynne deigen som fyllet pakkes inn i. Du finner den i mange innvandrerbutikker og av og til også i litt større matbutikker med god og bred sortiment (du finner de i frysedisken). Du kan selvsagt også lage de selv.

Gyoza er den japanske varianten av dumplings. Disse blir stekt i stekepannen og så dampet i motsetning til dumplings som stort sett bare dampes.

Mine er hva du kan kalle for rustikke gyoza. Deigen er klemt sammen rundt fyllet i et forsøk på å etterligne ekte gyoza, men lykkes ikke helt. Resultatet er litt shabby chic gyoza som ser så absolutt hjemmelaget ut. Jeg vil dog påstå at disse er langt bedre på smak enn de ferdige du får kjøpt i frysedisken. Og i motsetning til de i frysedisken har du full kontroll på ingrediensene. Kjøp gjerne økologisk svinekjøtt om du finner og ASC sertifisert scampi (som nå er lett tilgjengelig i de større matbutikkene – sjekk frysedisken)

Min venninne Kristin var på besøk når vi lagde disse. Det kan jeg anbefale! Altså ikke at Kristin kommer til deg, men at du lager dumplings sammen med noen. Det er både hyggelig og effektivt og lage gyoza sammen med andre.

Gyoza (dumplings) med svinekjøtt og scampi

Oppskriften lager mange gyoza’s. Lager du sammen med noen er det mer en nok å dele på dere to. Gyoza kan enten stekes/dampes med det samme eller fryses. Skal du fryse de, legger du de på en tallerken eller brett dekket med bakepapir og legger gyoza opp på. Nå gyoza er frosne kan du legge de i en plastpose. Gyoza kan stekes og dampes fra frossen, legg bare på 1-2 minutter ekstra på steketiden.

Gyoza (dumplings) med svinekjøtt og scampi – lager ca. 80 stykker

ingredienser
  • 400g rå ASC sertifisert scampi, finhakket
  • 400g kjøttdeig av svin
  • 100g grovhakket løk (gjerne sjalottløk)
  • 20 g grovhakket, fersk ingefær
  • 3 hvitløksfedd, grovhakket
  • 25g grovhakket frisk koriander med stilker
  • 2 ts soyasaus
  • 1 ts sriracha saus eller annen chilli saus
  • gyoza- eller wonton-ark (jeg brukte 2 pakker)
fremgangsmåte

Ha løk, ingefær, hvitløk, koriander, soyasaus og chilisaus i en food processor og kjør til finhakket.

Dette kan også gjøres for hånd om du ikke har en food processor (eller stavmikser).

Bland med scampi og svinkjøtt.

Stek en bit av farsen og smak. Tilsett mer soya- eller chilisaus om du føler for det.

Legg en liten klatt med fyll midt på et gyoza ark. Dypp fingeren din i litt vann og før den langs kantene på arket. Brett det ene hjørnet mot det andre slik at du får en trekant. Klem og brett kantene sammen i små folder.

Gyoza (dumplings) med svinekjøtt og scampi

Legg gyoza på et brett etterhvert som de blir ferdige.

Gyoza (dumplings) med svinekjøtt og scampi

Stek gyoza i litt olje til de får fin farge. Hell på litt vann, sett på lokk og la de dampe til de er ferdige.

Server med det samme.

Gyoza (dumplings) med svinekjøtt og scampi

Jeg liker å servere de med en søt chilisaus men soyasaus er også et godt alternativ.

Gyoza (dumplings) med svinekjøtt og scampi

For fryse tips, se innledningen.

Gyoza (dumplings) med svinekjøtt og scampi

Og ja, det kommer flere gyoza oppskrifter på bloggen, for dette var digg!

Kommentarer

  • Reply Erika Kurahachi 23. mai 2021

    Problemet med typ norsk versjon av gyoza er smaken,og mangel på saus som smaker den skal.
    Med tilknytning til Japan blir man ofte litt sær når det ikke «smaker som det skal».

  • Reply Renate 11. mars 2020

    Dette ser kjempegodt ut. Hvor kjøper du gyoza- eller wonton-ark og hvilket merke er de?

    • Reply Mat På Bordet 15. mars 2020

      Hei Renate! Jeg har dessverre kastet pakken, og husker ikke hvem produsenten var. Jeg kjøpt de på Sagene Torg – en velassortert innvandrerbutikk i Oslo. Om du bor i nærheten anbefaler jeg en tur dit 🙂 ina

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate »