
Jeg er fristet til å legge denne oppskriften på gyoza (dumplings) med svinekjøtt og scampi under kategorien lettvint middag.
Ja, for det er virkelig ingenting vanskelig med dette – med unntak kanskje å få tak i gyoza- eller wonton-ark – denne tynne deigen som fyllet pakkes inn i. Du finner den i mange innvandrerbutikker og av og til også i litt større matbutikker med god og bred sortiment (du finner de i frysedisken). Du kan selvsagt også lage de selv.
Gyoza er den japanske varianten av dumplings. Disse blir stekt i stekepannen og så dampet i motsetning til dumplings som stort sett bare dampes.
Mine er hva du kan kalle for rustikke gyoza. Deigen er klemt sammen rundt fyllet i et forsøk på å etterligne ekte gyoza, men lykkes ikke helt. Resultatet er litt shabby chic gyoza som ser så absolutt hjemmelaget ut. Jeg vil dog påstå at disse er langt bedre på smak enn de ferdige du får kjøpt i frysedisken. Og i motsetning til de i frysedisken har du full kontroll på ingrediensene. Kjøp gjerne økologisk svinekjøtt om du finner og ASC sertifisert scampi (som nå er lett tilgjengelig i de større matbutikkene – sjekk frysedisken)
Min venninne Kristin var på besøk når vi lagde disse. Det kan jeg anbefale! Altså ikke at Kristin kommer til deg, men at du lager dumplings sammen med noen. Det er både hyggelig og effektivt og lage gyoza sammen med andre.

Oppskriften lager mange gyoza’s. Lager du sammen med noen er det mer en nok å dele på dere to. Gyoza kan enten stekes/dampes med det samme eller fryses. Skal du fryse de, legger du de på en tallerken eller brett dekket med bakepapir og legger gyoza opp på. Nå gyoza er frosne kan du legge de i en plastpose. Gyoza kan stekes og dampes fra frossen, legg bare på 1-2 minutter ekstra på steketiden.
Problemet med typ norsk versjon av gyoza er smaken,og mangel på saus som smaker den skal.
Med tilknytning til Japan blir man ofte litt sær når det ikke «smaker som det skal».
Dette ser kjempegodt ut. Hvor kjøper du gyoza- eller wonton-ark og hvilket merke er de?
Hei Renate! Jeg har dessverre kastet pakken, og husker ikke hvem produsenten var. Jeg kjøpt de på Sagene Torg – en velassortert innvandrerbutikk i Oslo. Om du bor i nærheten anbefaler jeg en tur dit 🙂 ina