Nøttesmør (cashew-, mandel- og hasselnøttsmør)

Nøttesmør (cashewsmør, mandelsmør og hasselnøttsmør)

Har du laget nøttesmør? Det anbefaler jeg deg virkelig å prøve!

Ikke bare er det fascinerende å se nøtter gå fra hele til hakkede til smuler til smør, men du får også mulighet til å pimpe nøttesmøret ditt slik at du får den akkurat som du liker den.

Vil du ha den helt naturlig tilsetter du ingenting. Salt synes jeg er helt nødvendig – det fremhever smaken på nøttene – men mengde bestemmer du selv. Tilsett honning eller lønnesirup om du vil ha litt sødme. Kanskje en dæsj kanel hadde gjort seg. Eller chili? Tenk kreativt. Det er også godt å riste nøttene før du kjører de til smør. Bare pass på at de er helt avkjølt før du legger de i food processoren.

Nøttesmør kan du lage med de fleste nøttene – jeg har tatt for meg cashew-, mandel- og hasselnøttsmør. Peanøttsmør kan du selvsagt lage selv, valnøttsmør er også en mulighet. Prøv gjerne en blanding av nøtter også! Det er jo en fin måte å bruke opp litt rester på.

Prinsippet er enkelt. Nøtter har naturlige oljer i seg og kjører du de lenge nok i en food processor eller blender brytes nøttene ned, oljen slippes løs og du ender opp med nøttesmør. Tilsett krydder om du ønsker, hell over på glass og oppbevar kjølig. Der kan de stå nesten i det uendelige men jeg er sikker på at du finner god bruk for de før da.

Oppskriftene er hentet fra den nye boken min ELTEFRI BAKST – gjærbakst gjort enkelt, sunt og smakfullt. Ta gjerne en titt på den her.

Nøttesmør (cashewsmør, mandelsmør og hasselnøttsmør)

Nøttesmør (cashew-, mandel- og hasselnøttsmør) – gir ca. 4 dl nøttesmør

ingredienser
cashewsmør
 • 500g rå cashewnøtter (usaltet)
 • salt
mandelsmør
 • 500g mandler
 • salt
hasselnøttsmør
 • 500g hasselnøtter
 • salt
fremgangsmåte

ovn temp. 200ºC

Rist nøttene i ovnen i 515 minutter(Hasselnøtter: Legg de i et rent kjøkkenhåndkle og gni de mot hverandre slik at skallet løsner. Plukk ut nøttene og la så mye skall som mulig ligge igjen). La de avkjøle.  

Ha nøttene i en food processor eller blender og kjør til du har smør. Dette vil ta 10–15 minutter avhengig av styrken på maskinen. Skrap ned sidene underveis. 

Smak til med salt og annen krydder om ønsket. Hell over i rene glass, sett på lokk og oppbevar kjølig. 

 

Oppskriftene er hentet fra den nye boken min ELTEFRI BAKST – gjærbakst gjort enkelt, sunt og smakfullt. Ta gjerne en titt på den her.

Kommentarer

 • Reply Sarah 25. mars 2020

  Takk for flott tips! Perfekt i disse dager 🙂

  Klem til deg

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »