
Langpannekake med syltetøy og smuldretopping er resultatet av påtvungen kreativitet. Det er da det beste skjer i grunnen. Det du skulle lage har du ikke tid til å lage, mangler ingredienser, funker ikke for formålet eller hva nå grunnen er til at ting ikke går som planlagt.
Nå skal jeg ikke påstå at denne oppskriften er superkreativ, for det er den ikke. Den henter sin inspirasjon fra en ev mine favorittkaker fra barndommen – Sreuselkuchen. Med tysk mor, var denne kaken en gjenganger, særlig når den tyske delen av familien var på besøk sommerstid.
Minnet om Streuselkuchen er altså hentet frem igjen og dukker opp her med en eltefri bunn toppet med kirsebærsyltetøy, kirsebær i sukkerlake (som jeg kjøpte i Hellas i fjor sommer og som nå endelig fant sitt bruk) og en smuletopping. Du verden så godt det ble.
Første forsøk ble til i forbindelse med fotograf besøk fra D2 (følg med 8.mai) og fikset litt på i denne utgaven med litt tynnere bunn og kirsebærene i sukkerlake som jeg plutselig husket på. Å jeg elsker, når ting faller på plass.
Gjærbakst blir nemlig så utrolig enkelt når du har en deig liggende parat til bruk i kjøleskapet. Det er konklusjonen jeg kom til etter å ha skrevet den nye boken min Eltefri bakst – og som flere og flere er enige med meg i. Søt gjærbakst har aldri vært enklere – eller bedre.
Jeg bruker halvparten av deigen for denne oppskriften, men du kan bruke hele om du vil. Bruker du liten langpanne blir bunnen dobbel så tykk. Det er også digg. Alternativt kan du bruke en stor langpanne og få like tynn bunn som meg. Lager du kake i stor langpanne så husk på å doble ingrediensene for toppingen.
