Langpannekake med syltetøy og smuldretopping

Langpannekake med syltetøy og smuldretopping

Langpannekake med syltetøy og smuldretopping er resultatet av påtvungen kreativitet. Det er da det beste skjer i grunnen. Det du skulle lage har du ikke tid til å lage, mangler ingredienser, funker ikke for formålet eller hva nå grunnen er til at ting ikke går som planlagt.

Nå skal jeg ikke påstå at denne oppskriften er superkreativ, for det er den ikke. Den henter sin inspirasjon fra en ev mine favorittkaker fra barndommen – Sreuselkuchen. Med tysk mor, var denne kaken en gjenganger, særlig når den tyske delen av familien var på besøk sommerstid.

Minnet om Streuselkuchen er altså hentet frem igjen og dukker opp her med en eltefri bunn toppet med kirsebærsyltetøy, kirsebær i sukkerlake (som jeg kjøpte i Hellas i fjor sommer og som nå endelig fant sitt bruk) og en smuletopping. Du verden så godt det ble.

Første forsøk ble til i forbindelse med fotograf besøk fra D2 (følg med 8.mai) og fikset litt på i denne utgaven med litt tynnere bunn og kirsebærene i sukkerlake som jeg plutselig husket på. Å jeg elsker, når ting faller på plass.

Gjærbakst blir nemlig så utrolig enkelt når du har en deig liggende parat til bruk i kjøleskapet. Det er konklusjonen jeg kom til etter å ha skrevet den nye boken min Eltefri bakst – og som flere og flere er enige med meg i. Søt gjærbakst har aldri vært enklere – eller bedre.

Jeg bruker halvparten av deigen for denne oppskriften, men du kan bruke hele om du vil. Bruker du liten langpanne blir bunnen dobbel så tykk. Det er også digg. Alternativt kan du bruke en stor langpanne og få like tynn bunn som meg. Lager du kake i stor langpanne så husk på å doble ingrediensene for toppingen.

Langpannekake med syltetøy og smuldretopping

Langpannekake med syltetøy og smuldretopping

ingredienser
brioche deig
 • 600g hvetemel
 • 50g sukker
 • 2 ts tørrgjær
 • 150g smør eller margarin
 • 200ml lettmelk
 • 4 egg
 • 1 ts vaniljeesktrakt
toppin
 • 300g hvetemel
 • 100g sukker
 • 150g smør eller margarin
 • 5-6 generøse spiseskjeet med kirsebærsyltetøy
 • 10-15 kirsebær i sukkerlake (valgfritt)
fremgangsmåte

180°C

en liten langpanne

Lag deigen. Bland hvetemel, sukker og tørrgjær i en stor bolle.

Smelt smør eller margarin i en kjele. Tilsett melk. Påse at blandingen er fingervarm. Pisk inn eggene. Rør inn vaniljeekstrakten.

Hell melkeblandingen i melblandingen og rør sammen til en klissete deig. Dekk til deigen og la den heve på et lunt sted til dobbel størrelse, cirka 2 timer. Sett deigen kjølig til neste dag eller i opptil 4 dager.

Ha halvparten av den kalde deigen over på en melet arbeidsflate. Rull den ut til en firkant på størrelse av langpannen din. Legg den i langpannen, dekk den til og la den heve til dobbel størrelse, ca. 1 time.

Lag smuldretopping. Bland mel og sukker i en bolle. Kna inn smøret/margarinen til smøret er jevnt fordelt og du har en smulete blanding. Alternativt kan du ha alt oppi en food processor og kjøre det til en smulete blanding.

Smør generøst med syltetøy over deigen når den er feridghevet. Strø med kirsebær og smuldretopping.

Sett kaken i varm ovn og stek i ca. 30 minutter til  gyllenbrun.

Langpannekake med syltetøy og smuldretopping

Server gjerne lunken eller helt avkjølt.

Langpannekake med syltetøy og smuldretopping

Håper at dette blir en favoritt hos deg også ♥

Langpannekake med syltetøy og smuldretopping

 

Langpannekake med syltetøy og smuldretopping

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »