Jeg fikk det for meg forleden at jeg burde prøve å lage min egen tahini. Hvorfor den tanken ikke hadde slått meg før er jeg litt usikker på. Kanskje det var etter å ha kjøpt et glass med tahini som smakte mer beskt enn sesamfrø. Der det lå en hard masse på bunnen av glasset som var vanskelig å røre sammen med oljen som lå på toppen.
Vel, det tok ikke mer enn et google søk for å finne ut av at hjemmelaget tahini ikke var så vanskelig å lage selv.
Tahini lages med tre ingredienser – sesamfrø, salt og olivenolje – i 2 steg. Det første du gjør er å riste sesamfrø. Dette gjør jeg i en tørr stekepanne, men går selvsagt også an å gjøre i stekeovnen. Å riste frøene får frem mer aroma, en mer tydelig smak av sesam i tillegg til å gi en fin gyllen farge på tahini. Hopper du over dette steget (som du selvsagt kan gjøre) ender du opp med en lys tahini med en noe mildere smak.
2.steg er å kjøre frøene til en relativ glatt masse i en food processor. Salt og olje tilsettes for å få riktig konsistens og smak. Og det er det hele.
Duften av sesamfrøene er helt vidunderlig mens man lager tahini og hver gang man åpner glasset slår den samme herlige duften deg.
Det er så enkelt å lage tahini at jeg foreslår at du lager små porsjoner om gangen. Da har du alltid ‘fersk’ tahini å ty til .
Hei!
Jammen skal jeg lage dette – takk for tipset!
Må/bør frøene være uten skall?
Hei Marianne
Du kan bruke sesamfrø med eller uten skall, jeg bruker som oftest uten 🙂
ina
Kan den fryses?
Hei Mari – ja, tahini kan fryses.
hilsen
ina
Hei! Hvor lenge kan den oppbevares i kjøleskapet?
Jeg har oppbevart det i en uke – innen da hadde jeg brukt opp alt 🙂
Tror at det kan fint oppbevares et par uker, men lag heller mindre for å være sikker på at du får brukt det opp.
Det er så fort gjort å lage nytt 😉
ina
Så gøy, det må jeg prøve