Hjemmelaget tahini

Hjemmelaget tahini

Jeg fikk det for meg forleden at jeg burde prøve å lage min egen tahini. Hvorfor den tanken ikke hadde slått meg før er jeg litt usikker på. Kanskje det var etter å ha kjøpt et glass med tahini som smakte mer beskt enn sesamfrø. Der det lå en hard masse på bunnen av glasset som var vanskelig å røre sammen med oljen som lå på toppen.

Vel, det tok ikke mer enn et google søk for å finne ut av at hjemmelaget tahini ikke var så vanskelig å lage selv.

Tahini lages med tre ingredienser – sesamfrø, salt og olivenolje – i 2 steg. Det første du gjør er å riste sesamfrø. Dette gjør jeg i en tørr stekepanne, men går selvsagt også an å gjøre i stekeovnen. Å riste frøene får frem mer aroma, en mer tydelig smak av sesam i tillegg til å gi en fin gyllen farge på tahini. Hopper du over dette steget (som du selvsagt kan gjøre) ender du opp med en lys tahini med en noe mildere smak.

2.steg er å kjøre frøene til en relativ glatt masse i en food processor. Salt og olje tilsettes for å få riktig konsistens og smak. Og det er det hele.

Duften av sesamfrøene er helt vidunderlig mens man lager tahini og hver gang man åpner glasset slår den samme herlige duften deg.

Det er så enkelt å lage tahini at jeg foreslår at du lager små porsjoner om gangen. Da har du alltid ‘fersk’ tahini å ty til .

Hjemmelaget tahini

Hjemmelaget tahini – ca. 200ml

ingredienser
  • 250g sesamfrø
  • 1 ts flaksalt
  • ca. 150ml mild olivenolje
fremgangsmåte

Rist sesamfrø i panne eller i stekeovnen til de har en fin gyllen farge.

Her har du et før og etter bilde som referanse.

Hjemmelaget tahini

La sesamfrøene avkjøle helt.

Ha de opp i en food processor sammen med salt og sett maskinen i gang.

Tilsett olivenolje litt om litt mens maskinen kjører, og stopp og skrap ned sidene et par ganger.

Det kan hende at du ikke vil ha behov for alt mengden oliven olje. Målet er en tykk, men flytende tahini.

Ha tahini opp i et glass med lokk og oppbevar i kjøleskapet.

Hjemmelaget tahini

Bruk tahini i hummus, i salatdressinger, som dip eller på brødskiva. Sunt og godt ♥

Kommentarer

  • Reply Liss M. Aas 25. juni 2020

    Hei! Hvor lenge kan den oppbevares i kjøleskapet?

    • Reply Mat På Bordet 19. august 2020

      Jeg har oppbevart det i en uke – innen da hadde jeg brukt opp alt 🙂
      Tror at det kan fint oppbevares et par uker, men lag heller mindre for å være sikker på at du får brukt det opp.
      Det er så fort gjort å lage nytt 😉
      ina

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »