Eltefrie mini kanelsnurrer med flaksalt!

Eltefrie mini kanelsnurrer med flaksalt!

Søren, jeg tenkte jeg skulle først røpe hva som var spesielt med disse kanelbollene litt lengre ned i tekste, men måtte selvsagt røpe alt i tittelen – eltefrie, mini kanelsnurrer med flaksalt.

3 gode ting i en bolle – tenke seg det! Vi tar eltefritt først, for om ikke du vet det enda så skrev jeg en bok om eltefri bakst. Det er mye nytt i den boken, men det som kanskje er mest spennende er at du også kan lage søt gjærbakst med den eltefrie metoden.

Prinsippet er det samme opp til en viss punkt – deigen eltes ikke, den bare røres sammen – og en kombinasjon av høy væskeinnhold og lang hevetid gjør at et glutenstruktur dannes helt av seg selv. Helt genialt.

Boken finner du i de fleste bokhandel og kan også kjøpes på nett via ArkNorli, Tanum, eller Adlibris. Du kan også kjøpe den direkte fra forlaget hvor du også kan lese om hva andre synes om boken. Slik ser boken ut:

eltefri bakst

Jeg har tatt utgangspunkt i en av grunn oppskriftene på søt gjærdeig fra boken for å lage disse bollene – oppskriften får du også her. Prøv den, liker du den så frister det forhåpentligvis å kjøpe boken.

Så var det det andre punktet – mini kanelboller. Ja, for vanligvis får jeg 12 kanelboller ut av denne deigen. Men i denne oppskriften steker jeg bollene i en muffinsform (eller 2 muffinsformer for å være presis) og da må deigen skjæres opp i mindre emner slik at de ikke eksploderer ut av sitt lille muffins hjem. (PS. det er normal muffins størrelse det er snakk om her – ikke mini-muffins).

Og så det siste – som jeg synes var helt genialt – flaksalt på kanelboller. Ideen fikk jeg av Alison Roman som lagde snurrer med lønnesirup og avrundet, ja, nettopp, med flaksalt.

Jeg har gjort en vri og penslet bollene med sukkersirup mens de fortsatt er varme (akkurat som du gjør når du skal lage babka) – rett ut av ovnen med andre ord – og drysset en generøs mengde med flaksalt over de glinsende toppene.

Disse må dere bare lage folkens! Husk at jeg hadde 20 boller som fikk 20 smakere og alle kommenterte hvor digge de var. Så det så…

Eltefrie mini kanelsnurrer med flaksalt!

Eltefrie mini kanelsnurrer med flaksalt – 20 stykk

ingredienser
eltefrie kanelboller
  • 600g hvetemel
  • 100g sukker
  • 2 ts tørrgjær
  • 1 ts kardemomme
  • 100g smør eller margarin
  • 200ml melk
  • 100ml vann
  • 1 egg
kanelfyll
  • 100g smør eller margarin
  • 100g brun farin
  • 1 ss kanel
sukkerlake
  • 100ml vann
  • 100g sukker
topping
  • flaksalt
fremgangsmåte

Ovn temp. 200ºC.  varmluft

2  muffinsbrett. Pensle muffinsformen med smør eller margarin. Klipp bakepapir i små ruter og press de ned i muffinsformen.

Lag deigen: Bland hvetemel, sukker, tørrgjær og kardemomme i en stor bolle. 

Smelt smør eller margarin i en kjele. Rør inn melk og vann. Påse at blandingen er fingervarm. Pisk inn egget.

Hell melkeblandingen i melblandingen og rør sammen til en klissete deig. Dekk deigen til og la den heve på et lunt sted til dobbel i størrelse, ca. 2 timer. Sett deigen kjølig til neste dag, og opp til 4 dager. 

Lag kanelfyllet dagen du skal bake.

Smelt smøret og rør inn sukker og kanel. Sett til side.

Ha den kalde deigen over på en melet arbeidsflate. Kjevle den ut til en firkant på ca. 30 x 50 cm. Fordel fyllet jevnt utover. Rull deigen sammen til en stram pølse. Skjær i 20 like brede skiver.

Fordel skivene i muffinsformen, dekk de til og la de heve et lunt sted til doblet i størrelse.

Lag sukkerlake.

Ha sukker og vann i en kjele og varm opp til sukkeret har smeltet. Sett til side.

Eltefrie mini kanelsnurrer med flaksalt!

Sett muffinsbrettene i ovnen (eller stek de hver for seg) og stek i ca. 12 minutter til de er gjennomstekte og har fått fin farge.

Eltefrie mini kanelsnurrer med flaksalt!

Pensle de med sukkerlake så snart du tar de ut av ovnen og strø med flaksalt.

Eltefrie mini kanelsnurrer med flaksalt!

Løft gjerne muffinsene ut av formen ved hjelp av papiret og la de avkjøle på en rist.

Eltefrie mini kanelsnurrer med flaksalt!

Ikke kom her og si at du ikke ble fristet til å lage de nå…..

Eltefrie mini kanelsnurrer med flaksalt!

Jeg klarte i hvert fall ikke å vente så lenge med å smake…

Eltefrie mini kanelsnurrer med flaksalt!

og de innfridde til de grader. Fra nå av blir det salt på baksten!

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »