Søren, jeg tenkte jeg skulle først røpe hva som var spesielt med disse kanelbollene litt lengre ned i tekste, men måtte selvsagt røpe alt i tittelen – eltefrie, mini kanelsnurrer med flaksalt.
3 gode ting i en bolle – tenke seg det! Vi tar eltefritt først, for om ikke du vet det enda så skrev jeg en bok om eltefri bakst. Det er mye nytt i den boken, men det som kanskje er mest spennende er at du også kan lage søt gjærbakst med den eltefrie metoden.
Prinsippet er det samme opp til en viss punkt – deigen eltes ikke, den bare røres sammen – og en kombinasjon av høy væskeinnhold og lang hevetid gjør at et glutenstruktur dannes helt av seg selv. Helt genialt.
Boken finner du i de fleste bokhandel og kan også kjøpes på nett via Ark, Norli, Tanum, eller Adlibris. Du kan også kjøpe den direkte fra forlaget hvor du også kan lese om hva andre synes om boken. Slik ser boken ut:
Jeg har tatt utgangspunkt i en av grunn oppskriftene på søt gjærdeig fra boken for å lage disse bollene – oppskriften får du også her. Prøv den, liker du den så frister det forhåpentligvis å kjøpe boken.
Så var det det andre punktet – mini kanelboller. Ja, for vanligvis får jeg 12 kanelboller ut av denne deigen. Men i denne oppskriften steker jeg bollene i en muffinsform (eller 2 muffinsformer for å være presis) og da må deigen skjæres opp i mindre emner slik at de ikke eksploderer ut av sitt lille muffins hjem. (PS. det er normal muffins størrelse det er snakk om her – ikke mini-muffins).
Og så det siste – som jeg synes var helt genialt – flaksalt på kanelboller. Ideen fikk jeg av Alison Roman som lagde snurrer med lønnesirup og avrundet, ja, nettopp, med flaksalt.
Jeg har gjort en vri og penslet bollene med sukkersirup mens de fortsatt er varme (akkurat som du gjør når du skal lage babka) – rett ut av ovnen med andre ord – og drysset en generøs mengde med flaksalt over de glinsende toppene.
Disse må dere bare lage folkens! Husk at jeg hadde 20 boller som fikk 20 smakere og alle kommenterte hvor digge de var. Så det så…