Eltefrie appelsinsnurrer med sjokoladetrukkede rosiner
3 kommentarer
Bare sånn at du vet det – eltefrie appelsinsnurrer har MASSE smak. Her er det altså ikke noe å lure på – når du tar en bit av disse så vet du med en gang at dette er appelsinsnurrer. Og sånn skal det være. Det er jo ikke noe som er verre enn at forventningene ikke innfrir, ikke sant?
Det som er mindre innlysende når du smaker bollene er at jeg har brukt sjokoladetrukkede rosiner fremfor ‘bare’ rosiner. Noen merket de litt annerledes rosinene, andre var altfor opptatt av appelsinsmaken. Så her skal jeg la det være opp til deg hva slags rosiner du vil bruke.
Og du, bollene er eltefrie såklart. Her har jeg brukt en av grunnoppskriftene fra boken (det finnes flere grunnoppskrifter på søt gjærbakst i boken i tilfelle du lurte på om det var verdt å kjøpe boken) og laget et appelsinfyll. Ja, og brukt sjokoladetrukkede rosiner.
(Her er forresten boken min, klikk på bildet for å komme til Norli sin nettbutikk der du kan bestille den. Den kan kjøpes i de fleste bokhandel eller direkte fra forlaget om du foretrekker det. )
Jeg synes ikke det var nødvendig med glasur på snurrene, men det er også opp til deg. Skulle jeg ha laget en glasur, ville jeg ha laget en enkel melisglasur og erstattet melk/vann med appelsinjus, bare for å holde oss litt til tema her…
Eltefrie appelsinsnurrer med sjokoladetrukkede rosiner – 12-15 snurrer
ingredienser
deigen
600g hvetemel
100g sukker
2 ts tørrgjær
1 ts kardemomme
100g smør eller margarin
200ml melk
100ml vann
1 egg
appelsinfyll
100g smør eller margarin
100g sukker
finrevet skall av 2 store appelsiner
annet
200g sjokoladetrukkede rosiner
1 egg til pensling
fremgangsmåte
Ovn temp 200°
Lag deigen:Blandhvetemel, sukker, tørrgjær og kardemomme i en stor bolle.
Smelt smør eller margarin i en kjele. Rør inn melk og vann. Påse at blandingen er fingervarm. Pisk inn egget.
Hell melkeblandingen i melblandingen og rør sammen til en klissete deig. Dekk deigen til og la den heve på et lunt sted til dobbel i størrelse, ca. 2 timer. Sett deigen kjølig til neste dag, og opp til 4 dager.
Lag appelsinfyllet. Smelt smør/margarin i en kjele. Rør inn sukker og appelsinskall. La det avkjøle noe.
Ha den kalde deigen over på en melet arbeidsflate. Rull den ut til en firkant på ca. 30x50cm og smør appelsinfyllet jevnt utover. Strø med sjokoladetrukkede rosiner.
Rull deigen sammen til en pølse og skjær den i 12 jevnt store skiver. Legg skivene i en liten langpanne og press de gjerne litt ned slik at de blir jevnt tykke.
Dekk til pannen og la snurrene heve på et lunt sted til de har omtrent doblet i størrelse og har hevet litt inn i hverandre.
Her ser du forresten det fine appelsinfyllet.
Pensle snurrene med sammenvispet egg og sett i varm ovn. Stek 20-25 minutter til gylne og fine.
Løft ut snurrene og la de avkjøle på rist. Du kan gjerne spise de mens de fortsatt er litt lunkne, men disse var også knallgode 3 dager etter bakstdag.
Jeg skulle gjerne ha sendt deg en aldri så liten smakebit, men du må bare lage disse selv om det frister.
Utrolig gode boller! Tusen takk for oppskrift – disse ble perfekte på tur. Visste ikke at man kunne bake så gode boller uten elting! Blir nok denne grunnoppskriften jeg kommer til å bake boller med fremover også!
Ny superfavoritt! Kjempegode boller som smaker som appelsinsjokolade! Ikke veldig begeistret for rosiner, så byttet ut med mørk kokesjokolade. Helt magiske boller
Utrolig gode boller! Tusen takk for oppskrift – disse ble perfekte på tur. Visste ikke at man kunne bake så gode boller uten elting! Blir nok denne grunnoppskriften jeg kommer til å bake boller med fremover også!
Ny superfavoritt! Kjempegode boller som smaker som appelsinsjokolade! Ikke veldig begeistret for rosiner, så byttet ut med mørk kokesjokolade. Helt magiske boller
Herlig Marthe – hyggelig å høre at de var en suksess!