For å lage den beste focaccia pizza er det to ting du skal passe på.
Det første er selvfølgelig focacciaen. Denne må du lage selv, og gjerne av den eltefrie varianten som du finner oppskrift på i boken min Eltefri bakst på side 88 (fortvil ikke om du ikke har boken (enda) du finner også oppskriften lenger nede).
Den eltefrie deigen må lages dagen i forkant, men kan gjerne lages lenge før det. Så fremt du har plass i kjøleskapet, vil den ekstra tiden bare gjøre deigen din godt. Smakene modnes og du får en herlig bunn.
Det andre er å ikke være knegen med topping. En pizza focaccia skal nemlig ikke være tilbehør, men et måltid i seg selv, med en salat for eksempel som tilbehør.
Hva slags topping du ønsker å bruke er selvsagt opp til deg, men jeg elsker kombinasjonen som jeg kom fram til i denne oppskriften.
Jeg må innrømme at jeg brukte litt tilfeldige ingredienser og gjerne ting jeg ville spise ferdig. Et halvt glass med oliven, litt pesto igjen i et glass, noen diverse ostebiter, og så videre. Gjør gjerne det du og, for dette er en gyllen anledning å ‘rydde’ litt i kjøleskapet.
Dette er forresten den fine boken min Eltefri bakst som jeg nevnte tidligere i teksten.
Klikk på boken for å lese mer om den på forlagets sin side (den kan også bestilles derfra) eller ta en titt på den hos Norli, ARK eller Adlibris for eksempel.
Den beste focaccia pizza
ingredienser
focaccia
1 kilo hvetemel
1 ts tørrgjær
2 ts flaksalt
750ml kaldt vann fra springen
tomatsaus
1 boks hakkede tomater (spander på deg noen smakfulle italienske tomater på boks)
2 hvitløksfedd, knust
3 - 4 stilker frisk basilikum
en dæsj lagret balsamico eddik
topping
olivenolje
ca. 200g ost i små terninger
ca. 100g tynne skiver med valgfri pølse, gjerne litt spicy
et halvt glass artisjokker i olje
15 - 20 oliven
ca. 150g mozzarella
2-3 ss pesto
pepper, chiliflak
fremgangsmåte
Ovn temp. 220 °C
Rør sammen hvetemel, tørrgjær og salt i en stor bolle eller bøtte med lokk.
Tilsett 7 dl av vannet og rør deigen sammen. Pass på at du rører godt slik at du ikke har tørre klumper med mel. Bruk resten av vannet om nødvendig.
Sett på lokk og la den heve på benken opptil et døgn.
Om du skal ikke bruke deigen med det samme, sett den i kjøleskapet og oppbevar den der til du trenger den.
Lag tomatsausen.
Hell tomatene i en stekepanne og ha knuste hvitløksfedd og frisk basilikum oppi. La det småkoke en halvtimes tid til det tykner. Fisk ut hvitløksfeddene og basilikum – de har gjort jobben sin nå. Smak til med litt balsamicoeddik og litt salt og pepper om nødvendig. La det avkjøle.
Hell rikelig med olje i en langpanne med litt kant.
Ha deigen over i pannen og strekk litt på den. La den hvile litt og strekk den ut igjen. Fortsett å gjøre dette til deigen fyller pannen.
La deigen komme seg litt til hektene igjen. Dekk den til og sett den et lunt sted 30-40 minutter.
Hell litt olje over deigen og bruk fingrene til å lage små fordypninger.
Fyll fordypningene eller lag nye, med osten som du har skjært i små terninger.
Fordel den nydelige tomatsausen din på toppen. Jeg liker å legge det litt ujevnt i klatter.
Fordel pølse, oliven og artisjokker på toppen. Dytt de gjerne litt ned i deigen de og.
Topp med mozzarella – her liker jeg også å samle osten i små hauger.
Fordel pestoen i klatter utover alt det herlige du allerede har lagt på toppen av den nydelige focacciaen din.
Slik så min focaccia pizza ut før den gikk i ovnen.
Sett focaccia pizza i varm ovn og stek i ca. 15 minutter til den har fått fin farge og osten bobler.
Slik så min ut da den kom ut av ovnen.
Focaccia pizza kan gjerne serveres med det samme, mens den er varm. Gjerne med en god salat ti log noe godt å drikke.