Hils på de nye bollene du skal ha med deg neste gang du skal på tur. Ja, for hva er mer klassisk enn kombinasjonen sjokolade og appelsin?
Sjokolade for å friste barna med på tur (og kanskje noen voksne) og appelsin som en forfriskende motpart.
Legg de to smakene i en bolle, og du får hvem som helst med på tur!
Når det er sagt, så er det ingen betingelse å dra på tur for å kunne lage boller med sjokolade og appelsin. Neida, disse kan du også nyte i sofakroken om du ønsker. Men, tur anbefales altså. Det er noe med den friske luften og mosjonen som gjør at boller smaker ekstra godt.
Disse bollene er av den eltefrie varianten. Om du ikke har bakt eltefritt før, så anbefales det! Det er absolutt den letteste måten å lage nydelige, luftige boller. Og om du ikke vet det allerede, så har jeg skrevet en hel bok om eltefri bakst. Du kan lese mer om boken her.
Men, tilbake til bollene. Rør sammen deigen når det passer, la det heve og sett den så i kjøleskapet til du skal bruke den. Jeg setter en grense på 4 dager i kjøleskapet, så ha en liten plan på når du skal lage boller. Får du ikke brukt deigen innen den tid kan du fryse den. Frys den som den er, eller form og fyll de før du fryser de.
Og så der det bare å ta de med på tur. Gjerne med noen ekstra appelsiner på lur.
Boller med sjokolade og appelsin – turboller – 12-15 boller
ingredienser
bolledeig
600g hvetemel
100g sukker
1 ts kardemomme
2 ts tørrgjær
100g smør eller margarin
200ml melk
100ml vann
1 egg
appelsin- og sjokoladefyll
100g smør eller margarin
100g brunt sukker
finrevet skall av 2 appelsiner (eller 4 klementiner)
100g grovhakket mørk eller lys sjokolade
fremgangsmåte
Ovn temp 200°
Lag deigen.Blandhvetemel, sukker, tørrgjær og kardemomme i en stor bolle.
Smelt smør eller margarin i en kjele. Rør inn melk og vann. Påse at blandingen er fingervarm. Pisk inn egget.
Hell melkeblandingen i melblandingen og rør sammen til en deig. Dekk deigen til og la den heve på et lunt sted til dobbel i størrelse, ca. 2 timer. Sett deigen kjølig til neste dag, og opp til 4 dager.
Lag fyllet. Smelt smør/margarin i en kjele. Rør inn sukker og appelsinskall. La det avkjøle noe.
Ha den kalde deigen over på en melet arbeidsflate. Rull den ut til en firkant på ca. 30x50cm og smør fyllet jevnt utover. Strø med grovhakket sjokolade.
Rull deigen sammen til en pølse og skjær den i 12-15 jevnt store skiver. Legg skivene i en liten langpanne og press de gjerne litt ned slik at de blir jevnt tykke.
Ser det ikke digg ut allerede?
Dekk til pannen og la bollene heve på et lunt sted til de har omtrent doblet i størrelse og har hevet litt inn i hverandre.
Pensle bollene med sammenvispet egg og sett i varm ovn. Stek 20-25 minutter til gylne og fine.
PS: her har jeg ikke penslet med sammenvispet egg – de blir fine da og!
Løft bollene ut av langpannen og la de avkjøle på rist.
Du kan gjerne spise de mens de fortsatt er litt lunkne, men spar noen for turen…
Bollene kan gjerne fryses – la de tine i sekken mens du er på tur eller varm de opp i ovnen når du kommer hjem.
Har ikke prøvd eltefri bolledeig før, og det er en ting jeg ikke forstår: Deigen er jo klissete når den settes til heving, og den er vel fortsatt ganske klissete når man skal ta den frem igjen. Hvordan får man kjevlet ut en klissete deig?? Skal man blande inn mer mel? Det må i så fall bli en god del.
Har søkt på nettet, men finner verken beskrivelse eller video som forklarer, men finner ingenting.
Hadde vært supert om du kunne lagt ut en video som viser dette!
Har ikke prøvd eltefri bolledeig før, og det er en ting jeg ikke forstår: Deigen er jo klissete når den settes til heving, og den er vel fortsatt ganske klissete når man skal ta den frem igjen. Hvordan får man kjevlet ut en klissete deig?? Skal man blande inn mer mel? Det må i så fall bli en god del.
Har søkt på nettet, men finner verken beskrivelse eller video som forklarer, men finner ingenting.
Hadde vært supert om du kunne lagt ut en video som viser dette!
Hei Birgitte
Deigen er ikke klissete lengre etter å ha stått kjølig over natten – det er bare å prøve!
hilsen
ina