Visste du at hjemmelaget vaniljeekstrakt er utrolig enkelt å lage selv?
Og vet du hva forskjellen er mellom og vaniljeessens og vaniljeekstrakt er?
Vel, la meg ta det andre spørsmålet først. Vaniljeessens er kunstig framstilt av aromastoffet vanillin – den inneholder altså ikke noe ekte vanilje.
Vaniljeekstrakt er laget med ekte vanilje – vaniljestenger altså som får lov å trekke i alkohol. Og det er denne jeg skal vise deg hvordan du lager.
Jeg foretrekker alltid vaniljeekstrakt fremfor vaniljeessens i bakst og desserter. Den gir en klar og tydelig vaniljesmak. Vaniljeessens synes jeg smaker syntetisk sammenlignet med ekstrakt.
Vaniljeekstrakt er kostbart, fordi den er laget av kostbare ingredienser. Til gjengjeld bruker du lite av gangen – vanligsvis 1/2 til 1 teskje per oppskrift, og den varer derfor lenge. Se på det som en investering. Eller lag din egen.
Jeg kjøpte med meg vaniljestenger fra Spania, de var vesentlig rimeligere der enn her hjemme i Norge. Av alkohol, brukte jeg den billigste Vodka’en jeg kunne finne på polet mitt.
Jeg tenker at det lønner seg like godt å lage mye når du først er i gang. Del gjerne med andre ved å helle over på mindre flasker. Det er en perfekt liten gave til alle som er glad i å bake, lage karameller, is, pudding, ja og alt annet man kan bruke vaniljeekstrakt til.
Og så kan du alltid fylle på. Har du brukt frø fra en vaniljestang, ikke kast den, legg den oppi i glasset med de andre skalken. Hell gjerne på mer vodka etterhvert også om du ønsker å toppe det opp.
Jeg innbiller meg at vaniljeekstrakten blir bare bedre og bedre av å stå og modne. Akkurat som en god årgang med vin…
Nydelig, estetisk nettsted! Sprit, eller vodka, kan en bruke til mangt. Jeg lager appelsinlikør. Jeg stikker fullt av nellikspiker inn i appelsiner som bør være usprøytete, gjerne økologiske. Putter applsinene opp i et norgesglass eller liknende til det er fullt. Heller på 60% sprit til glasset er fullt. Setter på lokket, må være helt tett. Lar det stå i 3-4 uker. Heller det over i flaske, for eksempel den tomme spritflaska i det jeg siler gjennom et kjøkkenhåndkle. Bruk trakt. Så sukrer jeg med vanlig strøsukker etter smak. Likøren er nå ferdig, mn bør tå stille en god stund. Både for å modne, og for at bunnfall skal falle ned. Kan dekanteres forsiktig over i noe annet for å fjrne bunnfallet.
Så spennende!
Takk for tips Jo!!