Hjemmelaget vaniljeekstrakt – enkelt å lage selv, fin å gi i gave…

Hjemmelaget vaniljeekstrakt - enkelt å lage selv, fin å gi i gave...

Visste du at hjemmelaget vaniljeekstrakt er utrolig enkelt å lage selv?

Og vet du hva forskjellen er mellom og vaniljeessens og vaniljeekstrakt er?

Vel, la meg ta det andre spørsmålet først. Vaniljeessens er kunstig framstilt av aromastoffet vanillin – den inneholder altså ikke noe ekte vanilje.

Vaniljeekstrakt er laget med ekte vanilje – vaniljestenger altså som får lov å trekke i alkohol. Og det er denne jeg skal vise deg hvordan du lager.

Jeg foretrekker alltid vaniljeekstrakt fremfor vaniljeessens i bakst og desserter. Den gir en klar og tydelig vaniljesmak. Vaniljeessens synes jeg smaker syntetisk sammenlignet med ekstrakt.

Vaniljeekstrakt er kostbart, fordi den er laget av kostbare ingredienser. Til gjengjeld bruker du lite av gangen – vanligsvis 1/2 til 1 teskje per oppskrift, og den varer derfor lenge. Se på det som en investering. Eller lag din egen.

Jeg kjøpte med meg vaniljestenger fra Spania, de var vesentlig rimeligere der enn her hjemme i Norge. Av alkohol, brukte jeg den billigste Vodka’en jeg kunne finne på polet mitt.

Jeg tenker at det lønner seg like godt å lage mye når du først er i gang. Del gjerne med andre ved å helle over på mindre flasker. Det er en perfekt liten gave til alle som er glad i å bake, lage karameller, is, pudding, ja og alt annet man kan bruke vaniljeekstrakt til.

Og så kan du alltid fylle på. Har du brukt frø fra en vaniljestang, ikke kast den, legg den oppi i glasset med de andre skalken. Hell gjerne på mer vodka etterhvert også om du ønsker å toppe det opp.

Jeg innbiller meg at vaniljeekstrakten blir bare bedre og bedre av å stå og modne. Akkurat som en god årgang med vin…

Hjemmelaget vaniljeekstrakt - enkelt å lage selv, fin å gi i gave...

Hjemmelaget vaniljeekstrakt – enkelt å lage selv, fin å gi i gave… lager ca. 700ml

ingredienser
  • en flaske vodka
  • 20 vaniljestenger
fremgangsmåte

Skjær vaniljestangen i to på langs og skrap ut frøene med baksiden av kniven din, eller en skje.

Hjemmelaget vaniljeekstrakt - enkelt å lage selv, fin å gi i gave...

Ha frøene oppi et rent og gjerne sterilisert glass (kok eller damp i 10 minutter) med lokk.

Hjemmelaget vaniljeekstrakt - enkelt å lage selv, fin å gi i gave...

Ha skallen av vaniljestangen oppi også. Press de gjerne litt ned eller brett de i to og hell over vodkaen.

Hjemmelaget vaniljeekstrakt - enkelt å lage selv, fin å gi i gave…

Rist gjerne litt på glasset innimellom. Du vil se at det endrer farge ganske raskt.

Hjemmelaget vaniljeekstrakt

La glasset stå et trygt sted og la den modne og godgjøre seg. Etterhvert vil alkohol lukten slippe taket og det vil dufte deilig vanilje.

Etter 3-4 uker er den klar til bruk. Hell gjerne over noe i et mindre glass og bruk den til bakst mens resten kan stå i ro og modne videre.

Bruk en sil når du heller over i mindre glass. Skal jeg gi det bort synes jeg det er fint å ha oppi et vaniljeskall også.

Hjemmelaget vaniljeekstrakt - enkelt å lage selv, fin å gi i gave...

Og så er det bare å sette på lokk igjen, klebe på en etikett og du har en fin liten gave til en som er glad i å bake.

Eller bare rett og slett, glad i vanilje.

Hjemmelaget vaniljeekstrakt - enkelt å lage selv, fin å gi i gave...

Kommentarer

  • Reply Jo Gjessing 15. januar 2022

    Nydelig, estetisk nettsted! Sprit, eller vodka, kan en bruke til mangt. Jeg lager appelsinlikør. Jeg stikker fullt av nellikspiker inn i appelsiner som bør være usprøytete, gjerne økologiske. Putter applsinene opp i et norgesglass eller liknende til det er fullt. Heller på 60% sprit til glasset er fullt. Setter på lokket, må være helt tett. Lar det stå i 3-4 uker. Heller det over i flaske, for eksempel den tomme spritflaska i det jeg siler gjennom et kjøkkenhåndkle. Bruk trakt. Så sukrer jeg med vanlig strøsukker etter smak. Likøren er nå ferdig, mn bør tå stille en god stund. Både for å modne, og for at bunnfall skal falle ned. Kan dekanteres forsiktig over i noe annet for å fjrne bunnfallet.

    • Reply Mat På Bordet 19. januar 2022

      Så spennende!
      Takk for tips Jo!!

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »