Dansk rugbrød måtte jeg lage etter å ha vendt hjem fra en tur til København.
Der var det rugbrød til frokost hver dag og det var så godt, og mettende at jeg måtte bare lage det så snart jeg kom hjem. Eller nesten da.
Først måtte det litt detektivarbeid til. Jeg har lest mange oppskrifter – med og uten surdeig, med og uten øl (denne er uten øl, men jeg skal med sikkerhet erstatte noe av væsken med en mørk ale, eller vørterøl neste gang), med mer eller mindre hvetemel, med diverse frø og så videre og så videre.
Det finnes altså mange oppskrifter der ute.
Mitt mål var å komme så nærme det brødet jeg spiste mens jeg var i DK. Og det har jeg gjort. Bortsatt fra fargen. Den er ikke fullt så mørk som den jeg spiste, men jeg er likevel fornøyd med den. Den ble mørk nok.
Du kan si at jeg har jukset litt. Jeg har nemlig brukt noen teskjeer sukkerkulør i mitt forsøk på å få en ordentlig mørk rugbrød.
Jeg har også bakt med surdeig, men av den ferdige varianten som du får kjøpt i butikken. Har du egen surdeig bruker du selvsagt det.
Ellers er det ganske rett frem. Dette er hva jeg kaller et to dagers brød. Deigen røres sammen (ingen elting) og legges i brødformer på dag 1. Den settes så i kjøleskapet der den får lov til å heve litt og smaken får modne.
Så lar jeg deigen komme til romtemperatur før jeg setter formene i ovnen og steker de.
Og så, ja, du må vente litt til, for brødene skal avkjøles helt før du setter kniven i brødet og skjærer noen skiver.
Men jeg har trua – klarte jeg det, så klarer du det og!
Dansk rugbrød – eltefritt til og med.. – 3 mindre brød
Ha rugkjerner i en kjele og hell over kaldt vann til det dekker pluss noen centimeter til.
La det få et oppkok og la det så småkoke i 15 minutter. Topp med mer vann om nødvendig.
Hell av vannet og la kornene avkjøle helt.
Bland rugmel, hvetemel, solsikkekjerner, linfrø, tørrgjær og avkjølte rugkjerner sammen i en bolle. Rør inn salt til slutt.
Rør ut maltekstrakt og sukkerkulør (om du bruker) med 100ml varmt vann. Rør inn surdeigen og fyll på med resterende vann (650ml kaldt vann).
Hell det våte over det tørre og bland sammen.
Fordel deigen i brødformer.
Jeg har brukt 3 mindre brødformer, men du kan gjerne bruke 2 eller 1 stor.
Fordel deigen jevnt i brødformene og glatt ut toppene.
Dekk til formene og sett kjølig i 12-24 timer.
Deigen vil ha hevet seg noe.
La brødene komme til romtemperatur. Dette tar gjerne et par timer på kjøkkenbenken, eller du kan sette ovnen din på 40° og la de komme til temperatur der. Det tar ca. 1 time. Du vil se at brødet vil heve seg ytterlig.
Pensle toppen med vann og strø med solsikkekjerner. Press kjernene litt ned i brøddeigen.
Sett brødene i varm ovn og stek i 75 minutter.
Løft brødene ut av formene og la de avkjøle helt på rist.
Skjær i brødet først når de er helt avkjølte. Jeg vet det blir fristende å skjære i de før, men prøv å stå i mot….
Se så fullpakket av frø og kjerner!
Dette er et utrolig saftig brød som passer godt til alt av oster, spekemat eller grønnsaker.
Den passer såvel til frokost som til lunsj, matpakkebrød eller kvelds.
En skikkelig allrounder!
Godt med bare smør på toppen er den og!
Og apropos smør – jeg har laget en smørgris (ikke en marsipangris altså) – er den ikke fin?
Og perfekt til jul!
Hvordan jeg lagde smørgrisen skal du få se straks på Instagram!
Brødene smakte utmerket. Gjorde noen justeringer og brukte en sterk surdeig av rug, sløyfet gjær. Byttet ut 0,33 l av vannet med mørk Ale. Anbefales! For å få den syrlige smaken kan man «mate surdeigen slik at den kan få 4-5 timer til å utvikle seg. Vel verdt arbeidet.
Fikk endelig tak i rugkjerner! Måtte bestille fra DK. Men brødet ble ikke stekt! Tungt som bly, og rått inni. Sto i ovn i 90 minutt 180gr. Rukjernene bles som en tung, seig grøt da jeg kokte de, etter oppskrift. Føler jeg ikke fik silt av vann, da massen ble veldig seig og grøtaktig. Kan dette være årsaken?
Hei Margrethe
Huff, det hørtes ikke bra ut.
Jeg kjøpte rugkjerner på helsekostbutikken – sjekk: https://sunkost.no/oko-rug-helkorn
Det skal ikke bli en grøt, kjernene/kornene sveller og blir myke i vannet.
Så ja, jeg tenker nok at dette var årsaken til at brødet ikke ble helt vellykket.
Håper du prøver igjen – brødet er ordentlig godt!
hilsen
ina
Hva er størrelsen på brødformene du har brukt, og hvor er de kjøpt?
Jeg har nettopp fått meg surdeigstarter og gleder meg til å teste oppskriften din på Dansk rugbrød
Hei, jeg har ikke egen surdeig og ville prøve den du har kjøpt i butikk. Men jeg finner den ikke i noen butikk her i byen jeg bor (har vært på Obs, Meny, Eurospar, Kiwi, Rema…). Kan den sløyfes? Kan jeg bruke mer tørrgjær?
Hei Helene!
Jeg finner surdeigen på Meny. Anbefaler alltid å spørre personalet om å ta inn varer du savner, de pleier å gjøre det 🙂 Men ja, du kan sløyfe det også. Det går litt utover smaken, men brødet blir godt likevel.
Personlig hadde jeg ikke tilsatt mer tørrgjær og hadde sett an om jeg måtte legge til mer væske.
Lykke til!
ina
Brødene smakte utmerket. Gjorde noen justeringer og brukte en sterk surdeig av rug, sløyfet gjær. Byttet ut 0,33 l av vannet med mørk Ale. Anbefales! For å få den syrlige smaken kan man «mate surdeigen slik at den kan få 4-5 timer til å utvikle seg. Vel verdt arbeidet.
Fantastisk godt brød. Jeg la rugkjerner i vann i ca 15 timer. Kokte ikke og det gikk veldig fint. Veldig godt til Matjesild!
Takk for god oppskrift.
Fikk endelig tak i rugkjerner! Måtte bestille fra DK. Men brødet ble ikke stekt! Tungt som bly, og rått inni. Sto i ovn i 90 minutt 180gr. Rukjernene bles som en tung, seig grøt da jeg kokte de, etter oppskrift. Føler jeg ikke fik silt av vann, da massen ble veldig seig og grøtaktig. Kan dette være årsaken?
Hei Margrethe
Huff, det hørtes ikke bra ut.
Jeg kjøpte rugkjerner på helsekostbutikken – sjekk: https://sunkost.no/oko-rug-helkorn
Det skal ikke bli en grøt, kjernene/kornene sveller og blir myke i vannet.
Så ja, jeg tenker nok at dette var årsaken til at brødet ikke ble helt vellykket.
Håper du prøver igjen – brødet er ordentlig godt!
hilsen
ina
Hva er størrelsen på brødformene du har brukt, og hvor er de kjøpt?
Jeg har nettopp fått meg surdeigstarter og gleder meg til å teste oppskriften din på Dansk rugbrød
Kan man bruke skårne rugkjerner i stedet for rugkjerner?
Det har jeg ikke prøvd, men jeg ser at noen oppskrifter bruker det.
Jeg brukte kun hele korn 😉
Hei, jeg har ikke egen surdeig og ville prøve den du har kjøpt i butikk. Men jeg finner den ikke i noen butikk her i byen jeg bor (har vært på Obs, Meny, Eurospar, Kiwi, Rema…). Kan den sløyfes? Kan jeg bruke mer tørrgjær?
Hei Helene!
Jeg finner surdeigen på Meny. Anbefaler alltid å spørre personalet om å ta inn varer du savner, de pleier å gjøre det 🙂 Men ja, du kan sløyfe det også. Det går litt utover smaken, men brødet blir godt likevel.
Personlig hadde jeg ikke tilsatt mer tørrgjær og hadde sett an om jeg måtte legge til mer væske.
Lykke til!
ina
Hvor får du kjøpt rugkjerner?
På helsekostbutikk 🙂